تنها موزهاي كه مخاطبانش كودكان و نوجوانان هستند، با اتهام «رعايت نشدن شؤونات اسلامي» پلمب شد
سكوت وزارت ميراث فرهنگي
برخي شنيدهها حاكي است كه برگزاري برخي رويدادها و از جمله تولد «تن تن» دليل واقعي پلمب اين موزه بوده است
گروه اجتماعي |موزه اسباب بازي تهران، سه روز قبل با حكم اداره اماكن نيروي انتظامي و به دليل «رعايت نشدن شؤونات اسلامي» پلمب شد. اين موزه اوايل امسال در كوچه لولاگر تهران افتتاح شد و اينطور كه مسوولانش ميگويند و البته از نامش هم پيداست، اغلب مراجعان اين موزه، كودكان و دانشآموزان و گروه سني كمتر از 18 سال بودهاند كه يا با هماهنگي مسوولان مدارس يا به همراه والدين خود به اين موزه ميآمدند اما به دليل تنوع قابل توجه اسباب بازيهاي به نمايش درآمده در اين موزه، حتي بزرگسالان هم ميتوانستند با تماشاي 1500 قلم اسباببازي گردآوري شده از دورههاي مختلف زماني، خاطرات ايام كودكي خود را بازيابي كرده و ساعات خوشي را سپري كنند. پلمب اين موزه به دليل رعايت نشدن شؤونات اسلامي در حالي است كه طبق شنيدههاي «اعتماد» هيچ حكم مكتوبي درباره رعايت نشدن حجاب و شؤونات اسلامي به عنوان دليل پلمب، در اختيار مسوولان موزه قرار نگرفته بلكه تعطيلي دستوري مجموعه به صورت شفاهي اعلام شده است. طبق شنيدههاي «اعتماد» دو هفته قبل اداره اماكن نيروي انتظامي به صورت شفاهي به مسوولان موزه درباره رعايت نشدن شؤونات اسلامي اخطار داده و به دنبال اين اخطار، مسوولان موزه براي دريافت حكم «بخشودگي» كه نوعي تعهد به رعايت مقررات محسوب ميشود اقدام كردهاند اما با گذشت يك هفته بعد از صدور حكم بخشودگي، صبح روز شنبه هفته جاري به مسوولان موزه اعلام شده كه عصر همان روز، موزه پلمب خواهد شد و به دنبال مراجعه عوامل اداره اماكن، تمام اسناد و مدارك و از جمله همان حكم بخشودگي را هم ضبط كردهاند.
آزاده بيات، مدير موزه اسباب بازي تهران، روز يكشنبه به خبرگزاري مهر گفته كه پلمب موزه در روز تعطيلي موزهها اتفاق افتاده و عوامل اداره اماكن در تماس تلفني با مدير موزه، دليل اين اقدام را «گزارش نامحسوس از بيحجابي» عنوان كردهاند. بيات گفته: «اين موزه چندين بار توسط پليس اماكن نيروي انتظامي مورد بازديد قرار گرفته بود. حتي چند روز پيش هم به اينجا آمدند و مشكلي گزارش نشد. ما تمام مجوزهاي لازم را از وزارت ميراث فرهنگي براي ايجاد موزه داريم حتي در اداره اماكن نيز ثبت شدهايم و موزه را از فروردين ۱۴۰۳ به روي مردم باز كرديم.»
طبق اخبار خبرگزاريها، آخرين برنامهاي كه توسط موزه اسباببازي برگزار شد، برنامه «كوچه بازي» بود كه جمعه (۱۹ بهمن) از ساعت 11 صبح تا 2 بعد از ظهر و با حضور جمع زيادي از كودكان و خانوادههايشان برگزار شد و مدير موزه گفته كه به دنبال پلمب موزه، از روز يكشنبه پيگيريها را در دادسرا و اداره اماكن آغاز كرده تا حداقل با اين مراجعات بتواند يك نامه كتبي درباره علت پلمب و اقدام براي بازگشايي موزه دريافت كند.
