• 1404 چهارشنبه 10 ارديبهشت
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
fhk; whnvhj بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 4552 -
  • 1398 پنج‌شنبه 12 دي

كتابخانه

جامعه، دموكراسي و تئاتر

ارتباط متقابل جامعه و تئاتر چگونه است؟ هستي اجتماعي تئاتر و «اجراي» امر اجتماعي را چگونه بايد تبيين كرد؟ اين بر هم كنش تاريخي چگونه در مقاطع و ساحت‌هاي گوناگون، تعيني فرمي و گفتماني مي‌يابد؟ مقالات و گفت‌وگوهاي گرد آمده در كتاب «تئاتر و جامعه» مي‌كوشند پرسش‌هايي از اين دست را بر بسترهاي زماني – مكاني متفاوت پاسخ دهند. نيت، از يك سو گشودن چشم‌اندازي است تحليلي كه از خاستگاه‌هاي اجتماعي نمايش در دنياي قديم تا به خيابان بردن صحنه در شهر جديد را در بر گيرد. از سوي ديگر با محوريت قرار دادن «مساله ايران» بازنمايي مسيري است كه تئاتر از شبيه‌خواني و تعزيه تا كارگاه نمايش طي كرده است؛ مسيري كه از سلطنت، از انقلاب مشروطه، از پروژه‌هاي مدرنيزاسيون و... مي‌گذرد و در نهايت به امروز مي‌رسد.«تئاتر و جامعه» به كوشش نوشته رضا كوچك‌زاده توسط انتشارات «نشر نو» منتشر و روانه بازار كتاب شده است. اين كتاب در واقع مجموعه‌اي از مقالاتي است كه به قلم جامعه‌شناسان و تحليلگران ايراني و غيرايراني نوشته شده است. از جمله سرفصل‌هاي اين كتاب مي‌توان به تئاترستيزي افلاطون (علي قلي‌پور)، ناممكن بودن تئاتر خياباني در ايران (رضا سرور)، دموكراتيزاسيون يا دموكراسي فرهنگي؟ (سارا شريعتي و فاطمه پدرام)، چرا مي‌خندند؟ (وليام او. بيمن، ترجمه سعيد آقايي)، چرا تئاتر اجتماعي؟ (جيمز تامپسون و ريچارد شكنر، ترجمه سكينه عرب‌نژاد)، ما اينجاييم (گويي يلمو اسكي نينا، ترجمه مهدي فيضي) و ... اشاره كرد.

آموزش روسو

بيش از بيست و پنج سال از چاپ اول «مجموعه نسل قلم» مي‌گذرد. اين كتاب‌ها زندگينامه نيستند، بلكه شرح و تفسير و نقد آثار و انديشه‌هاي نويسندگان هستند و اگر چه حجم‌شان اندك است، اما مي‌توانند نقطه شروع خوبي براي خوانندگاني باشند كه در پي راه يافتن به مضامين انديشه‌هاي اين نويسندگان و متفكران هستند. اكنون نهمين جلد اين مجموعه با عنوان «نسل قلم» به قلم پل ايچ. فراي با ترجمه خشايار ديهيمي توسط انتشارات نشر نو منتشر شده است. ژان‌ژاك روسو فيلسوف، نويسنده، آهنگساز سوييسي، در سده هجدهم و اوج دوره روشنگري اروپا مي‌زيست. انديشه‌هاي او در زمينه‌هاي سياسي، ادبي و تربيتي، تاثير بزرگي بر معاصران گذاشت. نقش فكري او كه سال‌ها در پاريس عمر سپري كرد، به عنوان يكي از راهگشايان آرمان‌هاي انقلاب كبير فرانسه قابل انكار نيست.

روان‌شناسي و فرمان چهارم

آليس ميلر، روانشناسي كه شهرت جهاني دارد با تحليل تجارب بيمارانش و سرگذشت شخصيت‌هاي سرشناسي مثل ويرجينيا وولف و فرانتس كافكا و مارسل پروست نشان مي‌دهد چطور تحقير و سرخوردگي و خشم فروخورده در دوران كودكي، خود را در بزرگسالي بروز مي‌دهد؛ با بيماري‌هايي مانند سرطان، سكته و ديگر ناخوشي‌ها. كتاب «دلهره‌هاي كودكي» اثر پرفروش آليس ميلر درباره آسيب‌هايي رواني دوران كودكي براي اين نويسنده شهرتي جهاني به ارمغان آورد و او را به يكي از پيشروان عرضه روانشناسي كودك بدل كرد.موضوع اصلي كتاب‌هاي آليس ميلر، بررسي اثراتي است كه در نتيجه انكار رنج‌هاي دوران كودكي در ما باقي مي‌ماند. هر كدام از اين كتاب‌ها به جنبه خاصي از اين تاثيرات مي‌پردازد و آن را روشن‌تر مي‌كند.دغدغه اصلي ميلر در اين كتاب، بررسي تاثيراتي است كه انكار هيجانات قوي و واقعي روي بدن ما مي‌گذارد. چنين انكاري بيشتر به نام اصول اخلاقي و ديني بر ما تحميل مي‌شود. طبق دانش و تجربه شخصي نويسنده از روان‌درماني، افرادي كه در كودكي آزار ديده‌اند تنها زماني مي‌توانند فرمان چهارم از 10 فرمان را انجام دهند كه از احساسات واقعي خود فاصله بگيرند و آنها را به ‌شدت سركوب كنند. اين افراد نمي‌توانند پدر و مادر خود را دوست داشته باشند و به آنها احترام بگذارند. زيرا هنوز ناخودآگاه از آنها مي‌ترسند؛ آنها هر قدر هم تلاش كنند، نمي‌توانند رابطه‌اي راحت و مطمئن با والدين خود برقرار كنند... .«بدن هرگز دروغ نمي‌گويد: اثرات پايدار تربيت خشن» نوشته آليس ميلر با ترجمه اميد سهرابي‌نيك در ۲۳۰ صفحه با شمارگان۱۱۰۰ نسخه توسط نشر نو منتشر شده است.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون