جهان معمولي ما را چه افرادي تشكيل ميدهند
تاثير ورزش و فوتبال بر كره خاكي
وحيد جعفري
طبق يك نظرسنجي رسانه يي، آلمان با سبقت گرفتن از كشورهايي چون امريكا، كانادا، فرانسه و... به عنوان محبوبترين كشور دنيا معرفي شد. جالب اينكه گفته ميشود، قهرماني تيم ملي فوتبال آلمان در رقابتهاي جام جهاني برزيل، به محبوبيت اين كشور كمك زيادي كرده تا در راس اين نظرسنجي جاي گيرد.
حال با توجه به اين موضوع اين پرسش مطرح ميشود كه «جهان ما را چه افرادي با چه نوع نگاه و تفكري تشكيل ميدهند كه قهرماني يك تيم ورزشي باعث ميشود تا يك كشور در رقابت با ساير كشورها، به عنوان محبوبترين كشور دنيا معرفي شود؟!
ورزشكاران و طرفداران ورزش چه تيپ آدمهايي هستند كه تا اين اندازه ميتوانند تاثيرگذار باشند و اصلا چند درصد از آدمهاي كره خاكي را تشكيل ميدهند؟ پاسخ ساده است: «جهان ما از عمده افرادي تشكيل شده كه نگاه و تفكر ورزشي دارند، يعني سطحشان ورزشي است، يعني عمق نگاه يك فيلسوف يا جامعه شناس را ندارند، يعني در يك خودرو بيشتر به بدنه و ظاهرش توجه دارند تا كيفيت و موتورش و اگر امروز زمين اوضاعش اين است و به اين صورت كه ميبينيم پيش ميرود، به اين خاطر است كه بيشتر ساكنان اين كره خاكي را اين افراد با اين نوع بينش و جهانبيني تشكيل دادهاند.»
براي همين هم وقتي يك تيم ورزشي قهرمان جام جهاني فوتبال ميشود، اين موضوع كمك زيادي به كشور قهرمان ميكند تا به عنوان محبوبترين كشور دنيا شناخته شود. البته نبايد منكر شرايط خوب اقتصادي آلمان و گذشته اين كشور -كه اشاره به جنگ جهاني و كشتار نازيهاست و همواره آلمانها بعد از آن به دنبال جبرانش بوده و هستند و در اين امر نيز موفق بودند- شد، تا حالا اين موضوع در كنار ديگر عوامل اين كشور را محبوبترين كشور دنيا كند.
باري ورزش معجوني است كه در سالهاي گذشته فوتبالش معجزه كرده و ميكند و البته شايد بيشتر اين موضوع به تبليغات بازگردد، كه همواره حواشياش جذابتر از خودش بوده؛ اما با اين حال موفق عمل كرده در جذب توده مردم و البته عوام به خصوص در جهان سوم و كشورهاي در حال توسعه همچون ايران. براي همين 90 پربينندهترين برنامه تلويزيوني كشورمان است و تعداد افرادي كه اين برنامه را ميبينند از تعداد نفراتي كه خود مسابقات فوتبال را نگاه ميكنند، بيشتر است! براي همين صدا و سيما به هر قيمتي ميخواهد كه 90 بماند و وقتي بحث حق پخش تلويزيوني مطرح ميشود و مسابقات فوتبال پخش نميشود، آنقدرها پراهميت جلوه نميكند كه وقتي سخن از پخش نشدن اين برنامه در هفتههاي آتي ميشود و سرانجام بعد از آن توافق صورت ميگيرد و اين نشان ميدهد كه در كشور ما نگاه به ورزش نگاهي ابزاري است و وقتي نگاه ابزاري شد، تخصص از بين ميرود و هدف خود ميشود وسيله، در حالي كه هدف از ورزش و نفس ورزش چيز ديگري است. براي همين هم در اين حوزه در اكثر مواقع شور جلوتر از شعور حركت ميكند و در نتيجه هر روز ميبينيم ورزشكاران بيشتري بازيچه دست افرادي ميشوند كه نگاه ابزاري به ورزش دارند.
در ايران نگاه به ورزش تخصصي نيست، در حالي كه همه ما به خوبي ميدانيم تربيتبدني از مهمترين موضوعات در زندگي انسان است؛ اما با اين حال در كشورمان توجه لازم و درست به اين حوزه نشده و نميشود و اين در حالي است كه با كار تخصصي و برنامه مناسب در اين بخش ميتوان نشاط در جامعه را افزايش داد و درصد اميد به زندگي را بالا برد، از بسياري بيماريها از جمله همين سرطان كه اين روزها با مرگ مرتضي پاشايي خواننده جوان پاپ، يك بار ديگر بعد از مبحث پارازيتها كه گفته ميشود در اين امر دخيل است، ذهن ايرانيها را به خود مشغول كرده، جلوگيري كرد. بيترديد هزينه درست و با برنامه و با حضور متخصصان در ورزش سرمايهگذاري است و باعث صرفه جويي در حوزههاي ديگر از جمله سلامت و بهداشت خواهد شد كه وقتي به آنها توجه ميكنيم، متوجه ميشويم كه آوردن هر كس كه قهر ميكند به ورزش، خيانت بزرگي است كه داريم به جامعه ميكنيم. ايران جوانترين كشور جهان است، با يك دنيا پتانسيل و استعداد كه هر روز به هرز ميروند و در مسير درست جسمي و عقلي قرار نميگيرند؛ كه اگر بگيرند آن وقت در بازي برد- برد قرار ميگيريم.
.. و البته درست كه ورزشكاران متهم ميشوند تنها جسم را پرورش ميدهند و افرادي سطحياي هستند؛ اما نبايد فراموش كرد كه ورزشكاران و طرفداران ورزش بيشترين تعداد افراد اين كره خاكي را تشكيل ميدهند و اين يعني يك پتانسيل عظيم و تاثيرگذار كه با هدايت درستشان ميتوان به خيلي جاها رسيد تا در جهاني بهتر زندگي كنيم و ديگر اينكه «عقل سالم در بدن سالم است»، پس همانطور كه از ورزشكاران ميخواهيم علاوه بر جسم به فكر تقويت موتور خود كه همان مغز و تفكر است، باشند، بهتر است از متفكران هم درخواست كنيم، علاوه بر ذهن به فكر تقويت بدن خود نيز باشند، تا شايد در ادامه ايران در نظرسجي محبوبترين كشورهاي دنيا از آخر اول نشود!