برخي شنيدهها حاكي از آن است كه پلمب اين موزه دليلي غير از رعايت نشدن شؤونات اسلامي داشته و علت اصلي، رويدادي بوده كه اين موزه طي هفتههاي اخير برگزار كرد و با استقبال قابل توجه كودكان و نوجوانان مواجه شد؛ رويدادي به مناسبت تولد «تنتن» خبرنگار افسانهاي و مخلوق هرژه؛ نويسنده بلژيكي كه طي 5 دهه اخير، كتابهايش در ايران ترجمه و با استقبال قابل توجه كودكان و نوجوانان مواجه شده است.
تا امروز وزارت ميراث فرهنگي كه توليت موزههاي سراسر كشور را بر عهده دارد، هيچ واكنشي به خبر پلمب اين موزه نداشته و اخبار رسمي اين وزارتخانه طي سه روز اخير، به اخباري درباره گردشگري و گراميداشت 22 بهمن اختصاص داشته در حالي كه انتظار ميرفت مسوولان حوزه موزههاي وزارت ميراث فرهنگي يك اعلام رسمي در قبال اين اقدام داشته باشند.
سكوت وزارت ميراث فرهنگي در برابر پلمب تنها موزهاي كه براي كودكان و نوجوانان فعاليت ميكرد در حالي است كه عزتالله ضرغامي كه يك چهره اصولگراست و در دولت سيزدهم، وزير ميراث فرهنگي بود، با علم به اينكه طرحهاي برخورد با بيحجابي، از سوي رييس دولت ابلاغ شده و مورد حمايت رييس قوه مجريه بود، به دنبال پلمب مراكز گردشگري و سياحتي زيرمجموعه وزارت ميراث فرهنگي به دليل «بيحجابي» چند بار با اعتراض به اين اقدام كه با دستور مقام قضايي استان صورت ميگرفت، گفت: «ما موافق پلمب كردن نيستيم چرا كه در مورد مراكز اقامتي كه عده زيادي و به خصوص گردشگران خارجي رزرو و برنامهريزي كردهاند، پلمب كردن، ضايع كردن حقوق كساني است كه بايد در آنجا اقامت داشته باشند. ما نبايد كشور را براي گردشگر خارجي ناامن نشان بدهيم. وزارت ميراث مسووليت نظارت بر اماكن اقامتي را بر عهده دارد. بيش از ۱۸ هزار مركز اقامتي و تأسيسات گردشگري، بيش از ۵۲۰ هزار تخت اقامتي و ۱۸۶ هزار و ۵۰۰ اتاق در حوزه اقامتي در كشور داريم، اينها همه مديريت و نظارت ميشود تا از هر جهت خدمات درستي داده شود، يكي از اين مسائل سلامت اجتماعي و فرهنگي است. گردشگري در كشور ما امري خانوادهمحور است، مردم بافرهنگ ما بسيار حساس هستند به اينكه محيطي كه براي گردشگري آنها در نظر گرفته ميشود، حداقل سلامت و بهداشت فرهنگي و اجتماعي را داشته باشد و خود مردم ما بهطور جدي اين مسائل را رعايت ميكنند، ما هم موظف هستيم اين فضا را براي آنها حفظ كنيم، اگر موارد خاصي از اين ناهنجاريها مشاهده شود، طبق قانون وظيفه داريم برخوردهاي لازم را انجام دهيم كما اينكه بهطور مستمر داريم اين كار را ميكنيم. نهادهاي نظارتي ديگر هم مسووليتهايي دارند كه ما با آنها هماهنگي داريم و در بسياري از حوزهها، استانها و شهرستانها با هماهنگي نهادهاي نظارتي وظيفه خود را انجام ميدهيم. موردهاي بسيار محدودي كه پيش ميآيد به نظر من ميتواند اتفاق نيفتد، بهخصوص در مورد پلمب كردن. اگر با آثار مختلف ايرانهراسي يعني با بهانههاي ايرانهراسي مقابله ميكنيم، يكي از آنها هم ميتواند گردشگر خارجي باشد، تصور كنيد جايي را رزرو كرده و وارد شده و به هر دليل آنجا پلمب شده و رزروش از بين رفته است. اميدوارم اين موارد مرتفع شود و ما پلمب را به عنوان يك راهحل عادي براي حل برخي از مشكلات به هيچوجه نداشته باشيم.»
ضرغامي در حالي اين انتقاد را به صراحت مطرح كرد كه از ابتداي سال 1401 تا پايان 1402، صدها مركز تجاري، اقامتي و گردشگري و درماني به دليل رعايت نشدن حجاب پلمب شدند.
