ورود جدي وزير ورزش به پروسه عجيب انتخابات فدراسيون فوتبال
از تعارض منافع تا مخدوش شدن اصل رقابت
شايد تا زمان انتشار اين گزارش ليست نهايي نامزدهاي انتخابات فدراسيون فوتبال منتشر شده و آن اتفاق از نظر وزير ورزش و تمام جامعه فوتبال و هواداران «ناميمون» رخ داده باشد؛ يعني برگزاري انتخابات تكقطبي. شايد هم دو مصاحبه فورس ماژور و نقطهزن وزير ورزش به عنوان شخص اول ورزش كشور تاثير خودش را گذاشته و شرايط انتخابات رقابتي فراهم شده باشد. اين نوشته فارغ از اين دو مساله نگاهي انداخته به اظهارات وزير ورزش.
به گزارش «اعتماد» روزهاي چهارشنبه و پنجشنبه چند رسانه نزديك به رييس فعلي فدراسيون فوتبال با عنوان «رسمي؛ نامزدهاي انتخابات فدراسيون فوتبال مشخص شدند» اعلام كردند مهدي تاج، امير عابديني و حيدر بهاروند در انتخابات 11 اسفند با هم رقابت ميكنند و صلاحيت دو نامزد رقيب تاج يعني كفاشيان و عزيزيخادم رد شده است. البته همه ميدانستند كلمه رقابت در اين جمله چقدر خندهدار است، چراكه هم عابديني و هم بهاروند كانديداي پوششي مهدي تاج هستند. عابديني مشاور فعلي رييس فدراسيون است و حيدر بهاروند، نايبرييس پيشنهادي مهدي تاج. در واقع آن خبر را همه به اين شكل خواندند: مهدي تاج روز 11 اسفند قرار است با خودش رقابت كند.
بلافاصله رسانههاي مستقل نسبت به انتشار اين خبر واكنش نشان دادند و اين سوال را مطرح كردند: رسمي؟ چطور از كلمه رسمي استفاده ميكنيد وقتي هنوز چيزي در خروجي سايت فدراسيون فوتبال نيست و دبيركل هم به صورت رسانهاي اسامي را اعلام نكرده؟ آيا از فدراسيون با شما تماس گرفته و گفته شده اين خبر را كار كنيد؟ در حالي كه انتشار اسامي صرفا در اختيار دبيركل فدراسيون است؟ حتي صداو سيما نيز به اين خبر واكنش نشان داد و در چند نوبت آن را تكذيب كرد و گفت هنوز خبري از تاييد يا ردصلاحيتها منتشر نشده. بعد از آن بود كه برخي رسانهها گمانهزني كردند كه انتشار تاييد يا ردصلاحيتها به اين شكل مشكوك يك فضاسازي رسانهاي براي گرفتن امتيازهاي احتمالي در پروسه تاييد صلاحيتها توسط ارگانهاي چهارگانه اطلاعاتي امنيتي است كه گويا برخي نامزدها را تاييد نكردهاند.
اين شرايط بسيار ابهامآلود و مشكوك و احتمال تكقطبي شدن انتخابات بالاخره وزير ورزش را كه در طول مدت انجام پروسه انتخابات سكوت پيشه كرده بود، بر آن داشت كه ورودي جدي به اين مساله داشته باشد بهطوري كه در فاصله كمتر از چند ساعت دو مصاحبه بسيار مهم انجام داد. احمد دنيامالي با تاكيد ويژه روي اينكه هنوز اسامي نامزدهاي تاييد صلاحيت شده مشخص نيست و وزارت ورزش از هيچ كدام از نامزدها حمايت نميكند بهطور جد خواهان برگزاري انتخابات رقابتي شد. او در نخستين مصاحبه خود با مدنظر قرار دادن دو نامزد ردصلاحيت شده با اشاره به سوابق خوب آنان خواهان تجديدنظر در پروسه تاييد صلاحيت نامزدها شد.
ايرنا نوشت: «احمد دنيامالي، وزير ورزش و جوانان، در حاشيه مسابقات هاكي به ردصلاحيت كفاشيان و عزيزيخادم واكنش نشان داد. دنيامالي با اشاره به بررسيهاي صورت گرفته در كميته بدوي فدراسيون فوتبال گفت: اعتقاد داريم هر چه حوزه رقابت بازتر باشد و عزيزاني كه رد شدهاند، سابقه خوبي در ورزش دارند. وي افزود: اميدوارم در دو، سه روز آينده تجديدنظر شود.با توجه به قوانيني كه در فدراسيون فوتبال هست مجمع بايد در اين مورد تصميم بگيرد.»
اما از آنجايي كه گويا وزير در جريان اتفاقات عجيب و غريب رخ داده در فدراسيون فوتبال و روند برگزاري انتخابات قرار داشت اين اظهارات را كافي ندانست و صبح جمعه در يك برنامه تلويزيوني به صورت مفصل به اين مساله پرداخت. او براي نخستينبار اعلام كرد اصل رقابت در انتخابات پيش رو مخدوش است. او با انتقاد از روشي كه اركان قضايي فدراسيون فوتبال در پيش گرفتند به صورت واضح بحث «تعارض منافع» را وسط كشيد و سوال كرد: اين چه رقابتي است؟
دنيامالي گفت: «در حوزههاي مسائل استيناف و بدوي و كميته اخلاق هم پروتكلهايي هست؛ اگر آنجا تصميماتي گرفته ميشود، بايد در تاريخ خود اعلام شود. اينهايي كه مطرح شده، هنوز كسي تاييد نكرده و بايد صبر كنيم و ببينيم به صورت رسمي چه چيزي اعلام ميشود.» او با تاكيد بر اينكه انتخابات تكقطبي اتفاق ناميموني است به شرايطي كه كميته اخلاق و اركان قضايي فدراسيون درست كردهاند، پرداخت و گفت: «وقتي من خودم كميته اخلاق را تعيين ميكنم، سازوكار دست من است. من از قديم با آقاي تاج رفيقم و مخاطب من ايشان نيست، ولي من چارچوبها را ميگويم. درواقع اگر چنين اتفاقي بيفتد، ما قانون را طوري تصويب كردهايم كه اختيار ميدهد. من اميدوارم كساني كه تعيين شدهاند، وجدان كاريشان را فداي اين بحثها نكنند. وقتي من عضو كميته اخلاق هستم، يك مقام قضايي هستم كه تحت تاثير چيزي قرار نميگيرم. ولي اگر منصوب شما هستم و ميخواهم شما را تاييد يا رد كنم، ميتوانم؟ بحث تعارض منافع در ميان است. ما در مورد كل فدراسيونها اين بحث را داريم. وقتي رييس فدراسيون ميتواند ۳۱ عضو مجمع را خودش بچيند، آنها هم به خودش راي ميدهند. اين چه رقابتي است؟ منافع ملي همين است كه رقابت باشد، اما اصل رقابت مخدوش است.»
همانطور كه گفته شد فارغ از ورود جدي وزير ورزش و تاثيري كه اظهارات او در سرنوشت انتخابات دارد كه البته بايد تاثيرگذار باشد، چون او شخص اول ورزش كشور است، نكاتي كه اشاره شد دغدغه بسياري از علاقهمندان و افراد مستقل فوتبال در سالهاي گذشته بوده است. سالهاست گفته ميشد نحوه چيدمان مجمع و قدرتي كه هياتهاي استاني دارند و تسلطي كه رييس مستقر روي اين هياتها دارد، اجازه انتخابات رقابتي را نميدهد. سالهاست همه ميگويند بحث گرفتن فرم و امضا از مجمع با اصل رقابت در تعارض است. مخصوصا در مورد عملكرد اركان به اصطلاح مستقل فدراسيون انتقادات زيادي مطرح شده بود. در همين روزنامه اعتماد بارها نوشتيم كه نوع ارتباط مديران فدراسيون با اركان قضايي تعارض منافع به وجود ميآورد و اهالي فوتبال اين احساس را دارند كه اركان قضايي فدراسيون تبديل به اهرمي براي حذف رقبا و تاييد افراد مستقر شدهاند وگرنه چه معنايي دارد كه برخی از مسوولان فدراسيون با وجود اين همه پرونده مورد بحث حتي به كميته اخلاق احضار نميشود و در كميته بدوي هم به راحتي تاييد صلاحيت ميشود و دقيقا دو رقيب اصلي او به بهانه داشت پرونده در كميته اخلاق رد ميشوند؟
خدا را شكر بالاخره يك فرد مسوول در ورزش، آن هم وزير ورزش اين ايرادات اساسي را ديد و مطرح كرد و قول داده اين شرايط اصلاح ميشود. اين نشان ميدهد شرايط به وجود آمده ديگر قابل تحمل نيست و بايد فكري اساسي براي آن كرد.