واكنش دولتيها به نوسانات اخير بازار ارز
نوبخت: تاكنون موفق نشدهايم
معاون اول رييسجمهوري: دولت اجازه نميدهد ثبات اقتصادي كشور آسيب ببيند
دولتيها دست كم از نگاه بخشي از جامعه، متهمان رديف اول نوسانات اخير بازار ارز به حساب ميآيند با اين حال تلاش دارند كه در مورد وجه پنهان اين عدم تعادل ايجاد شده هم سخن بگويند. البته نه بيپرده و صريح بلكه در لفافه و با جملاتي كه شايد ضميرش چندان مشخص نباشد. روز يكشنبه حسامالدين آشنا، مشاور فرهنگي ريييسجمهوري و ديروز اسحاق جهانگيري، معاون اول و محمدباقر نوبخت، سخنگوي دولت همگي در اين كلام مشترك بودند كه دستهاي پشت پردهاي در اغتشاش بازار ارز وجود دارد كه البته الان وقت توضيح در مورد آن نيست. يكي تنها هشدار داد كه هيچ عامل داخلي و خارجي نميتواند ثبات اقتصادي كشور را برهم بزند و ديگري نيز توضيحات بيشتر در اين مورد را به آينده موكول كرد و البته رييسجمهوري به عنوان بالاترين مقام اجرايي كشور ترجيح داد در سخنراني روز فناوري هستهاي از اين ماجرا عبور كند.
اسحاق جهانگيري، معاون اول رييسجمهوري روز گذشته در جلسه ستاد فرماندهي اقتصاد مقاومتي، «ثبات اقتصادي را يكي از مهمترين دستاوردهاي اقتصادي دولت و نظام» دانسته كه با «به كارگيري سياستهاي عالمانه و مديريت قوي و منسجم از آن حفاظت خواهد شد و استمرار مييابد.» از همين روي خطاب به ضميري كه مشخص نيست نسبت به دو عامل «شوكهاي بيروني» و «فضاسازيهاي داخلي» هشدار داد و گفت: «نخواهيم گذاشت با شوكهاي بيروني و فضاسازيهاي داخلي دستاورد مهم كشور آسيب ببيند.»
پيش از اسحاق جهانگيري البته حسامالدين آشنا، مشاور فرهنگي رييسجمهوري كه بيش از باقي دولتمردان در شبكههاي مجازي فعال است در توييتر خود از اتفاقات اقتصادي اخير و آشفتگي بازار ارز گفت و تلويحا اشارههايي از اين دست داشت. اشاراتي كه نشان ميدهد دولتيها خود را تنها مقصران حوادث اقتصادي چند روز اخير نميدانند و اغلب تلاش دارند تا پردهاي ديگر را البته نه صراحتا بلكه با كنايه نمايش دهند. چه آنكه آشنا روز يكشنبه نوشت «مشكل فقط چهارراه استانبول نيست؛ بخشي از مشكل، 4 راهي است كه به استانبول، اربيل، دوبي و... منتهي ميشود» او هم همچون جهانگيري هشدار داده بود كه «مردم و دولت نه تسليم بحرانسازي اجتماعي دي ماه شدند و نه تسليم بحرانسازي اقتصادي، ارتباطي و اطلاعاتي ارديبهشت ميشوند. ساعت پايتخت ايران هرگز به وقت شام تنظيم نخواهد شد.» اين توييت معنادار البته از سوي برخي مخاطبان آشنا بيپاسخ نماند و باعث شد او در يك توييت ديگر مواضع خود را قدري روشنتر بيان كند و بنويسد: «چند صد نام كاربري دروغين كه با منشأ مكاني و مضمون واحد به نوشته قبلي هجوم آوردند، حجت را برايم تمام كرد. وقتش رسيده كه صريحتر عرض كنم: پايتختي كه به دنبال راهاندازي جنگي با واسطه و چند لايه عليه تهران است بايد مراقب باشد، صبوري فرزندان سلمان فارسي هم حد و حدودي دارد.»
بعدا عوامل ايجاد نوسانات را توضيح ميدهيم
محمدباقر نوبخت، سخنگوي دولت و رييس سازمان برنامه و بودجه اما يكي از دولتيهايي بود كه واكنشي متفاوت نشان داد و بيش از هر چيز از كنترل شرايط امروز حاكم بر بازار ارز سخن گفت. سخنگوي دولت در گفتوگو با خبرنگاران صداوسيما تاكيد كرد كه وضعيت فعلي پول ما در زمينه بازار ارز بر خلاف ميل دولت و به هيچوجه قابل قبول نيست. البته نوبخت در اين گفتوگو گرچه از انتقادپذيري دولت صحبت كرد اما تاكيد داشت كه «بعدا به صورت ريز و جزيي عوامل ايجاد چنين نوسانات و عدم تعادل چيست، توضيح داده خواهد شد.»
او همچنين پذيرفت كه قطعا انتقادات وارد است و بايد همكاران دولت «در ارتباط با بازار تلاش بيشتري كنند؛ چراكه نياز به يك سياست وسيعتر از بانك مركزي داريم كه اين سياستها اتخاذ شد و جلسات متعدد ستاد ويژه اين موضوع با ماموريتي كه آقاي رييسجمهور به معاون اول دادند، تشكيل شد منتها جنبه خبري به خود نگرفته بود.»
نوبخت در ادامه توضيح داده كه روز يكشنبه آخرين جلسه اين ستاد ويژه برگزار شد و «انشاءالله سياستهايي كه ما كاملا آثار و ابعادش را ديدهايم روز دوشنبه هم در خدمت رياستجمهوري نهايي ميشود و ظرف روزهاي آينده آن را اجرايي ميكنيم.»
او در بخش ديگري از اين گفتوگو به شايبههاي چند روز اخير مبني بر موافقت دولت با روند صعودي ارزش دلار اشاره كرد و گفت: « اگر از مشاوران دولت هم كسي بگويد دولت موافق افزايش بيرويه قيمت ارز در واقع تقليل ارزش پول ملي ما است، نظر شخصي خودشان است و اين را مناسب نميداند.»
سخنگوي دولت با بيان اينكه قبول داريم وضعيت، وضعيت خوبي نيست، بيان كرد: «برخلاف ميل ما اين وضعيت ادامه پيدا كرده است و ما تاكنون موفق نشدهايم اما قطعا در اين راستا باتمام قدرت از ظرفيتهاي نظام استفاده ميكنيم و انشاءالله اين بازار را متعادل خواهيم كرد.»