آغاز نشست اتحاديه الكترونيكي بين بورسي در تهران
پيشنهادهاي ايراني براي توسعه يك بورس بينالمللي
گروه اقتصادي | رييس سازمان بورس اوراق بهادار روزگذشته با بسته هفت پيشنهادي خود، به ميان شركتكنندگان مراسم گشايش اجلاس اتحاديه الكترونيكي بين بورسي رفت تا زمينههاي فعاليت اتحاديه الكترونيكي بورسي را فراهم كند.
به گزارش خبرگزاريها، علي صالحآبادي در اين همايش به اشتراكات فراوان و تاريخ ديرين تجارت ميان كشورهاي عضو IEU اشاره كرد و آن را زمينه ساز توسعه تجارت بين بورسي خواند و گفت: «يكي از زمينههاي مساعد براي همكاري استفاده از ظرفيت در بورسهاي كالايي براي تسهيل در صادرات و واردات انواع كالاها بين كشورهاست. به اين جهت با توسعه مبادلات و افزايش ارزش و حجم معاملات بين كشورها، اتصال بورسهاي كشورهاي عضو به بازارهاي فرامنطقهيي، كمك به صادرات و واردات كشورهاي عضو با استفاده از سازوكارها و ابزارهاي موجود بين بورسي، كشف قيمت و ايجاد بازار عادلانه، شفاف و منصفانه و افزايش كيفيت كالاهاي صادراتي و وارداتي و استانداردسازي كالاها ميتوانيم به زمينههاي بيشتر همكاري بين بورسي برسيم.»
وي ديگر مزيتهاي اين عضويت را شفاف شدن قراردادها، كاهش هزينه مبادلات، امكان مرجع قيمتي شدن كالاها و كاهش ريسك مبادلات و ايجاد سازوكار مناسب تسويه معاملات بين بورسي خواند و تصريح كرد: «شناسايي كالاهاي قابل معامله، همكاري معامله گران و كارگزاران كشورهاي عضو، انعقاد قراردادهاي دو يا چند جانبه ميان نهادهاي تسويه و پاياپاي يا ايجاد اتاق پاياپاي مشترك براي همكاري و پذيرش متقابل كالا و خريداران و فروشندگان در بورسهاي كشورهاي عضو از پيشنهادات بورس ايران براي توسعه فعاليتهاي اين اتحاديه است.»
صالح آبادي همچنين استانداردسازي قراردادهاي فيمابين، جلب مشاركت بانكها در عمليات تسويه يا استفاده از خطوط اعتباري در همكاري بين بورسها و شناسايي و توسعه ابزارهاي مالي قابل معامله در بورسهاي عضو IEU را از ديگر پيشنهادات خود به اعضا اعلام كرد.
اتصال ارتباطات تجاري از طريق بورس كالا
همچنين در اين مراسم حسين پناهيان مديرعامل بورس كالاي ايران، نيز گفت: «به دليل حجم قابل توجه مبادلات تجاري بين ايران و كشورهاي منطقه، در صورت تشويق تجار به حضور در بازار بورس، شاهد رشد قابل توجه معاملات بورسهاي عضو در بيشتر گروههاي كالايي خواهيم بود. به دليل حجم قابل توجه مبادلات تجاري بين ايران و كشورهاي منطقه، در صورت تشويق تجار به حضور در بازار بورس، شاهد رشد قابل توجه معاملات بورسهاي عضو در بيشتر گروههاي كالايي خواهيم بود و اميدوارم مقدمات و ملزومات تحقق اين پيشبينيها در قالب كارگروههاي تخصصي كه در محورهاي مختلف و در چارچوب توافقات اين جلسه تشكيل خواهد شد، فراهم شود.»
وي با بيان اينكه اتحاديه الكترونيكي بين بورسي (IEU) با توجه به نوع فعاليت و پوشش جغرافيايي خود، از ظرفيتهاي بسيار بالايي برخوردار است؛ گفت: «اين به اين معني است كه اين اتحاديه نه تنها در تحقق اهداف صنفي بورسها با رويكرد توسعه بازار، از جايگاه رفيعي برخوردار است، بلكه اين امكان وجود دارد كه در زمينه اهداف اقتصاد كلان كشورهاي منطقه نيز با محوريت توسعه تجارت بينالملل راهگشا باشد. زمينههاي مساعد همكاري متعددي بين بورس كالاي ايران و اتحاديه الكترونيكي بين بورسي (IEU) وجود دارد و اين دو نهاد ميتوانند از همكاري مشترك، منافع بسياري را نصيب كشورها و خودشان كنند.»
راهاندازي بورس جواهرات
در اين همايش يحيي آلاسحاق، رييس اتاق بازرگاني تهران نيز ارايه پيشنهاد داد: «بورس جواهرات در بورسهاي كالايي كشورهاي عضو اتحاديه الكترونيكي راهاندازي شود و از طريق سيستم الكترونيك اين كشورها معاملات آن صورت گيرد. كشور ارمنستان در حوزه جواهرات و الماس فعاليت اقتصادي مناسبي دارد و تمايلات براي دادوستد اين كالا در قالب بورس كالا وجود دارد. همچنين، اين كالا در كشورهاي حوزه خليج فارس و كشور ايران متقاضي زيادي دارد. از اين رو، راهاندازي بازار جواهرات در بورس كالاي ايران و دادوستد آن در اتحاديه الكترونيكي بين بورسي منطقي به نظر ميرسد.
رييس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي تهران با تاكيد به اينكه عضويت بورس كالاي ايران در اتحاديه بين بورسي حركتي ميمون و مبارك است، تشريح كرد: «توسعه روابط اقتصادي جز از طريق توسعه روابط منطقهيي ميسر نيست. كشورهايي كه از توسعه منطقهيي شروع كردهاند، زمينه جهاني شدن براي آنها فراهم شده است و در اقتصاد بينالمللي تاثيرگذارتر بودهاند؛ اما توسعه منطقهيي نيازمند ابزارها و بسترهايي است كه يكي از آنها بازار سرمايه و بورسهاي كالايي است.»
وي تصريح كرد: «بورس كالاي ايران با عضويت خود در اتحاديه الكترونيكي بين بورسي زمينه توسعه منطقهيي و جهاني را براي ايران فراهم ميكند. در حقيقت اقتصاد كشور زمينه يك خيزش بينالمللي گسترده را پيدا كرده است و تجربه بورس كالاي ايران نشان ميدهد كه ميتواند به بهترين شكل سهم خود را در اين خيزش ايفا كند.»
آلاسحاق در ادامه با اشاره به اينكه كشورهاي آسياي ميانه و قفقاز شريكها تجاري مناسبي هستند، گفت: «اتحاديه الكترونيكي بين بورسي آينده خوبي دارد و زمينه رشد و توسعه بيشتري خواهد داشت. اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي تهران آمادگي همكاري با بورس كالاي ايران و اتحاديه الكترونيكي بين بورسي براي تسهيل و توسعه تجارت خارجي بين كشورهاي عضو را دارد.»