شما در مصاحبهاي كه در سال ۸۵ انجام داديد گفتيد از آقاي احمدينژاد تشكر ميكنم، چه چيزي باعث شداين كار را انجام بدهيد؟
من كاري به تفكرات اجتماعي و سياسي آقاي احمدينژاد ندارم اما او با ورزش عجين شده بود. حتي وقتي كه نميخواستند اجازه بدهند ما به سوييس براي اردوي تداركاتي برويم، سر تمرين تيم ملي آمدند و بلند گفتند تيم ملي به سوييس خواهد رفت. و البته اين را هم بايد بگويم بيشترين حمايت را از فوتبال آقاي خاتمي انجام ميدادند. بارها آقاي خاتمي مرا خواستند و از فوتبال ميپرسيدند چرا كه ميگفتند اين ورزش براي من اهميت زيادي دارد. آقاي خاتمي به من گفتند در آلمان صدراعظم اين كشور براي من دست زد و گفت فوتبال ايران در رده پانزدهم جهان است اما آلمان هفدهم است! آقاي خاتمي به من گفت اگر بدانيد در آن لحظه چه حس خوبي داشتم. به خاطر همين موضوع در هيات دولت وقت تصويب كردند و به من نشان لياقت دادند. در زمان آقاي خاتمي هر گرفتاري كه داشتيم كه حتي انتظامي و حراستي بود ايشان به راحتي حل ميكردند. درباره پاداشها هم هر چه قول داده بودند عملي كردند و يك فوتباليست نميتوانيد پيدا كنيد كه بگويد من پاداشم را نگرفتهام.
در دوره رياست فدراسيون شما برانكو ايوانكوويچ سرمربي تيم ملي بود. رابطهتان با او چطور بود؟ خيليها ميگفتند شما دخالت ميكنيد و حتي تركيب تيم ملي را هم شما انتخاب ميكنيد؟
دشمنان عليه من حرفهاي زيادي ميزدند اما در شخصيت من نبود كه در مسائل فني دخالت كنم. خودم كه هيچوقت در مسائل فني دخالت نكردم و نگفتم چه كسي بايد وارد زمين شود و چه كسي را نبايد بازي بدهد اما اگر قرار بود ليست تيم ملي اعلام شود و بازيكني بنا به دلايلي مشكلات انضباطي داشت، ميگفتم او را به اردوي تيم ملي دعوت نكنند اما پس از دعوت بازيكنان ديگر دخالتي در امور فني و چيدن بازيكنان در زمين نداشتم.
درباره علي دايي توصيهاي به برانكو كرديد كه او را به جام جهاني نبرد؟
علي دايي به جام جهاني رفت و با وجود اينكه سن زيادي داشت، از بهترين بازيكنان ايران بود. مگر ميشود بازيكني با طحال پاره براي تيم ملي بازي كند؟ دايي بازيكني بود كه در طول چهار سال و سه ماه يك روز غيبت نكرد و با وجود اينكه كاپيتان تيم ملي بود به عنوان نخستين بازيكن سوار اتوبوس ميشد. نه اينكه تداركات تيم برود درب اتاقش بزند و به او بگويد چرا از اتوبوس تيم جا مانده است. من هميشه اعتقاد دارم آدم موفق كسي است كه از موفقيت ديگران لذت ببرد. ابن مساله كه در جامعه ما وجود ندارد. دومين مساله كه خيلي مهم است نظم است كه بايد رعايت شود. در طول دوره مديريت من در فدراسيون فوتبال هيچوقت اعضاي كميتههاي مختلف مصاحبه نكردند و اجازه نداشتند در تلويزيون صحبت كنند اما الان ميبينيم اعضاي مختلف كميتههاي فدراسيون فوتبال به راحتي درباره هر مسالهاي اظهارنظر ميكنند. در طول دوره رياستم فقط يكبار رييس كميته انضباطي من به برنامه ۹۰ رفت كه آن هم تمام چارچوبهاي لازم را به او گوشزد كرده بودم كه درباره چه چيزي صحبت كند.
ميخواهيم كمي هم درباره خصوصيسازي باشگاههاي استقلال و پرسپوليس صحبت كنيد.
