واكنش فعالان سياسي زن به اظهارات نماينده نجفآباد
اشتغال، زن و مرد ندارد
آرزو فرشيد
جفا به زنان ادامه دارد. از نماينده مجلس كه قطعا موقع انتخابات روي راي زنان شهرش هم حساب كرده بود گرفته تا رسانه ملي كه اين روزها رويكردي ضد زن را در پيش گرفته است. هنوز از اظهارنظرهاي خانم كارشناس در مورد بوسيدن پاي مردان و عذرخواهي صدا و سيماي يزد نگذشته كه فيلم ديگري در شبكههاي مجازي دست به دست ميشود. حجتالاسلام ماندگاري در برنامه تلويزيوني به سمت خدا از ضرورت وابستگي اقتصادي زنان به مردان صحبت كرده و ميگويد: «خدا خواسته در مسائل اقتصادي زن وابسته به مردش باشد و مرحبا به آن خانمهايي كه من ميشناسم دكتر است، مربي است، معلم است، استاد است، كارت حقوقياش حتي فيش حقوقياش همه اينها دست همسرش است بعد ميگويد آقا هر وقت من پول لازم داشتم لطف بفرماييد شما به من بدهيد اين يعني ادبيات اسلامي.» فقط اين نيست و راهكار ابوالفضل ابوترابي، نماينده نجفآباد، تيران و كرون براي رفع مشكل اشتغال نشان ميدهد كه نگاه غلط به حقوق زنان چه عمقي دارد. او در كانال تلگرامي خود به استخدام زنان در كشور، واكنش نشان داده و نوشته است: «تا زماني كه مرد بيكار و تحصيلكرده هست، چه لزومي دارد كه بانوان مشغول به كار شوند. بيش از 60 درصد استخداميهاي سال قبل و امسال، بانوان هستند و اين معضل بسيار بزرگي است. زماني كه پسر بيكار و تحصيلكرده داريم، اولويت استخدام با آنهاست تا بتوانند تشكيل خانواده بدهند. اما به جاي آن بانوان مشغول كار ميشوند و همان خانم هم حاضر به ازدواج با يك پسر بيكار نيست.» اظهارات اين نماينده نجفآباد مجلس شوراي اسلامي در مورد اولويت دادن به اشتغال مردان با واكنشهاي بسياري مواجه شد. روزنامه اعتماد نيز از برخي فعالان سياسي زن در اين باره نظرسنجي كرده است.
نمايندگان مسائل پيچيده را تقليل ندهند
الهه كولايي، فعال سياسي اصلاحطلب: بدون شك مساله اشتغال زنان و اظهارنظر آقاي ابوترابي را از جوانب مختلف ميتوان بررسي كرد. يكي از آن جوانب اين است كه متاسفانه برخي از كساني كه رداي نمايندگي مردم را به تن ميكنند از اهميت جايگاه خود و نقش خود و تكليف خود در دفاع از حقوق همه مردم آگاه نيستند و با مسائل پيچيده اجتماعي بسيار سادهانديشانه و تقليلگرايانه برخورد ميكنند. در جامعه امروز ايران دختران بسياري اساسا فرصت ازدواج ندارند، بنابراين امثال ايشان بايد راهكار شرافتمندانه و محترمانهاي براي گذران زندگي آنان پيشنهاد كنند. تجربههاي مختلف در جهان نشان داده است كه مشكل اشتغال ربطي به تقاضاي كار از سوي زنان ندارد بلكه در اينگونه جوامع مديران با كفايت و نمايندگان دانا و آگاه از مسائل روز و تجربههاي موفق جهان راههاي مناسب براي رشد و توسعه اقتصادي همهجانبه را مييابند و آن را به كار ميگيرند تا فرصت اشتغال براي زنان و مردان فراهم شود. نه به ترويج اين ايده سنتي و تاريخي بپردازند كه مردان نانآور خانواده هستند و زنان نيازي به شغل و كاري كه به درآمد آنها منجر شود، ندارند.
يا شعار ندهيم يا تا آخر از زنان حمايت كنيم فاطمه ذوالقدر، نماينده مجلس شوراي اسلامي: وقتي زنان نيمي از جامعه را تشكيل ميدهند، بايد از اشتغال زنان استقبال كرد. پيشرفت كشور و رسيدن به اهداف اقتصاد مقاومتي نياز دارد كه ميان زنان و مردان تفاوت قائل نشده و از كار زنان دوشادوش مردان استقبال كنيم. مگر ميشود كه زنان را به مدرسه و دانشگاه فرستاد و براي تحصيل آنها هزينه كرد اما نوبت اشتغال كه ميرسد بگوييم آقايان در اولويت هستند. اين نگاه كاملا به دور از انصاف است. اگر اين طور است كه مثل قديم بگوييم زنان در خانه بنشينند و در سيزده، چهاره سالگي ازدواج كنند، گذشته است. الان دوره زمانه تغيير كرده است. اهداف انقلاب اسلامي، نظرات امام خميني(ره) و مقام معظم رهبري، رييسجمهور و... همه حضور برابر و فعاليت زنان را تاييد ميكند. نميشود كه شعار بدهيم و در عمل (مثل همين ايجاد اشتغال) مردان را در اولويت قرار دهيم. يا بايد از اول اين شعارها را ندهيم يا اگر مطرح كرديم تا آخر از زنان حمايت كنيم. آمار دانشگاهها نشان ميدهد كه تعداد زنان دانشجو بيشتر است، نميشود كه اينها را از شغل محروم كرد و هزينه انجام شده را ناديده گرفت. در زندگيهاي مشترك امروزي زنان به اندازه مردان مسووليت دارند لذا نبايد تبعيضهاي جنسيتي از اين دست ايجاد كنيم.
هيچ عرف و قانوني حق اشتغال زنان را نميگيرد
سميه طهماسبي، رييس شاخه بانوان حزب اعتمادملي: از ديدگاه من حق اشتغال يك حق ذاتي و از حقوق اساسي همه انسانها به واسطه انسان بودن است. هيچ قانون و عرفي نميتواند اين حق ذاتي را از يك انسان سلب كند. اگر ما زنان را انسان به حساب ميآوريم حق نداريم كه در مورد اشتغال آنها مثل آقاي ابوترابي سخن بگوييم. اين يك جفاي آشكار در حق نيمي از جامعه است.