مراسم معارفه دبير جديد
ستاد حقوق بشر قوه قضاييه برگزار شد
دست راست سعيد جليلي
مدير جديد دستگاه قضا
علي باقريكني هشتم دي ماه با حكم حجتالاسلام سيدابراهيم رييسي، رييس دستگاه قضا به عنوان معاون امور بينالملل و رييس ستاد حقوق بشر قوه قضاييه منصوب شد و به 14 سال حضور محمدجواد لاريجاني بر اين مسند خاتمه داد. باقريكني از آن دست مديران جواني است كه در فرآيند تغيير و تحول در قوه قضاييه بعد از حضور رييسي بر جايگاه رياست به اين مجموعه اضافه و ديروز طي مراسمي رسما معارفه او انجام شد. علي باقريكني چهره شناخته شدهاي در حوزه ديپلماسي است و شايد بتوان او را دست راست سعيد جليلي دانست. حد فاصل سالهاي 86 تا 92 زماني كه سعيد جليلي، دبير شوراي عالي امنيت ملي بود و مسووليت مذاكره در مورد پرونده هستهاي ايران را برعهده داشت، باقريكني بخشي از تيم مذاكرهكنندگان ارشد بود. مديركل اروپاي مركزي و شمالي وزارت خارجه، معاون اروپاي وزير و معاون سياست خارجي و امنيت بينالملل دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي، سمتهايي است كه در دو دولت محمود احمدينژاد برعهده داشت و شايد همين ارتباط نزديك با سعيد جليلي بود كه باعث شد، باقريكني سال 92 و در جريان رقابت انتخاباتي دوره يازدهم رياستجمهوري رييس ستاد جليلي باشد، آن هم درحالي كه هم خود جليلي، كانديداي اصلح جبهه پايداري و مورد تاييد آيتالله مصباحيزدي و هم باقريكني هر دو فارغالتحصيل دانشگاه امام صادق هستند.بهجز اين مناصب سياسي مهم و پرشمار اما نسبت خانوادگي و خويشاوندي باقريكني با برخي مقامات عاليرتبه نظام نيز نكتهاي كماهميت نيست. علي باقريكني فرزند محمدباقر مهدويكني، عضو سابق مجلس خبرگان است كه سال 94 نتوانست به اين مجلس راه پيدا كند. محمدرضا باقريكني، عموي او نيز سومين رييس مجلس خبرگان و دبير اسبق جامعه روحانيت مبارز، تشكل راستگراي سياسي- مذهبي است كه از دههها رياست دانشگاه امام صادق را برعهده داشت و البته مدتي نيز موقتا وزير كشور بود و پس از شهادت رجايي و باهنر نيز كفيل نخستوزيري.او ازجمله ديپلماتهاي مخالف برجام است و با توجه به سوابق و نوشتههايش، نگاه ديپلماتيك متفاوتي از رويكرد ديپماتيك دولت دارد و البته نزديك به نگاه ديپلماتيك سلفش، محمدجواد لاريجاني كه به كرات، اقدام به صدور بيانيه عليه گزارشهاي حقوق بشر اقدام كرده بود.
حقوق بشر فرصتزا يا تهديدزا؟
به هر تفسير اما آيين معارفه علي باقريكني روز گذشته با حضور محمدجواد لاريجاني و غلامحسين محسنياژهاي، معاون اول رييس قوه قضاييه برگزار شد. علي باقريكني در جلسه معارفه خود تاكيد كرد كه حقوق بشر را كالاي لوكس و افراد و بازيچه نميداند و معتقد است: «حقوق بشر ركن مهم امنيت ملي ماست و در همه عرصهها و زمانها ساري و جاري بوده و استثناناپذير است و تعطيلبردار نيست.»او همچنين تاكيد كرد:«ما حقوق بشر را يك كالاي لوكس نميدانيم كه هنگام تبليغات انتخاباتي به عنوان دكور در ويترين تبليغات از آن استفاده كنيم و بعد هم آن را كنار بگذاريم و به زعم خودمان بخواهيم در فراموش نامه افكار عمومي آن را دفن كنيم.»او با اشاره به اينكه حقوق بشر ايران با امريكا متفاوت است، گفت:«نگاه ما در خيلي از عرصهها با نگاهي كه در جوامع سكولار است، تفاوت دارد؛ ما و امريكاييها در بحث حقوق بشر نگاه متفاوتي داريم. امريكاييها سياستشان بر مبناي حقوق بشر شكل ميگيرد در حالي كه حقوق بشر ما مبناي سياست ماست.»او همچنين تشريح كرد:«حقوق بشر يك مساله دو وجهي است، هم جنبه تهديدزايي و هم جنبه فرصتزايي دارد. اگر به مساله حقوق بشر از بيرون نگاه كنيم، جنبه تهديدي آن غلبه ميكند زيرا از بيرون قدرتهاي بزرگ كه مخالف اساس نظام و استقلال جمهوري اسلامي ايران هستند و تجربه هم اين را در طول ۴۰ سال گذشته نشان ميدهد به بهانههاي مختلف ايرادها و اتهامهايي را در عرصه حقوق بشر به ما وارد ميكنند.»
نبايد موضعمان تنها دفاع برابر اتهامات باشد
غلامحسين محسنياژهاي، معاون اول رييس دستگاه قضا نيز در مراسم معارفه دبير جديد ستاد حقوق بشر سخنراني كرد. او گفت:«امروز حقوق بشر را ابزار كردهاند و تحت عنوان حقوق بشر به كشوري حمله كرده، مردم آن را آواره ميكنند و ميكشند و زيرساختهاي آن كشور را به عنوان دفاع از حقوق بشر نابود ميكنند.»اژهاي در خلال اين سخنراني نيز تاكيد كرد:«موضع ما نبايد تنها در حد دفاع از اتهاماتي احيانا بعضي از كساني كه مدعي دروغين هستند و به ما ميزنند، باشد، خيلي فراتر و بالاتر از اين ميتوانيم از اين ستاد بهره بگيريم و به هدف نهايي خود برسيم. يكي از جهاتي كه ميتواند به تعاملات بينالمللي در زمينههاي مختلف تحكيم و توسعه ببخشد و به آنها شتاب دهد، افراد تبعه هر كشوري هستند كه در آن كشورها احيانا دچار مشكلات حقوقي ميشوند. ميشود از اين زاويه به قضيه نگاه كرد و خيلي از تعاملاتي كه در مسائل اقتصادي، فرهنگي و امنيتي و در برخي از موضوعات ديگر از اين موضع آن كار را پيش برد و توسعه داد.» بهگفته محسنياژهاي حكم محمدجواد لاريجاني كه در زمان حيات آيتالله شاهرودي با عنوان مشاور عالي رييس قوه قضاييه صادر شده بود به قوت خود باقي است. علي باقريكني حالا در شرايطي دبير ستاد حقوق بشر قوه قضاييه خواهد بود كه بر اساس چارت سازماني، رياست اين ستاد برعهده رييس دستگاه قضاست و در تركيب اعضاي ستاد 5 وزير ازجمله وزراي كشور، اطلاعات، فرهنگ، امور خارجه و دادگستري هم حضور دارند.