فاصله ۶۰ درصدي از توليد تا مصرف
با آنكه قيمت تخممرغ در بخش توليد افزايش نداشته، اما با زيادهخواهي واسطهها مردم بايد اين كالا را در فروشگاهها ۶۰ درصد گرانتر بخرند. اين روزها با توجه به گرمتر شدن هوا كه بايد قيمت تخممرغ كاهش يابد، اما متاسفانه شاهد افزايش قيمت در برخي مغازهها هستيم.
هماكنون قيمت هر شانه 30 عددي تخممرغ در برخي از مغازههاي سطح پايتخت 11 و 12 هزار تومان به فروش ميرسد، اما ناصر نبيپور، رييس اتحاديه مرغ تخمگذار استان تهران به خبرنگار فارس گفته است: از 3 هفته پيش قيمت تخممرغ نهتنها افزايش نداشته، بلكه كاهش هم داشته است. وي تصريح كرد: 3 هفته پيش هر كيلو تخممرغ در مرغداري 4200 تومان بود كه اكنون به 3800 تومان رسيده كه تقريبا شانهاي 7500 تومان محاسبه ميشود و در نهايت با محاسبه سود بنكدار و توزيع بايد شانهاي 10 هزار تومان به دست مصرفكننده برسد.
اين در حالي است كه «م. الف» عنوان ميكند كه يك شانه تخممرغ را از منطقه جمهوري تهران 12 هزار تومان خريده و يكي ديگر از شهروندان هر شانه تخممرغ را 11 هزار تومان خريده است. همچنين قيمت تخممرغ بستهبندي در فروشگاههاي زنجيرهاي به مراتب بالاتر از اين رقم است. يك بسته 6 عددي تخممرغ 3800 تومان يعني دانهاي 650 تومان و بسته 12 عددي تخم مرغ 5400 تومان به فروش ميرسد.
دولت مشوق صادراتي نداد
رضا تركاشوند رييس اتحاديه مرغ تخمگذار ميهن نيز با تاكيد بر اينكه قيمت تخم مرغ به دليل گرمتر شدن هوا و نبود بازار صادراتي افزايشي نداشته تصريح كرد: هر كيلو تخممرغ درب مرغداري 3600 تومان به فروش ميرسد.
وي در پاسخ به اينكه با توجه به از بين رفتن آنفلوآنزاي پرندگان چه حجمي از تخممرغ كشور صادر ميشود، گفت: هيچ تقاضايي از سوي كشور عراق يا افغانستان نداشتهايم، چرا كه تخممرغ خود را از كشورهاي ديگر از جمله تركيه با قيمت ارزانتر تحويل ميگيرند. به گفته تركاشوند تنها مقدار محدودي تخم مرغ به افغانستان صادر ميشود.
حميد كاشاني يكي از توليدكنندگان عمده تخممرغ در كشور علت تفاوت قيمت تخممرغ بين درب مرغداري تا مصرفكننده را سيستم نامناسب توزيع عنوان كرد و افزود: گاهي اوقات واسطهها بين 30 تا 50 درصد سود ميكنند و براي همين فاصله قيمتي بين توليد تا مصرف زياد است. وي با اشاره به اينكه قيمت تمام شده تخممرغ ايراني نسبت به رقباي همسايه از جمله تركيه بالاتر است، افزود: تركها براي افزايش صادرات خود لب مرز به صادركننده خود در هر كيلو 700 تا 800 تومان مشوق صادراتي ميدهند و آنها تخممرغ را كيلويي 3 هزار تومان به عراق ميفروشند، در حالي كه همين محصول در كشور خودشان براي مردم تركيه به دو برابر قيمت فروخته ميشود، اما دولت تركيه براي حمايت از صادرات مشوق صادراتي ميدهد. اگر دولت ميخواهد از صادرات تخممرغ حمايت كند حتما بايد يارانه صادراتي آن را هم بدهد وگرنه امكان رقابت در قيمت را نداريم.