تلاشهاي انتخاباتي دو جناح سياسي يك ماه مانده تا انتخابات
نبرد درون جناحي اصولگرايان براي رقابت با روحاني
شتاب فعاليتهاي رييسي، ضرغامي و جليلي از آنها كانديداهاي بالقوه
براي مبارزه با روحاني ساخته است
گروه احزاب
چهار سال از ائتلاف بزرگ اصلاحطلبان با حسن روحاني گذشت و 29 ارديبهشت دوباره موعد انتخاب رييسجمهوري است. اصلاحطلبان بدون كمترين چالشي روحاني را به عنوان نامزد مورد نظر خود انتخاب كردهاند و اين انتخاب را به عموم مردم اعلام داشتهاند. آنها همچنين تحقق برخي پيشنهادها نظير حضور كانديداهايي به عنوان يار كمكي را نيز به تصميم روحاني واگذار كرده و بنا دارند بر اساس تصميم او اقدام كنند تا از هر اقدامي كه منجر به ايجاد فاصله ميان آنها و روحاني شود، بپرهيزند. اصلاحطلبان در هفته پاياني اسفند ماه گذشته اعلام كردند كانديداي مورد حمايتشان حسن روحاني است. آنها در خصوص ستادهاي انتخاباتي نيز در هماهنگي كامل با روحاني به سر ميبرند و به نظر ميرسد در راه رياستجمهوري مجدد روحاني تمام ابزارهاي سياسي و اجتماعي خود را به كار گيرند. جريان اصولگرايي اما بازي انتخاباتي پيچيدهتري را نسبت به رقيب پيش رو دارد. از اسفند ماه كه نخستين مجمع انتخاباتي جبهه مردمي نيروهاي انقلاب اسلامي (جمنا) برگزار شد و نام حداقل 14 نفر از اصولگرايان براي كانديداتوري انتخابات رياستجمهوري مطرح شد تا 17 فروردين ماه كه دومين مجمع جمنا برگزار ميشود، راهي سخت و طولاني است. چهرههاي مختلف اين جريان سياسي اعم از مهرداد بذرپاش، عليرضا زاكاني، سيدابراهيم رييسي، عزتالله ضرغامي تا مصطفي ميرسليم، رستم قاسمي، سعيد جليلي و ديگر چهرههايي هستند كه خود را در قامت رياستجمهوري ميبينند و سفت و سخت در ميدان مبارزه درون جناحي براي اصلح نشان دادن خود تلاش ميكنند به اين اميد كه گزينه نهايي اصولگرايان باشند. جمناييها اما تلاش ميكنند كه تا موعد مجمع عمومي دوم رايزني با چهرههاي محتمل را به پايان برسانند. مهمترين بخش اين رايزنيها تلاش براي التزام نامزدهاي انتخاباتي به وحدت اصولگرايان است. انصراف نامزدهايي كه به عنوان گزينه نهايي اصولگرايان انتخاب نميشوند، سختترين بخش وحدت اصولگرايانه است.
نقد به سازوكار جمنا
جبهه پايداري كه از ابتداي تشكيل جمنا از عدم حضورشان در شكلگيري اين نهاد وحدت بخش اصولگرا شكايت داشت، هنوز يكي از گرههاي محكمي است كه اصولگرايان براي رسيدن به نامزد واحد بايد باز كنند. جبهه پايداري تا اينجا نه تنها پالس مثبتي براي همراهي با اصولگرايان ارسال نكرده بلكه بارها توسط اعضايش اعلام كرده هيچ نسبتي با جمنا و تصميماتش ندارد. آنها همچنان به دنبال اصلح هستند و مقبوليت و رايآوري كانديدا برايشان مهم نيست اما جمناييها به دنبال پيروزي در انتخابات ميگردند و همين كه به نظر خودشان كانديدايي صالح بيابند، كافي است. اين اختلاف ريشهدار و عميق اصولگرايان با پايداري از انتخابات 92 تداوم پيدا كرده و حالا ممكن است دوباره چند دستگي را به اصولگرايان تحميل كند. با اين حال برخي خبرهاي غيررسمي حاكي از اين است كه آيتالله مصباحيزدي به عنوان پدر معنوي جبهه پايداري حمايت از سيدابراهيم رييسي را ارجح ميداند. حاجيدليگاني، عضو جبهه پايداري در گفتوگو با انتخاب اين خبر را اينگونه اعلام كرد: «در جلسهاي كه اعضاي جبهه پايداري با آيتالله مصباحيزدي داشتند، ايشان توصيه فرمودند كه براي انتخابات رياستجمهوري به سراغ آقاي رييسي برويد و اگر شرايطي فراهم شد كه به صحنه رقابت انتخاباتي ورود پيدا كرد از وي حمايت كنيد.» در عين حال برخي نحلههاي گروههاي اصولگرا نيز امروز نجات خود را در كانديداتوري ابراهيم رييسي ميدانند و براي حضور او در صحنه انتخابات ميكوشند. او نيز از جمله شخصيتهاي اصولگرا است كه اين روزها فعال شده است. سيدابراهيم رييسي كه سالها در قوه قضاييه در مناصب بالا مسووليت داشته و حالا نيز توليت آستان قدس را به عهده دارد برخلاف مرحوم واعظ طبسي بسيار رسانهاي است و تقريبا تمامي ديدارهاي نوروزياش از جمله با برخي چهرههاي جريان اصولگرا مانند پناهيان، محسن رضايي و يك مداح مشهور تهراني رسانهاي ميشود. همچنين طي روزهاي گذشته كمپيني تحت عنوان «رييسي بيا» توسط حاميان او راهاندازي شده و هوادارانش در حال تهيه طومار براي دعوت از او هستند. روز گذشته البته خبري غيررسمي درباره او منتشر شد كه مضمونش اعلام موضع رسمي رييسي درباره ورود يا عدم ورود به انتخابات در تاريخ هجدهم فروردين بود. از آنجايي كه جمنا قصد دارد تا در روز 17 فروردين كانديداهاي اصلي خود را رونمايي كند و احتمالا رييسي نيز يكي از آنهاست انتخاب تاريخ اعلام موضع رسمي يعني يك روز پيش از اعلام نظر جمنا ميتواند حايز اهميت باشد.
احمدينژاديها، ساختارشكن با شعارهاي عجيب
اما محمود احمدينژاد كه همين چندماه پيش اعلام كرده بود بناي حمايت از كسي ندارد به يكباره با چرخشي عجيب تمام قد پشت سر بقايي ايستاده و سفرهاي استانياش را نيز آغاز كرده است. او در خوزستان سخناني گفت كه اگرچه در ظاهر به معناي نقد روحاني بود اما به دليل دو پهلو بودن سخنانش انتقاد برخي اصولگرايان را نيز برانگيخت. اسفنديار رحيم مشايي نيز كه به زعم اصولگرايان نقطه كانوني انحراف دولت احمدينژاد است پا به پاي او از بقايي حمايت ميكند. آنها اينبار فضاي مجازي را هدف گرفتهاند و با شعارهاي جنجالي و دست گذاشتن روي پروندههاي قديمي در حوزه امنيت ملي نظير قتلهاي زنجيرهاي ميكوشند تا روحاني را وارد فضاي مطلوب خود كنند. احمدينژاد البته طي روزهاي گذشته با يك خبرگزاري تلويزيوني اسپانيايي نيز مصاحبه كرد. او گفت خودش دنبال رييسجمهور شدن نيست اما مثل تمام مصاحبههاي دوران رياستجمهورياش با پاسخهاي كلي و كم ربط به سوالات سعي كرد تا از موضع مصلحت جهاني براي مشكلات جامعه بشري راهحل ارايه كند.
نقد به دولت؛ فصل مشترك كانديداهاي اصولگرا
سرفصل مشترك تمام فعاليتهاي انتخاباتي اصولگرايان انتقاد در حوزه اقتصادي به دولت روحاني است. مهرداد بذرپاش ديگر چهره اصولگرا است كه با كليد واژه دولت نجات اقتصادي به ميدان آمده است و فساد اقتصادي را سرمنشاء مشكلات اقتصادي امروز ميداند. رستم قاسمي، وزير نفت دولت دهم نيز اين روزها با شعار مديريت جهادي در حوزه اقتصادي به ميدان آمده است. وي در گفتوگو با فارس گفت: «درحال حاضر مردم درگير جنگ اقتصادي هستند و براي پيروزي در اين جنگي كه هر روز عرصه را بر مردم بيشتر از قبل تنگ ميكند بايد به سمت مديريت جهادي برويم.» عليرضا زاكاني نيز ديگر نامزد محتمل جريان اصولگرا است. او از جمله نمايندگان نهم بود كه صداي انتقادش نسبت به دولت روحاني بسيار بلند بود. انتقادات او به وزير نفت دولت روحاني نيز از جمله مواردي بود كه توجهات را جلب كرده بود. حالا او تلاش ميكند تا با شعار مبارزه با فساد كانديداي نهايي اصولگرايان باشد. سعيد جليلي ديگر كانديداي محتمل اصولگرايان نيز اين روزها بيش از ديگر چهرههاي اصولگرا به مساجد و اجتماعات سر زده است. او بر همان مدار انتخابات 92 مهمترين شعارش را به حوزه سياست خارجي اختصاص داده است. او البته از گزينههايي است كه هنوز سازوكار جبهه مردمي نيروهاي انقلاب اسلامي را نپذيرفته است و به نظر ميرسد چه كانديداي نهايي اين جريان سياسي باشد يا نباشد، در انتخابات ثبت نام ميكند. عزتالله ضرغامي، رييس پيشين صداوسيما هم اعلام كانديداتوري كرده است. اهم سخناني كه از او در شبكههاي اجتماعي به چشم ميخورد، بر محور نقد به دولت روحاني است. او كه اين روزها در اينستاگرام و توييتر فعالتر از هميشه است سعي ميكند با طرح پرسشهايي رييسجمهور را به چالش بكشد. او اخيرا از روحاني خواسته تا تصميماتي كه با مشورت گرفته را اعلام كند تا به زعم خود از رييسجمهوري چهرهاي خودراي به نمايش بگذارد. البته اين توييت ضرغامي با واكنش سريع حسام الدين آشنا، مشاور رييسجمهوري مواجه شد. آشنا به ضرغامي دوران 10 ساله رياستش در صدا و سيما و ميزان مشورتپذيرياش را يادآور شد. مصطفي ميرسليم به نمايندگي حزب قديمي موتلفه به ميدان آمده و بيان كرده كه تا مناظرههاي انتخاباتي به هيچوجه قصد انصراف ندارد. موتلفهايها حضور جدي خود را اعلام كردهاند و به نظر نميرسد به اين سادگيها حاضر به كنارهگيري باشند.
چالش انتخاباتي اصولگرايان
روز هفدهم فروردين بنا بر اعلام سخنگوي جبهه مردمي نيروهاي انقلاب اسلامي از ميان 10 كانديداي اصولگرا 5 نفر از سوي مجمع عمومي انتخاب ميشوند. همچنين پيش از مجمع عمومي اول شاخصههايي براي كانديداتوري مشخص شد و شوراي مركزي جمنا ميان اين 5 نفر نهايتا قضاوت خواهد كرد. نبرد اصلي اصولگرايان از حالا شروع ميشود. تا روز مجمع عمومي دوم در هفدهم فروردين ماه اصولگراياني كه پشت نام جمنا براي رسيدن به وحدت تلاش ميكنند بايد با يك يك اين نامزدها مذاكره و گفتوگو كنند و آنها را براي حركت تشكيلاتي و انصراف در صورت لزوم راضي كنند. كاري كه به نظر ميرسد با شمايل كنوني رفتارهاي انتخاباتي نامزدهايشان سخت باشد.