البته به نظر ميرسد دليل سكوت امروز وزارت ميراث فرهنگي در برابر پلمب موزه اسباب بازي تهران، تبعيت از بخشنامهاي است كه 4 ارديبهشت پارسال از سوي اداره كل موزههاي كشور به تمام نهادهاي زير مجموعه وزارت ميراث فرهنگي ابلاغ شد. در اين بخشنامه و خطاب به ادارات كل ميراث فرهنگي استانها اعلام شده بود: «نظر به اهميت پاسداري و صيانت از شؤون فرهنگي و حريم امنيت عمومي جامعه در موزهها و مجموعههاي فرهنگي تاريخي از تاريخ ابلاغ اين بخشنامه ورود و حضور افراد بدون رعايت حجاب اسلامي در موزهها و مجموعههاي تحت پوشش اين وزارتخانه ممنوع است.خواهشمند است با همكاري مسوولان محلي تدابيري اتخاذ شود كه موضوع با حفظ كرامت انساني ضمن احترام كامل به هموطنان عزيز اجرا شود. مقتضي است ارائه خدمات مرتبط در ورودي موزهها و مجموعههاي موزهاي و نيز اجراي سياستهاي تشويقي براي رعايت آن در حين بازديد در عاليترين سطح ممكن در دستور كار قرار بگيرد.»
شماري از احكام پلمب مراكز تجاري
و گردشگري و اقامتي و درماني و تعقيب قضايي افراد به دليل بيحجابي در دولت سيزدهم
پلتفرم كتابخواني طاقچه، كارگزاري بيمه «ازكي»، رستوراني در تهران، اقامتگاه بومگردي در منطقه آلولك قزوين، هتل سنتي تبريز، مجموعه آبي موجهاي خروشان مشهد، شهر زيرزميني نوشآباد، سراي عامريها در كاشان، مجتمع گردشگري مهر و ماه جاده قم، نانوايي در قم به دليل صف مختلط زن و مرد، داروخانهاي در تهرانپارس، داروخانهاي در شهر ري، كافه رستوراني در شيراز، كلينيك دندانپزشكي در شيراز، اقامتگاه بومگردي در آران و بيدگل، 3 كافه رستوران در مناطق گردشگري نوشهر، 250 واحد صنفي در استان مازندران، مجتمع تجاري اوپال، مجموعه توريستي آمل، شعبههاي مختلف كافه نان كلانا در تهران، 87 واحد صنفي در آذربايجان غربي، 13 كافه و رستوران در شهر تهران، تنگه كافرين (يك منطقه گردشگري طبيعي و از اموال ملي) درياچه سوادكوه (يك منطقه گردشگري طبيعي و از اموال ملي) جشنواره لالههاي آسارا در كرج، هتل كاشان، اقامتگاه بومگردي در شهر سرخه، بازداشت مدير و كارمند بانك شهرستان دماوند به دليل ارائه خدمات به يك مشتري بيحجاب و صدور دستور قضايي براي تعقيب و شناسايي مشتري، تعليق عضويت 12 كاربر كتابخانه ملي، 137 مغازه و 18 رستوران و باغتالار در خراسان جنوبي، 2 واحد صنفي در بروجرد، فروشگاه رفاه در شهر كرمان، 7 كافه و رستوران در سوادكوه، سفرهخانه سنتي در شهرري، كافهاي در باغ فردوس، 5 كافه و باشگاه ورزشي در خيابان رسالت، پل عابر منتهي به مركز تجاري در شهر مشهد، داروخانه در آمل، كافه رستوران در شهر قزوين، نشر ثالث، حداقل دو هتل در هر استان كشور، حداقل 50 كافه ظرف 6 ماه در شهر مشهد، 3 كافه در شهر آبادان، يك تالار و يك رستوران در شهر خرمآباد، رستوراني در ونك، اقامتگاه بومگردي شهر خواف با اتهام داير كردن مركز فساد و فحشا به دليل حضور سه مسافر بيحجاب، داروخانه خيابان ملاصدرا، داروخانه خيابان مطهري، داروخانه خيابان شهداي ناجا، داروخانه خيابان شريعتي و...