• ۱۴۰۳ شنبه ۳ آذر
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 4421 -
  • ۱۳۹۸ سه شنبه ۱ مرداد

نسخه اصلاح‌طلبان و اصولگرايان براي انتخابات

سناريو‌ها يكي پس از ديگري رونمايي مي‌شود تا بالاخره از ميان آنها يكي به عنوان نسخه انتخابات 98 در دستور كار قرار بگيرد؛ فرقي هم نمي‌كند كدام جناح و جريان باشد همه احزاب و گروه‌ها به نوعي با اين جدال دست به گريبانند البته با اين تفاوت كه يك طرف با علامت سوال «آمدن يا نيامدن» كلنجار مي‌رود و طرف ديگر دغدغه‌اش اين است كه اگر قرار باشد وحدتي اتفاق بيفتد اين وحدت بايد زير بيرق كدام جناح و فرد باشد. براي همين است هر روزي كه مي‌گذرد از پستو‌هاي احزاب سياسي، ايده‌اي جديدتر بيرون‌ مي‌آيد كه گاهي به موازات و گاهي هم در تقابل با سناريو‌هاي قبلي قرار مي‌گيرد.

دوراهي قاليباف و پدرخوانده‌هاي اصولگرا

«مي‌بينيم اين جريان هم در ارايه كارنامه، كارنامه قابل‌قبول و قابل دفاعي ندارد. حتي در هدف‌گذاري و روش و ابزار هم بدسليقگي داشته است؛ هر چند برخي بزرگان اصولگرا شايد نپذيرند. نواصولگرايي با فرهنگ پدرخواندگي ساخته نمي‌شود. نواصولگرايي پدرخوانده نمي‌خواهد.» هر چند اين جمله‌هاي قاليباف را كه تنها چند هفته بعد از پايان انتخابات سال 96 به زبان آورد به پاي دلخوري‌هاي او از جريان اصولگرايي گذاشته شد اما از همان زمان هم مي‌شد حدس زد كه قاليباف در سر سوداي ليدري يك جريان را مي‌پروراند و چندان بدش نمي‌آيد علم ليدري را به دست بگيرد حتي اگر قرار باشد اين ليدري به يك انشعاب ختم شود. او يك ‌سال بعد از مانيفست نواصولگرايي رونمايي كرد و بعد از چند ماه در نامه‌اي خطاب به جوانان اصولگرا از آنها خواست تا با ثبت‌نام در يك سامانه براي انتخابات مجلس يازدهم به جريان نواصولگرايي بپيوندند. حالا محسن پيرهادي از حلقه‌هاي نزديك به قاليباف و عضو سابق شوراي شهر تهران مي‌گويد تا اين لحظه 5474 نفر در اين سامانه ثبت‌نام كرده‌اند. البته چندي پيش نزديكان قاليباف از ثبت‌نام 6000 نفري خبر مي‌دادند كه چندان با آمار امروزشان همخواني ندارد. آن‌طور كه قاليباف در اين ميدان يكه‌تاز نشان مي‌دهد بعيد است تصميم داشته باشد بر سر سفره وحدت با اصولگرايان سنتي كه زماني آنها را پدرخوانده معرفي كرده بود، بنشيند.

ميدان‌داري جامعه‌ روحانيت

در اردوگاه اصولگرايي هر كسي حرف خودش را مي‌زند؛ قاليباف كه پروژه «نواصولگرايي» را دنبال مي‌كند، شوراي وحدت هم به دنبال راهي است تا بتواند احزاب اصولگرا را بر سر ميز وحدت بياورد، ازسوي ديگر پايداري‌ها هم همچنان نقش «بازي‌خراب‌كن» جريان راست را بازي مي‌كنند و مي‌خواهد از مدل ويژه حزب پايداري با همان ايده اصلح پيروي كند؛ اما در اين ميان جامعتين هم كه زماني محوريت وحدت بود و حرف آخر در ميان اصولگرايان را مي‌زد، چند سالي است كه احزاب ديگر مانند گذشته حرف‌شنوي از آنها ندارند و حالا حداقل جامعه روحانيت مبارز به دنبال راهي است تا آن نقش و جايگاه گذشته خود را بازيابي كند. براي همين بعد از اصلاح اساسنامه‌ حالا چند ماه مانده به انتخابات دايره جلساتش با احزاب اصولگرا گسترده‌تر و البته پررنگ‌تر مي‌شود. محمدحسين موسي‌پور، عضو شوراي مركزي جامعه روحانيت مبارز و مسوول كميته تشكيلات جامعه روحانيت به فارس مي‌گويد: در ادامه جلسات گذشته و براي هم‌انديشي و بررسي زمينه‌هاي تعامل و همگرايي احزاب و تشكل‌هاي انقلابي و ارزشي كه به صورت ماهانه و به ابتكار جامعه روحانيت به راه افتاده پنجشنبه اين هفته نيز جلسه‌اي برگزار خواهد شد. عضو شوراي مركزي جامعه روحانيت تاكيد كرد كه رويكرد ما دعوت از همه تشكل‌هاي ارزشي و ولايي و تعامل حداكثري با همه آنهاست.

پايش ليست اميد

«با ليست اميد به مجلس آمدند اما راه‌شان را جدا كردند»، «با ما سلفي مي‌گيرند زنبيل‌شان را جاي‌ ديگري مي‌گذارند.» نمونه اين جمله‌ها را از سال 95 تا امروز كه به ماه‌هاي آخر مجلس دهم نزديك مي‌شويم، زياد شنيده‌ايم. در كنار اين حرف‌ها اين موضوع را هم كه ساز و كار معرفي ليست در مجلس آينده متفاوت خواهد بود را هم زياد شنيده‌ايم. حال از ماه‌ها پيش يعني دقيقا با شروع دور جديد جلسات شوراي عالي سياستگذاري، زمزمه‌ها درباره تشكيل كارگروه پايش ليست اميد هم به گوش رسيد؛ كارگروهي كه رياستش را محمود صادقي به عهده دارد. موضوعي كه موسوي‌لاري نيز در مصاحبه‌اي با ايلنا به آن اشاره مي‌كند و مي‌گويد: در اين كارگروه فرم‌هايي تهيه شده كه منتخبان فعلي جريان اصلاح‌طلبي در مجلس و شوراي شهر با يك استاندارد واحد مورد ارزيابي قرار مي‌گيرند.مدل‌هاي مختلفي در اين فرم‌ها پيش‌بيني شده است ازجمله اينكه از خود منتخبان بپرسند كه به نظر خودشان چقدر كار كرده‌اند و همچنين از همكار، رسانه‌ها و دستگاه‌هاي نظارتي هم مي‌پرسند كه عملكرد آن فرد چگونه بوده است و درنهايت با يك بارم‌بندي و نمره مشخص اعلام مي‌كنند آن فرد مناسب آن جايگاه هست يا نيست. او مي‌گويد: ازجمله موضوعاتي كه در اين فرم‌ها پيش‌بيني شده است ميزان بهره‌وري شخصي از امكانات عمومي توسط نمايندگان مجلس و اعضاي شوراي شهر است،بنابراين چون اصلاح‌طلبان روي مساله فساد به‌صورت خاص حساسيت دارند بدون تعارف و بدون اينكه اغماضي در اين موضوع صورت بگيرد، نسبت به كاركرد همه منتخبان در شورا با مجلس بررسي انجام مي‌دهند؛ اگر به اين نتيجه رسيدند كه نمره فردي از نصاب مشخص شده پايين‌تر است، آن فرد را كنار مي‌گذارند.

شوراي نگهبان و چالش انتخابات آزاد

«انتخابات آزاد» كليد‌واژه‌اي است كه همواره درباره آن صحبت شده و يكي از انتقادات اصلاحات ازقضا متوجه آن است؛ موضوعي كه هرگاه صحبتش به ميان مي‌آيد، پاي شوراي نگهبان هم به ميان مي‌آيد. البته عباسعلي كدخدايي كه اين روزها سپر دفاع شوراي نگهبان شده همواره موضوع رد صلاحيت‌ها را حق شوراي نگهبان معرفي كرده است. او حتي معتقد است اين نظارت تا بعد از برگزاري انتخابات و يعني تا صدور اعتبارنامه ادامه خواهدداشت.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون