سخنگوي شوراي وحدت از آغاز گفتوگو با كانديداهاي احتمالي خبر داد دبيركل پايداري از معيارهاي 9گانه كانديداتوري گفت
رييسي؛ كانديداي محبوب اصولگرايان
اعضاي ارشد اردوگاه انتخاباتي اصولگرايان ماههاست كه در حال تلاش و مجاهدتند. نامزدهاي اين جريان از مدتها پيش فعاليتهاي تبليغاتي- انتخاباتيشان را كليد زدهاند اما رفتهرفته رقابتهاي دروني اين جريان سياسي جديتر شده و حالا بيراه نيست اگر بگوييم به تعبيري به تقابل عليه يكديگر رسيدهاند. تاكنون مشخص شده كه نه تنها هيچكدام از چهرههاي اصلي اصولگرا تمايل به عقبنشيني و كنارهگيري به نفع ديگري ندارد، بلكه اغلب كانديداهاي اصلي محافظهكاران در پي رسيدن به راهياند تا بتوانند همقطاران خود را از ميدان به در كنند. اما در اين ميان حضور برخي ميتواند سرنوشت را براي آنان مشخص كند. ازجمله سيد ابراهيم رييسي، رييس قوه قضاييه كه منابع مختلف از جدي شدن تحركات انتخاباتياش گزارش دادهاند و حال بايد گفت اگر طي هفتههاي آتي، ناگهان خبري متفاوت از آنچه تا پيش از اين درباره كانديداتوري رييسي مخابره شد، نبايد تعجب كنيم. هر چند همچنان آنچه به نسبت از او ميشنويم، ماندن در سمت كنوني و تمركز بر دستگاه قضايي است. در اين ميان جمع كثيري از اصولگرايان تاكيد دارند كه با آمدن رييسي رقابت و كشمكش درونگفتماني اين جناح سياسي به پايان ميرسد و بسياري از كانديداهاي شاخص اين جريان خواهناخواه به نفع رييس قوه قضاييه كنار مينشينند. بماند كه اين كنارهگيري لزوما با رضاي قلبي نخواهد بود و احتمالا بسياري از كانديداها با دلخوري و بهناچار از رقابت خارج خواهند شد. به تازگي منصور حقيقتپور نماينده اسبق مجلس و از چهرههاي نزديك به علي لاريجاني در گفتوگويي با خبرگزاري برنا اعلام كرده: «شواهد و قرائني داريم كه حس ميكنيم آقاي رييسي ميآيند و كانديدا خواهند شد.» پيش از اين گروههاي مختلف سياسي با ارسال دعوتنامههاي جداگانه از رييسي درخواست كرده بودند كه در انتخابات رياستجمهوري 1400 نامنويسي كند. چنانكه حتي نمايندگان مجلس شوراي اسلامي نيز در اقدامي كمنظير و انتقادبرانگيز دست به كار جمعآوري امضا براي اين مهم شدند؛ آنهم در حالي كه قاليباف هم يكي از همان كانديداهاي احتمالي شاخص جناح راست است. به هر حال اما رييسي هنوز كلامي در تاييد كانديداتوري خود نگفته و يك نوبت هم سخنگوي قوه قضاييه در يك نشست خبري رسمي گفت كه رييس قوه قضاييه «فعلا» براي شركت در انتخابات برنامهاي ندارد! اظهارنظري كه حالا چند ماهي از آن گذشته است.
به هر تفسير حقيقتپور در تشريح آنچه به عنوان «شواهد و قرائن» كانديداتوري رييسي مطرح كرده بود، گفته است: «آقاي رييسي سفرهاي مختلف به مناطق زلزلهزده و... ميروند كه در اين مناطق بحث قضايي مربوط به دستگاه قضا نيست و اينها علايمي از حضور در جمع مردم است كه نشان ميدهد، او ميخواهد بيايد و آمدن او، تكليف اصولگرايان را روشن ميكند. رييسي ميتواند نماينده قاطع اصولگرايان باشد و تاحدودي تكليف انتخابات روشن ميشود.» اشاره حقيقتپور به همان سفرهاي استاني است كه بهطور منظم در دستوركار رييسي بوده؛ چنانكه حتي در ايام نوروز هم ترك نشد و او از همان ابتداي سال جديد به مناطق محروم سفر و درباره مسائل مختلف كشور اظهارنظر كرده است. بر همين اساس نيز برخي ناظران معتقدند اين تحركات رييسي جنبه تبليغاتي- انتخاباتي دارد. بهخصوص كه اين روزها هر از گاه نقدي به عملكرد دولت مستقر ميكند و همين ديروز هم بهطور صريح عليه دولت اظهارنظر كرد .
كنايه رييسي به دولت روحاني
سيدابراهيم رييسي ديروز در نشست شوراي عالي قوه قضاييه حاضر شد و با كنايه به تلاشهاي ديپلماتيك دولت حسن روحاني طول مدت فعاليت دولت يازدهم و دوازدهم گفت: «اگر اينقدر كه برخي آقايان جلسه گذاشتند براي اينكه چطور بتوانند از غربيها يك امكاني براي اين كشور بگيرند، جلسه براي رونق توليد و رفع موانع توليد در كشور ميگذاشتند، بسيار ميتوانست در گرهگشايي در كشور موثر باشد. حساب كنند چقدر وقت كشور را براي مواردي گذاشتند كه نتيجهاي نداشت و اگر همين وقت را براي رفع موانع توليد ميگذاشتند، امروز بسياري از كارخانجات تعطيل و نيمهتعطيل در كشور فعال و بسياري از گرهها باز شده بود.»
