8 استان كشور نياز فوري به رفع محروميت غذايي دارند
گروه اجتماعي|مديركل دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت درباره شيوع بيماريهاي عفوني به دليل سوءتغذيه ناشي از كمخوري و دريافت نكردن املاح و كالري به ميزان مورد نياز بدن هشدار داد. زهرا عبداللهي، با تاكيد بر شدت سوءتغذيه ناشي از كمبود ويژه مواد غذايي در استانهاي سيستانوبلوچستان، كهگيلويه و بويراحمد، ايلام، هرمزگان، خوزستان، كرمان و استان خراسان جنوبي به ايلنا گفت: «8 استان در كشور از ناامني غذايي رنج ميبرند، برخي استانها به ويژه استانهاي محروم؛ شامل سيستانو بلوچستان، كهگيلويه و بويراحمد، ايلام، هرمزگان، خوزستان، كرمان، استان خراسان جنوبي، از نظر كيفيت و فراواني مواد غذايي در مقايسه با استانداردهاي غذايي، علاوه بر ساير محروميتهايي كه دارند، كمبرخوردار محسوب ميشوند. شيوع سوءتغذيه كودكان در اين مناطق هم به نسبت نواحي ديگر كشور، آمار بالاتري را به خود اختصاص داده است.» عبداللهي هشدار داد: «از نمودهاي سوءتغذيه يا كمبود موادغذايي در اين استانها ميتوانيم از سوءتغذيه كودكان، كمبود ريزمغذيها مانند كمبود آهن منجر به كمخوني و همچنين كمبود روي اشاره كنيم كه به نسبت استانهاي ديگر، بالاتر است و اين استانها از لحاظ تامين منابع غذايي به حمايت بيشتري نيازمندند. بايد تدابيري انديشيد تا كيفيت مواد غذايي و كميت آن، در اين نواحي ارتقا پيدا كند چون اين نواحي به دلايل خشكسالي و كمآبي و فقر دچار ناامني غذايي شدهاند. بايد تمام ارگانهاي توسعه در اين استانها باهم همكاري كنند تا كيفيت مواد غذايي به دنبال افزايش توليد، اشتغال و كاهش فقر كمتر شود. همچنين بايد اقداماتي صورت بگيرد تا در بحث افزايش توليد مواد غذايي و دسترسي مردم به مواد غذايي توسعه حاصل شود. اين موضوع تا حدي بر عهده جهاد كشاورزي است. همچنين راهاندازي پروژههاي اشتغالزايي و درآمدزايي اهميت ويژهاي در كاهش بيكاري دارد چرا كه اگر درآمد اقشار مختلف در اين مناطق افزايش يابد، به دنبال افزايش قدرت خريد، مردم امنيت غذايي بالاتري كسب ميكنند.»عبداللهي با تاكيد بر لزوم رسيدگي فوري به مقوله محروميت غذايي در كشور گفت: «تحقيقاتي كه در وزارت بهداشت انجام شده نشانميدهد وضعيت تغذيه در اين استانها نامطلوب است و نياز به يك نگاه ويژه و خاص وجود دارد تا در جهت ارتقاي سطح تغذيه و امنيت غذايي در اين مناطق تلاشهايي انجام شود. زماني كه از سوءتغذيه صحبت ميكنيم توجه كنيم كه سوءتغذيه دو طيف دارد؛ يكي مقوله فقر است يا مصرف كمتر از حد توصيه شده مواد مغذي مانند پروتيين يا كلسيم و آهن و ..كه اين كمبود خوردن حاصل از فقر و كمبود دريافت موادغذايي به وسيله بدن است كه خودش را به شكل لاغري و كموزني در كودكان زير ۵ سال و نوجوانان و مادران باردار نشان ميدهد. نوع ديگر از اين كمخوريها عدم دريافت انرژي كافي است كه ممكن است غذا با مقدار مناسب يا زياد استفاده شود اما كيفيت غذايي كه مصرف ميشود نتواند نياز بدن به انرژي، پروتيين يا... را تامين كند. كيفيت پايين تغذيه ميتواند در ابتلا به بيماريهاي واگيردار به ويژه بيماريهاي عفوني موثر باشد چون باعث تضعيف سيستم ايمني بدن فرد ميشود و در زمان شيوع بيماريهاي عفوني از اهميت برخوردار است. بنابراين احتمال ابتلا به بيماريهاي عفوني و شيوع آنها افزايش پيدا ميكند. در واقع اين ارتباط دو سويه است كه شيوع بيماريهاي عفوني در مناطق كشور عامل سوءتغذيه ميشود و همچنين سوءتغذيه در مناطق كشور عاملي براي شيوع بيماريهاي عفوني است.»