درگذشت شهلا رياحي روز چهارشنبه در صدر اخبار حوزه فرهنگ و هنر بود. اين بازيگر قديمي و پيشكسوت نامآشناي سينما، تئاتر و تلويزيون ايران در سال 1305 در تهران به دنيا آمده بود و نام اصلياش قدرتالزمان وفادوست بود. خيلي زود و پس از بازي در چند تئاتر در اوايل دهه 30 توانست خود را به عنوان هنرپيشهاي جدي ابتدا بر صحنه تئاتر و بعد جلوي دوربين سينما اثبات كند.
اگرچه مردم رياحي را به عنوان بازيگر ميشناسند و نه چيز ديگر اما او در هنر ايران واجد موقعيت ديگري هم هست.
موقعيتي تاريخي كه در سال 1335 رقم خورد و آن ساخت اولين فيلم سينمايي به كارگرداني يك زن در سينماي ايران بود بنابراين جدا از كيفيت و كميت آثاري كه در كارنامه او ديده ميشود، ساخت فيلم سينمايي «مرجان» بهعنوان اولين فيلمي كه يك كارگردان زن سينماي ايران آن را ساخته، اهميتي تاريخي دارد.
رياحي در ۱۷ سالگي با هدايت همسرش وارد عرصه تئاتر شد. همسرش، اسماعيل رياحي هم هنرمند و كارگردان تئاتر، سينما و فيلمنامهنويس بود. اولين تجربه بازي شهلا رياحي در نمايشي رقم خورد كه معزالديوان فكري آن را كارگرداني كرده بود. رياحي در آن نمايش كه «سياست هارونالرشيد» نام داشت، نقش اول زن نمايشنامه را بازي ميكرد. بعد از اجراي آن نمايش، طولي نكشيد كه او توانست راه خودش را در عالم هنر پيدا كند، چنانكه به عنوان بازيگري موردپسند عامه مورد توجه قرار گرفت و با نمايشهاي سوم و چهارمش حتي محبوبيت يافت.
در آغاز همان دهه 30 بود كه وارد سينما شد. اولين فيلمي كه بازي كرد باز اثري از معزالديوان فكري بود كه «خوابهاي طلايي» نام داشت و در سال 1330 ساخته شده بود.
او علاوه بر اينها در ديگر رشتههاي هنري هم فعاليت داشت كه از آن ميان ميتوان به گويندگي راديو و تلويزيون و مجريگري برنامههاي كودك در تلويزيون اشاره كرد. رياحي دوبلور هم بود و به جاي بازيگران زيادي چه در سينماي ايران و چه آثار سينمايي غيروطني حرف زده بود. او در عرصه دوبله با صداپيشگان معروفي مانند احمد رسولزاده، وليالله مومني، نصرالله مدقالچي، حسين عرفاني و منوچهر نوذري و... همكار بود. از فيلمهايي كه رياحي به عنوان صداپيشه در گروه دوبلاژ آنها حضور داشته ميتوان به آثار معروفي مثل «دليجان آتش» و «بربادرفته» اشاره كرد.
رياحي در بيش از 70 فيلم سينمايي ايفاي نقش كرده است. از اين نمونهها ميتوان به تيغ آفتاب، چشم عقاب، گدايان تهران، درشكهچي، پرنده كوچك خوشبختي، حكيمباشي، در مسير تندباد، پرستار شب، دو فيلم با يك بليت، دلشدگان، روياي نيمهشب تابستان و... اشاره كرد. آخرين باري كه رياحي جلوي دوربين ظاهر شد، سال 1395 بود كه در پروژه سينماي كمدي سامان مقدم يعني «نهنگ عنبر 2» نقشآفريني كرد.
او همچنين در مجموعههاي تلويزيوني زيادي بازي كرده كه در خانه، اين خانه دور است، همسايهها و همسران از آن جملهاند.
پس از مرگ شهلا رياحي، شخصيتهاي متعددي درگذشت او را تسليت گفتند. رييس سازمان سينمايي، كانون كارگردانان سينماي ايران و روابط عمومي جشنواره فيلم فجر ازجمله شخصيتها و نهادهايي بودند كه اين ضايعه را به سينماي ايران تسليت گفتند.
همچنين مدير روابط عمومي جشنواره فيلم فجر امضاي ديگري است كه پاي پيام تسليت به مناسبت درگذشت نخستين زن كارگردان سينماي ايران ديده ميشود.
در متن پيام كانون كارگردانان سينماي ايران آمده است: «درگذشت نخستين كارگردان زن سينماي ايران را تسليت ميگوييم.»
حسين انتظامي، رييس سازمان سينمايي كشور هم طي پيامي اين مصيبت را به سينما و جامعه هنري تسليت گفت. در پيام او نيز آمده است: «فقدان اين كارگردان و بازيگر تئاتر، سينما و تلويزيون را به جامعه هنري تسليت ميگوييم.»
همچنين در متن پيام او ميخوانيم:
«شهلا رياحي هنرمند اين سرزمين بود و مهر و هنرش، سالها و نسلها بر ذهن و دل همه مردم ايران نقش بست و جاودانه شد. فقدان اين بازيگر پيشكسوت و مردمي را به اهالي سينماي ايران، خانواده و مردم سينمادوست ايران تسليت ميگويم.»
در پيام روابط عمومي سي و هشتمين جشنواره فيلم فجر نيز كه در پي درگذشت شهلا رياحي منتشر شده، آمده است:
«شهلا رياحي رفت و سينماي ايران را تنها گذاشت اما از او اميد به زندگي ماند و نقشي از مهر مادري و احترام و جاودانگي. درگذشت اين بازيگر محبوب و نخستين كارگردان زن سينماي ايران را به جامعه هنري، خانواده داغدارش و همه سينمادوستان تسليت ميگوييم. روحش شاد.»