روزي كه به آقاي حسيني دستور دادند كه كار خصوصيسازي را انجام بدهند من مصاحبه كردم و گفتم تحت هيچ شرايطي اين دو باشگاه واگذار نميشود. به خاطر همين پيشگوييها بود كه آقاي كامران نجفزاده، خبرنگار صداوسيما به شوخي به من ميگفت شما نوستراداموس هستيد. زماني كه رويانيان مديرعامل باشگاه پرسپوليس شد من مصاحبه كردم و گفتم هم آبرو و هم آرزويت را ميگذاري و ميروي! كه همين اتفاق هم رخ داد و رويانيان به من گفت هم آبرو و هم آرزويم را گذاشتم. درباره خصوصيسازي هم مطمئن باشيد سيستم و دستگاههايي وجود دارند كه نميگذارند اين دو باشگاه خصوصي شوند. دليل اين كار هم اين است كه ميترسند فردا مديرعاملي روي سكوها به هواداران بگويد فلان شعار را بدهند. از طرف ديگر ميترسند اگر اين دو باشگاه خصوصي شوند به باشگاههاي خصوصي قبلي دچار نشوند. استيلآذين و تيمهاي ديگر هم خصوصي بودند الان سرنوشت آنها چه شده است؟ سر آمد همه مالكان شفيعزاده بود كه بدون اينكه براي شهرت بيايد هزينه كرد. مثل آقاي ايكس نبود كه پول بدهد و هر روز در روزنامهها باشد. كسي مثل شفيعزاده عاشقانه كار ميكرد اما به سراغش رفتند و گفتند وقتي در باشگاه ميلياردي هزينه ميكنيد بايد ۳۰۰ ميليون و ۵۰۰ ميليون هم به ما بدهيد تا زمين نخوريد.
نظرتان درباره عملكرد مديرعامل باشگاههاي سرخابي چيست؟
ابتدا بايد برويد و ببينيد معيارهاي انتخاب اين دو مديرعامل چه بوده است تا بعد بتوان پاسخ به اين سوال را داد. چند سال قبل در دوره آقاي سعيدلو به من گفتند پرسپوليس را ميگيرم و يك ريال هم از وزارت ورزش پول نميخواهم خودم باشگاه را اداره ميكنم. الان به اين نتيجه رسيدهاند كه از طريق هواداران ميتوانند درآمد داشته باشند اما اين باشگاهها از راههاي زيادي ميتوانند كسب درآمد كنند. زماني كه رييس فدراسيون فوتبال بودم مدتي پيراهن تيم ملي اسپانسر را نداشت اما پس از مدتي قرارداد يك ميليارد و سيصد و ده ميليون توماني را بستند كه يك ركورد محسوب ميشد.
نگاه شما درباره آقاي كيروش چگونه است فكر ميكنيد او ميتوانند بيشتر از اين به فوتبال ايران كمك كند؟
بارها گفتهام الان هم ميگويم كه كيروش كاربلد است و بايد به تفكرات فني او احترام بگذاريم. برانكو ۴ سال سرمربي تيم ملي بود و ما ۴۵ بازيكن به تيم ملي معرفي كرديم اما كيروش در طول ۶ سال كه سرمربي تيم ملي است بيش از ۱۲۰ بازيكن را به تيم ملي معرفي كرده است. ايشان از نظر فني بيرقيب هستند و كارشان را بلدند اما كساني كه از او انتقاد ميكنند را بايد ببينيد چه كساني هستند، آيا واقعا كار را بلد هستند يا ميخواهند كيروش را حذف كنند؟ البته اينكه كيروش جايگاهي فراتر از مسائل فني را داشته باشد را قبول ندارم. در زمان برانكو هم همينگونه بود من در مسائل فني دخالت نميكردم و او هم در مسائل غيرفني ورود نداشت.
البته به كيروش قول بازي دوستانه ميدهند كه فراهم نميشود اما در دوره شما همه مشكلات حل شده بود.
اين مسائل را ميدانم اما كيروش خارج از وظايفش صحبت ميكند. كيروش را از نظر فني قبول و اعتقاد دارم او را بايد پيشنماز بگذاريد و همه پشت سرش باشند. او حتي رقيب هم ندارد كه پس از رفتنش كسي را سرمربي تيم ملي كنيم.
كيروش در اظهارنظري جالب گفته بود براي رزرو كمپ تمريني از جيب شخصي خود پول داده است.
از نظر من كار خوبي نكرده اما وقتي ميبيند اين كار را نكنند تيمش زمينگير ميشود مجبور ميشود كه انجام بدهد. مدير بالادستي خودش بايد برود و كارهاي رزرو كمپ را انجام بدهند. از زماني كه كيروش سرمربي تيم ملي شده است ديگر با استرس بازيهاي تيم را نگاه نميكنيم چرا كه ميدانيم كار را در ميآورند.
يك مساله هم مربوط به ورود زنان به ورزشگاهها ميشود كه شما سابقه خوبي در اين زمينه داريد.
بله، در بازي ايران و بحرين زماني كه ميخواستم وارد استاديوم شوم، ديدم خانمها بيرون ورزشگاه هستند. با مسووليت خودم دستور دادم همه وارد ورزشگاه شوند با اينكه ميدانستم شايد عواقب سنگيني براي من داشته باشد اما خدا را شكر تيم برد و همهچيز فراموش شد. اين موضوع هيچ گونه مشكل ديني هم ندارد. من در بازي بسكتبال هم خانمها را به سالن راه دادم. اين مساله شرعي نيست و هر كه بگويد مندرآوردي است. برخي فقط ميگويند نه كه بخواهند اعمال قدرت كنند. در بازي ايران و بحرين خانمها به ورزشگاه آمدند و آقاي خاتمي هم حضور داشتند. تنها باري بود كه رييسجمهور به ورزشگاه آزادي ميآمد. درباره خانمها باز هم تاكيد ميكنم چون نميخواهند خانمها وارد ورزشگاه شوند اين اتفاق رخ نميدهد.
بحث ديگر درباره حضور ورزشيها در راس ورزش است. تجربه كار آقاي گودرزي باعث شد ديگر از اين به بعد كسي به مديران ورزشي هم اعتماد نكند.
البته آقاي گودرزي از نظر تحصيلات مشكلي نداشتند اما از نظر تجربه كاري، فعاليت اجرايي در ورزش انجام نداده بودند. او هم آمد و بدون مشورت با ديگران كارهايي كه فكر ميكرد درست است را انجام ميداد. اگر در خاطرتان باشد مجلس به وزير ورزش راي اعتماد نميداد و كار داشت به جايي ميرسيد كه با حكم رهبري يك نفر مسووليت را قبول كند. اينكه عدم موفقيت آقاي گودرزي را به جامعه دانشگاهي ارتباط بدهيد من بخشي از آن را قبول دارم چراكه دانشگاهيان مدرك دكترا ميگيرند و توقع دارند مدير شوند. آنهايي كه مديريت ورزشي هم خواندند ناموفق بودند اين را بايد در كارنامه دانشگاهيان نوشت. مديريت اين گونه نيست كه يك نفر از قهرمانان ورزشي و مدير باشد. مدير فردي است كه جذبه و محاسن زيادي دارد. وقتي يك مدير را پرسنلش قبولش ندارد چگونه ميتواند مديريت كند. من اينجا يك مساله هم ميخواهم بگويم و آن اين است كه در تلويزيون كدام برنامه را گذاشتيم كه اساسي به مشكلات بپردازيم؟ دايما صحبت از نقد و بررسي فوتبال، نقد و بررسي ورزش و نقد و بررسي رشتههاي مختلف است. آيا برنامهاي براي نقد و بررسي وزير و معاونانش پخش شده است؟ دليل هم دارد كه ما را راه نميدهند چون پول ميخواهند. به خدا قسم من از همه بيشتر نظام را دوست دارم چرا به من فرصت صحبت كردن نميدهيد؟ زماني كه من در دانشگاه آزاد حضور داشتم صدا و سيما قصد داشت بازي تيم بسكتبال ما را پخش كند. ابتدا گفتند بايد ۱۵ ميليون تومان بدهيد و در ادامه اين مبلغ به ۱۰ ميليون، ۷ ميليون و كمتر رسيد. در ادامه من گفتم برويد و بپرسيد آيا با پرداخت ۳ ميليون تومان بازي ما را پخش ميكنند؟ وقتي با پرداخت ۳ ميليون تومان موافقت كردند من گفتم حتي سه ريال هم به شما نميدهيم و بازي ما پخش نشد. صدا و سيما فقط ميخواهد افرادي بيايند از همهچيز تعريف كنند و بروند اما آيا برنامهاي براي نقد و بررسي وزارت ورزش گذاشته است؟
اما گويا شما با آقاي روحاني براي بحث وزارت ورزش و جوانان جلسهاي برگزار كرديد؛ چه اتفاقي افتاد كه شما را به عنوان وزير ورزش و جوانان معرفي نكردند؟
نه من با آقاي روحاني در اين زمينه صحبتي نكردم اما آقاي صالحي اميري و همينطور ربيعي با من درباره اين موضوع صحبت كردند اما نگفتند ميخواهيم شما را به عنوان وزير ورزش و جوانان معرفي كنيم بلكه نقطه نظرات مرا پرسيدند. آنها هم چهار مشخصه كه نظر رييسجمهور بود درباره وزير آينده ورزش و جوانان مطرح كردند. شخصي متخصص كه با فساد مبارزه كند و خوشنام باشد و به سمت خصوصيسازي هم حركت كند. من در جواب اين دو نفر گفتم هم با فساد مبارزه كردهام و هم خصوصيسازي را انجام دادهام اما اينكه خوشنام و متخصص باشم را بايد از مردم بپرسيد كه آقاي ربيعي گفتند شما هردوي اين خصوصيات را داريد. بعد از جلسه بيرون آمدم و متوجه شدم اينها به دنبال اين شاخصهها نيستند و اسم مرا آوردهاند تا دهان خيليها را ببندند. در ادامه من با آقاي ناطق نوري تماس گرفتم و گفتند شما گوش به زنگ باشيد تا تماس بگيرند. حتي آقاي خاتمي هم به من گفتند آيا با شما براي وزارت ورزش و جوانان صحبت نكردند؟ كه گفتم در اين حد نبوده و فقط با دو نفر از نزديكان رييسجمهور صحبت كردم كه آقاي خاتمي گفتند ما جلسه داشتيم و بايد شما را معرفي كنند. حتي آقاي هاشميرفسنجاني هم به من لطف داشتند. من نزد ايشان رفتم و جلسهاي برگزار كرديم. ايشان از كارهاي من تشكر كردند كه البته من كسي نبودم شخصي به بزرگي آيتالله هاشميرفسنجاني از من تشكر كند. آقاي هاشمي به خاطر اتفاقاتي كه در ورزش دانشگاه آزاد رخ داده بود، خوشحال بودند. اين هم به خاطر اين بود كه آقاي ميرزاده به ايشان گزارش ميدادند. حتي آقاي هاشمي به من گفتند كه من اعتقاد دارم شما ميتوانيد ورزش را بچرخانيد. در نهايت هم من به عنوان وزير ورزش معرفي نشدم اما از آنها ناراحت نيستم. از خودم تنها ميتوانم اين را بگويم كه داراي تواناييهاي هستم كه ميتوانم به جامعه خودم خدمت كنم. من در جاهاي مختلف خدمت كردهام و مدتي هم مدير ازدواجهاي دانشجويي دفتر مقام معظم رهبري بودم و توانستم يك مراسم بزرگ در سالن ۱۲ هزار نفري آزادي برگزار كنم. مدتي هم مسوول ورزش وزارت امور خارجه بودم.
الان به يك منتقد اجتماعي تبديل شدهايد؛ اين موضوع را قبول داريد؟
منتقد اجتماعي نشدم اما وقتي ميبينم جامعه من رو به سرازيري است بايد حرف بزنم و بگويم. قبل از انقلاب هم در سال ۱۳۵۵ عليه مدير باشگاه پرسپوليس كه واقعا نمره بيست بود، صحبت كردم چرا كه در يك مقطع ديدم ضعيف عمل كرده است. من در آن مقطع به مديريت علي عبده انتقاد داشتم. وقتي ظلم را ببينم حرف ميزنم چرا كه تا به امروز يك نفر يك چاي تلخ به من يا افراد خانوادهام نداده است.
به بزرگان نظام هم آيا اين انتقادات را انتقال داديد؟
بله، به آقاي ناطق نوري، آقاي خاتمي و مرحوم هاشميرفسنجاني همه اين حرفها را گفتم. گفتم جامعه و مردم تحت فشار هستند. آقاي خاتمي انعكاس بدهيد كه اين مردم چقدر تحت فشار هستند. چه كسي ميتواند با حقوق ماهيانه يك ميليون تومان زندگي كند؟ ببينيد مسوولان چقدر در فساد نقش دارند؟ به غير از مسوولان چه كسي فساد ميكند؟ از بالا تا پايين فساد ميكنند. بارها گفتهام الان هم ميگويم. سوييس با چاقو، ساعت و اعتبار بانكي، جهان را در اختيار گرفته است. اين كشور هيچ چيز هم ندارد اما حالا ما نفت، گاز، طلا و خاك داريم اما مردم ما مشكل دارند. اين سرمايهها كجا ميرود كه نميتوانيم مردم خودمان را تامين كنيم؟ برويد و ببينيد در دادگاهها چقدر پرونده وجود دارد. اگر كسي اين حرفها را بزند ضد نظام صحبت كرده است؟ رييسجمهور كره جنوبي خلاف ميكند و بلافاصله بركنار ميشود اما در ايران رييسجمهور وقتي كارش تمام ميشود هزار جور انگ به او ميبندند. يعني همه پولها را رييسجمهور روز آخر خورده است؟ اگر رييسجمهور فساد ميكند سال اول بايد جلوي او را بگيرند. چرا ميگذاريد كار كند؟ اين سم فساد در پاي همه وجود دارد. كشوري كه اينقدر ثروت دارد چرا همه نبايد از اين ثروت لذت ببرند؟ اين ثروت را چه كسي آورده است؟ آيا جمهوري اسلامي اين ثروت را به دست آورده يا شاه ساخته است؟ اين ثروت را خدا به مردم ايران عطا كرده است. يكي از همكاران اتحاديه اروپا ميگفت با آن ۸۰۰ ميليارد دلار درآمد نفتي در هشت سال رياستجمهوري احمدينژاد، ميشد ۵ كشور اروپايي را با خاك يكسان كرد و دوباره از نو ساخت! اما ما آمديم مسكن مهر به طور كاملا بيكيفيت ساختيم. بعد تلويزيون برنامه ميگذارد و فوتبال را نقد ميكند. خجالت بكشيد. برنامه بگذاريد با عنوان نقد و بررسي ثروتهاي ۴۰ ساله مملكت! يا نقد و بررسي مسائل اجتماعي همچون فساد و فحشا! پولها در مملكت ما در دست چند نفر است؟ خيليها به من ميگويند آقاي دادكان شما كه وضعتان خوب است براي چي صحبت ميكنيد؟ من ميگويم نبايد براي مردم صحبت كنم؟ وقتي در دانشگاه ميبينم يك دختر هزينه ۲۰۰ هزار توماني تحصيلش را ندارد كه پرداخت كند ناراحت ميشوم. شما با اين وضعيت ميتوانيد شب سرتان را روي بالش بگذاريد و راحت بخوابيد؟ با خانواده به تركيه و دوبي رفته بودم و در آنجا دختراني را ديدم كه براي پول چه كارهايي ميكردند! واقعا خجالت آور است! ما سرمان را زير برف كردهايم و هيچ چيز را نميبينيم، اين دين خداست؟ فقط ميگوييم مولا علي وقتي كار خليفهگرياش تمام ميشد شمع كارش را خاموش ميكرد و شمع شخصياش را روشن ميكرد. ما چه امكاناتي به جوانان دادهايم و اين همه ثروت كجا ميرود؟ هر كسي هم كه به تلويزيون ميآيد فقط تعريف ميكند. يك نفر را بياوريد كه شير حلال خورده باشد و حرف بزند. در خبرها ميشنويم كه ميگويند بانك بدون مجوز تعطيل شد. چگونه ميشود يك بانك چندين سال تابلو بالاي سر خود داشته باشد و كار كند و هيچ كس هم به كارش نظارت نكند؟ و در مقابل يك نفر كه در خيابان سيگار ميفروشد را به راحتي و سريع دستگير ميكنند! دست برداريد چندين سال است كه ميگويند دلار بالا ميرود به خاطر سفرهاي مردم است و هر كه درباره اين موضوع صحبت كند ضد دين و ضد نظام صحبت كرده است؟ يك كلام بگوييد توان اداره اقتصاد كشور را نداريد. اقتصاد كشور ما هزار تكه است بهتر است به مردم راست بگوييم. برويد و آمار طلاق را بررسي كنيد. طبق آماري كه خودشان دادهاند ۶۵ درصد طلاق وجود دارد. در ادامه 20 درصد در دادگاهها هستند و ۱۵ درصد هم هيچ خبري از آنها نيست. سال ۱۳۵۸ خانهاي ١٨۵متري به مبلغ ۹۰۰ هزار تومان كه تمام وسايل را هم داشت خريدم اما الان با ۹۰۰ هزار تومان به شما يك تلويزيون ۲۰ اينچي ميدهند. جامعه را به كجا بردهايد و فقط به به و چه چه ميكنيد؟ در مملكت ما چهل بخش فرهنگي وجود دارد كه بودجه دريافت ميكنند اما بياييد ببينيد كه اين چهل بخش فرهنگي چه كاري انجام دادند؟ قسم ميخورم كه هيچ كاري نكردهاند و پسرفت كردهايم. من قبل از انقلاب و در سال ۵۵ هم انتقاد كردم و تركشهاي آن انتقاد را هم خوردم. آن زمان كه انقلابي وجود نداشت اما وقتي ميديدم دلم وجود دارد حرف ميزدم. حال من از شما ميخواهم سوال كنم، ما را به خاطر چه چيزي در دنيا ميشناسند؟ به خاطر ورزش است كه ما را در دنيا ميشناسند. از نظر ورزشي هم واقعا جالب هستيم فلسطين قرار بود به ايران بيايد كه نيامد كشوري كه كمكهاي زيادي از ما گرفته به ايران نيامد و در ادامه كاپيتان تيم ملي آنها مصاحبه كرد و گفت ايران مشكلات زيادي دارد و ما به آنجا نميرويم. بهتر است بگوييم موفق نبوديم و كار را به كاردان بسپاريم.
شباهت اداره ورزش قبل از انقلاب و بعد از انقلاب را چه چيزي ميدانيد؟
كم شدن بيعدالتي در هر دو وجود دارد. همه ميگويند غلامرضا تختي پهلوان است اما تختي به خاطر اينكه مقابل ظلم ايستاد پهلوان شد. جامعهاي رو به فساد ميرود كه آدمهاي خوب صحبت نكنند. دايما ميگويند پهلوان كسي است كه سفرهدار باشد اما پهلوان كسي است كه درباره ظلم صحبت كند. در يك برنامه زنده تلويزيوني گفتم نميخواهد در ورزش به دنبال فساد باشيد، برويد و فساد را در ساير ارگانها و وزارتخانهها و شوراي شهر پيدا كنيد. (دكتر دادكان از موبايل شخصياش فيلم اين گفتهها را پخش كرد) در آخرين برنامه نود كه حاضر شدم آقاي فردوسيپور آخر برنامه به من گفتند اگر حرفي داريد بزنيد. قبل از اينكه فردوسي پور اين حرف را به من بزند متوجه شدم ۴۵ دقيقهاي است كه آمار شركتكنندگان مسابقه نظرسنجي را نميدهد. در آن برنامه گفتند قبل از انقلاب مقام اول كشور به شيراز سفر كرد و تا به آن شهر رسيد، دستور داد شهردار را بركنار كنند. بعد در جلسهاي خصوصي استاندار سوال كردند كه چرا بايد اين كار انجام شود، در جواب اين مقام گفت من ديدم كه اين شهردار درختها را كوتاه كرده تا مجسمه من ديده شود، بهتر بود به جاي اين كار زير مجسمه من سنگي ميگذاشت تا مجسمه من بالاتر برود. در مملكت نبايد سر جوانان را كوتاه كرد بلكه بايد زير خودمان سنگ بگذاريم تا بالاتر برويم. بلافاصله بعد از اين صحبت من، فردوسيپور گفت وقت نداريم و خداحافظي كرد فرداي آن روز من به مشهد مقدس رفتم در آنجا تلفني با من تماس گرفت و از من حلاليت طلبيد. فردوسيپور به من گفت آمار نظرسنجي بالا رفته بود و به من گفتند كه اين آمار را اعلام نكنم. البته فردوسيپور يك بار هم در يك برنامه تلويزيوني گفت پربينندهترين برنامه من زماني بود كه دادكان مهمان برنامه بود. ميگويند براي هميشه بخش كوچكي از مردم را ميشود زد، براي مدت كوتاهي ميشود همه مردم را گول زد اما براي هميشه همه مردم را نميشود گول زد. يك بار قرار بود به سوييس بروم، پرواز من اين گونه بود كه بايد به دوبي ميرفتم و يك شب در آنجا ميماندم و بعد به زوريخ پرواز ميكردم. در هتل زماني كه اسكان يافتم پايين آمدم تا كمي غذا بخورم وقتي در آنجا نشسته بودم چندين دختر ايراني مقابل من نشسته بودند كه آمدند با من گفتوگو كردند. من واقعا ناراحت ميشدم ميديدم عربها ميآيند و اين دختران را با خود ميبرند. به راستي در اين مملكت چه كار كردهايم؟ اينها مسلمان نيستند؟ يك نفر مسلمان ميشود ۲۰۰ بار در تلويزيون نشان ميدهند اما آيا شده ببينيد چند نفر از مسلمانان مسيحي شدند و از اين دين جدا شدند؟
و سوال آخر؛ بعد از 6 دهه زندگي، تعريفتان
از محمد دادكان چيست؟
هيچوقت به كسي ظلم نكردم و اگر ظلم ديدم گفتم.