نگاهي به ابعاد آخرالزماني و الهياتي ژستهاي ترامپ
زوال سياست
هوشمند مشايخي
كانال تلويزيوني سيانان حركت ايلان ماسك در مراسم جشن پس از تحليف ترامپ را با فيگور هولناك احترام فاشيستي هيتلري مقايسه كرده است. البته اين حركت ماسك به آن فيگور مشهور بيشباهت نيست. اوضاع و احوال و اظهارنظرهاي ترامپ و ايلان ماسك كه ديميتري مدودف، معاون شوراي امنيت فدراسيون روسيه در يادداشتي آنها را «برادران علمي-تخيلي» خوانده است، نشان ميدهد هيجان كودكانهاي كه در سكنات اين دو و طرفدارانشان موج ميزند علاوه بر گونهاي سرمستي از پيروزي، به خاطر نفس راحتي است كه راست افراطي قرار است در دنيا بكشد.
سر و صداي برادران علمي -تخيلي
بدون نقد و نظرهاي مخالفي كه از گوشه كنار نسبت به رويكردهاي اين طيف همواره وجود داشته است، چون حالا علاوه بر پلتفرم ايكس همه بوقها و تريبونهاي تبليغاتي دست خودشان است. سر و صداي «برادران علمي -تخيلي» بلند است، چون ميدان را به طرز پيروزمندانهاي خالي ميبينند. حالا حتي ميتوانند ادعاي «گرينلند» و «پاناما» يا حتي «كانادا» را هم داشته باشند. ديگر هيچ كس جلودارشان نيست. حتي اين سوي جهان، نتانياهوي بخت برگشته هم خوشحالي روزهاي اول پيروزي ترامپ را با احساس خطر تاخت زده است. گويي «برادران علمي -تخيلي» هيچ وقعي به تقسيمبنديهاي كلاسيك سياسي نميگذارند و تنها چيزي كه فكرشان را مشغول كرده، ايجاد فضايي امن براي بيزينسهاي نجومي و حيرتانگيز خودشان است. حالا ديگر ماسك تا مريخ شلنگ تختههاي بلندپروازانه مياندازد و ژستهاي عجيب و غريب از خودش در ميآورد و حاميانش حق به جانب مدعي ميشوند كه حالا وقتش رسيده از دست مشكلات محيطزيستي خلاص شويم و بار سفر ببنديم و به مريخ پرآبمان سفر كنيم.
ژستهاي آخرالزماني
غافل از اينكه بزرگترين دليل اين وضع پريشان، رويكردهاي مبتني بر اقتصاد بازار آزاد است كه اساس آن چيزي نيست جز سود، انباشت و مصرف لجامگسيخته كه ترامپ، مشاور املاك پولدار ديروز و رييسجمهور امروز و ايلان ماسك، كارآفرين قهرمان، هميشه سنگش را به سينه ميزدهاند. ترامپِ جان به در برده از سوءقصد هاليوودي حالا دارد ژستهاي آخرالزماني ميگيرد و پاي قدرت الهي را به ميان ميكشد و جان به در بردنش را به اراده الهي نسبت ميدهد. او آمده است تا بزرگي را به امريكا برگرداند ولي خب پيش از آن به كريپتوي مقتضي هم نياز دارد. پس يك رمزارز براي خودش راه مياندازد: ميم كوين ترامپ. او قرار است با اعتبار رييسجمهور ايالاتمتحده حسابي به بازار كريپتو هيجان بدهد. ميم كوين
(Meme Coin)ها ارزهاي ديجيتالي هستند كه با الهام گرفتن از شخصيتهاي مختلف، حيوانات، آثار هنري، اتفاقات اجتماعي يا هر موضوع سرگرمكننده و طنز ديگري ساخته و نامگذاري ميشوند.
ويژگي سرگرمكنندگي ترامپ
برخلاف ارزهايي مانند بيتكوين يا اتريوم، ميمكوينها اساسا ساختار و هدف معيني ندارند و صرفا با هدف ايجاد فضايي طنزآميز و صميمي براي جذب كاربران و تشكيل يك جامعه كريپتويي پرانرژي و پويا درست ميشوند. ترامپ هم كه واقعا آدم سرگرمكنندهاي است، پس چرا ارز ديجيتال خودش را نداشته باشد. تازه فقط براي سرگرمي هم نيست. كلي هم پول روي پول ميگذارد. شهر حسابي شلوغ است و كسي جرات نطق كشيدن نخواهد داشت، زيرا «برادران علمي-تخيلي» با يك اشاره سفينههاي جنگ ستارهايشان يا تراشهها و ريزپردازندههاي هوش مصنوعيشان را به كار مياندازند و بازار سرمايه جهاني را ميبلعند و چيزي براي ديگران باقي نميگذارند.
اروپاي سبز و خوش خيال
اروپاي خوش خيال سبز و كلاسيك هم چيزي برايش باقي نميماند. بايد دست به سينه بنشيند و اين علمي - تخيلي (fiction) كسالتبار را تماشا كند تا جهان از فاجعهاي به فاجعه ديگر سر بخورد. همه بايد زبان به كام بگيرند تا اين كابوس از سر بگذرد. اما اين خواب آشفتهاي است كه پيشتر خود ليبرال دموكراتشان براي جهان ديده بودند.
اراده طبقه متوسطِ سرگرم كارِ طاقتفرسا و گذران امور هم كه فقط به خريد و برند بازي و مصرف و گذران زندگي به هر نحوي كفاف ميدهد و در همان حرفهاي تكراري و سياستورزيهاي اينستاگرامي ادامه پيدا ميكند. نه عملي از كسي سر ميزند، نه نقد و نظري قرار است توان عمل اصيل را در موج انبوه خلق بدمد.
رجزخوانيهاي ترامپ و آتش لسآنجلس
انگار همه مقهور دستي شدهايم كه ايلان را با آن سكنات مبتذل به سمتي نامعلوم پرت ميكند و احترامي كه به هوش و استعداد ذاتي خودش ادا ميكند. جاي نگراني نيست شايد ايلان نابغه ما آنقدرها هم فاشيست نباشد. به قول مدودوف [شايد اين دو] فقط به چند پيروزي آنلاين رضايت بدهند. اما آتشي كه لسآنجلس را درنورديد با هيچ كس شوخي ندارد، خاصه آنكه ترامپ هم در رجزخوانيهاي دورهمي ميخواهد همه چيز را به آتش بكشد. همين چند روز پيش بود كه به عنوان اولين دستور با امضاي يك فرمان اجرايي، خروج امريكا از سازمان جهاني بهداشت را اعلام كرد. ماسك هم هوادارانش را بينصيب نگذاشت و در پلتفرم شخصياش يا به قول يانيس واروفاكيس، اقتصاددان و سياستمدار چپگراي يوناني در ملك اربابياش، شبكه ايكس نوشت: آغاز ميشود كه يعني با حذف وبسايت شوراي اجرايي تضمين ميكند كه اراده ترامپ در بالاترين سطوح تحقق يابد .
نماد زوال سياست
حساب كاربري DOGE نيز اين تحول را يك پيشرفت توصيف كرد. وظيفه اين وزارتخانه كاهش هزينههاي دولت و بهبود بهرهوري در بخش خدمات عمومي است. ماسك مدعي شده ميتواند تا يك هزار ميليارد دلار در هزينهها صرفهجويي كند، البته اين رقم نسبت به 2 هزار ميليارد دلاري كه قبلتر وعده داده بود، كاهش يافته است. حتما هزار ميليارد دلار از هزينههاي دولت كاهش پيدا خواهد كرد (راستگرايان همواره در پي كاهش هزينههاي دولت بودهاند) بهرهوري هم حتما بهبود مييابد، اما حالا كه درست و حسابي بررسي كردهاند به خدمات عمومي چيزي نميرسد. آن هزارتاي كسر شده حتما به كار مهمتري ميآيند. آلن بديو در فرازي از سخنراني مشهور خود پس از پيروزي ترامپ در سال 2016 او را نماد زوال سياست خوانده بود؛ به اين معنا كه مفهومي به نام سياست با فيگور ترامپ (شمايل ماسك را هم بايد به اين فيگور اضافه كنيم) اساسا امكانپذير نخواهد بود. بيچاره جهاني كه مجبور است با «برادران علمي-تخيلي» سياست بورزد.
آلن بديو در فرازي از سخنراني مشهور خود پس از پيروزي ترامپ در سال 2016 او را نماد زوال سياست خوانده بود؛ به اين معنا كه مفهومي به نام سياست با فيگور ترامپ (شمايل ماسك را هم بايد به اين فيگور اضافه كنيم) اساسا امكانپذير نخواهد بود.
ترامپِ جان به در برده از سوء قصد هاليوودي حالا دارد ژستهاي آخرالزماني ميگيرد و پاي قدرت الهي را به ميان ميكشد و جان به در بردنش را به اراده الهي نسبت ميدهد. او آمده است تا بزرگي را به امريكا برگرداند ولي خب پيش از آن به كريپتوي مقتضي هم نياز دارد.
انگار همه مقهور دستي شدهايم كه ايلان با آن سكنات مبتذل به سمتي نامعلوم پرت ميكند و احترامي كه به هوش و استعداد ذاتي خودش ادا ميكند. جاي نگراني نيست شايد ايلان نابغه ما آنقدرها هم فاشيست نباشد. به قول مدودوف [شايد اين دو] فقط به چند پيروزي آنلاين رضايت بدهند. اما آتشي كه لسآنجلس را درنورديد با هيچ كس شوخي ندارد، خاصه آنكه ترامپ هم در رجزخوانيهاي دورهمي ميخواهد همه چيز را به آتش بكشد.