رشد نقدينگي در پي تكانههاي سياسي
طبق جديدترين شاخصهاي كلان اقتصادي كه از سوي مركز آمار منتشر شده، متغيرهاي پولي و اعتباري از جمله نقدينگي و پايه پولي و همچنين حجم سپردهها در پايان فصل پاييز سال جاري آمده است كه بر اساس آن، ميزان نقدينگي كشور در پايان آذرماه سال جاري ۹۶۰۳ هزار ميليارد تومان، خالص داراييهاي خارجي سيستم بانكي ۳۳۶۵ هزار ميليارد تومان، خالص بدهي بخش دولتي به نظام بانكي ۱۰۸۱ هزار ميليارد تومان و ميزان بدهي بخش غيردولتي به سيستم بانكي ۶۸۰۵ ميليارد تومان محاسبه شده است.
همچنين در پايان فصل پاييز امسال، جمع پول بر اساس تركيب اجزاي نقدينگي بر حسب مصارف ۲۳۴۴ هزار ميليارد تومان، اسكناس مسكوك در دست اشخاص ۱۴۹ هزار ميليارد تومان، ميزان سپردههاي ديداري ۲۱۹۵ هزار ميليارد تومان، حجم كل شبهپول ۷۲۵۹ هزار ميليارد تومان و سهم پول از نقدينگي ۲۴.۴ درصد و سهم شبهپول از نقدينگي ۷۵.۶ درصد محاسبه شده است.
به گزارش ايسنا، اخيرا محمدرضا فرزين، رييس كل بانك مركزي با اشاره به نرخ رشد پايه پولي گفته كه پايان اسفند سال گذشته، نرخ رشد نقدينگي براي سال جاري در محدوده ۲۵ درصد هدفگذاري شد و امروز بر اساس آخرين آمار نرخ رشد نقدينگي در محدوده ۲۷.۴ درصد قرار دارد كه متاسفانه به دليل تكانههاي سياسي و امنيتي بسيار زيادي كه از اسفند پارسال رخ داد و غيرقابل كنترل بود از نرخ هدفگذاري كمي فاصله گرفت، اما به جهت اينكه بازار دچار انسداد پولي نشود ما به صورت فعال در بازار پول كار كرديم تا در پايان سال به اهداف مشخص شده دست يابيم.
از نگاه اقتصادي، يكي از راهكارهاي اصلي براي مهار تورم، مديريت دقيق نقدينگي و جلوگيري از چاپ پول بيرويه است. بانك مركزي با استفاده از ابزارهاي پولي، از جمله افزايش نرخ بهره، كنترل نقدينگي را در دست دارد و از چاپ پول جديد به منظور تامين مالي بودجههاي عمومي پرهيز كند.