رييسي، اولويت نخست شوراي وحدت
در همين حال بخشي از اصولگرايان هم بهطور سازمانيافته براي رسيدن رييسي به مرحله نامنويسي انتخابات رياستجمهوري تلاش ميكنند. شوراي وحدت اصولگرايان به عنوان دستكم يكي از دو نهاد اجماعساز در اين جريان سياسي ازجمله اين گروههاي اصولگراست كه بارها اعلام كرده حامي رييسي است. منوچهر متكي، سخنگوي اين شورا همين ديروز و در پايان نوزدهمين نشست هيات عالي شوراي وحدت با اعلام اين خبر كه گفتوگوهاي اعضاي اين شورا با كانديداهاي محتمل و بالقوه انتخابات رياستجمهوري ۱۴۰۰ آغاز شده، گفت كه هدفشان از آغاز اين گفتوگوها با نامزدهاي مطرح در جريان ارزشي و انقلابي، آن است كه از پيش با برنامهها و افراد محوري در تركيب دولت موردنظر آنها بيشتر آگاه شوند. متكي ديروز بار ديگر تاكيد كرده كه «كماكان سيدابراهيم رييسي، اولويت نخست ما در گزينههاي اين شورا است» اما نگفته كه آيا با رييسي نيز گفتوگويي صورت گرفته يا خير. او در عين حال گفته است: «در اين گفتوگوها ارزيابي اولويتهاي بعدي و پيشبيني لازم در شرايط ويژه موردنظر است و ما بهزودي چارچوب اين گفتوگوها و نحوه دعوت از نامزدها را تدوين خواهيم كرد. براي دستيابي به يك قالب و الگوي مشخص، برگزاري نشستهاي جديتر با كانديداها را در هيات عالي شوراي وحدت پيگيري خواهيم كرد.» با اين حساب به نظر ميرسد شوراي وحدت احتمال كانديداتوري رييسي را جدي ميداند، اما به منظور پيشبيني حوادث مختلف درنظر دارد كانديداهاي ديگري را هم در فهرست خود داشته باشد تا چنانچه به هر دليل، رييسي نسبت به نامنويسي در انتخابات رياستجمهوري پيشرو اقدام نكرد، آنان بتوانند گزينه ديگري را جايگزين كنند. تاكيد مجدد متكي بر حمايت از رييسي، اظهاراتي مانند آنچه از حقيقتپور درباره كانديداتوري رييسي خوانديم را تقويت ميكند.
پايداري پايداري بر مسير مستقل
اصولگرايان تا همينجاي كار هم چند ده كانديدا را در گمانهزنيهاي انتخاباتي دارند اما همچنان به تعداد اين كانديداها افزوده ميشود. چنانكه همين ديروز اميرحسين قاضيزاده هاشمي، نماينده عضو جبهه پايداري مشهد و البته نايبرييس اين روزهاي مجلس، صراحتا از عزم خود براي نامنويسي در انتخابات پيشرو پرده برداشت. او اگرچه عضو رسمي جبهه پايداري است اما بعيد است كانديداي اصلي يا به تعبير خودشان «اصلح» اين تشكيلات متفاوت در جناح راست نيز باشد. چه آنكه آنها اگر تنها در يك نقطه با ديگر اصولگرايان همراه باشند، همان حمايت از رييسي است. بماند كه سعيد جليلي نيز بهطور بالقوه به عنوان گزينه مطلوب آنان در انتخابات پيشرو مطرح است و در بين دهها كانديداي ديگر جناح راست نيز هستند چهرههايي همچون جليلي كه قابليت آن را داشته باشند كه كانديداي جبهه پايداري باشند؛ منتها به شرط آنكه رييسي وارد گود رقابت نشود. پايداريها كه به همين دليل، جلساتي را با نامزدهاي انتخاباتي برگزار كردهاند تا درنهايت بتوانند به نتيجهاي درباره حمايت از يك كانديدا شوند، تاكنون حاضر نشدهاند به طور صريح در اين باره و اينكه چه كسي را مطلوب و «اصلح» ميدانند، اظهارنظر كنند. ديروز صادق محصولي، دبيركل جبهه پايداري كه از قضا هر از گاه به عنوان يكي از گزينههاي احتمالي پايداريها در انتخابات رياستجمهوري مطرح ميشود، در نشست شوراي مركزي با مسوولان استاني جبهه پايداري گفته است: «جبهه پايداري بر موازين و اصول خود پايبند است و به همين دليل است كه هميشه به پايداري حمله ميشود و ما وحدت را وسيله ميدانيم اما هدف نهايي نميدانيم و هدف اصلي حاكميت ارزشهاست. اصل وحدت اصل خوبي است و بزرگان هم به آن توصيه كردهاند و ما به دنبال آن هستيم و عمل ميكنيم اما گاهي وحدت به مانند چماقي بر سر نيروهاي انقلاب است؛ مانند برخي افراد در ظاهر اصولگرا كه تنها ملاكهاي شخصي خودشان را درنظر ميگيرند و بهجاي سياستورزي سياستكاري ميكنند و اينجاست كه تناقضها پيدا ميشود و اينها همه به خاطر اين است كه با اسم اصولگرا اصول را زير پا ميگذارند.» جبهه پايداري شايد مهمترين حزب و دستهاي از احزاب و تشكلهاي اصولگراست كه تاكنون حاضر نشده در هيچ كدام از جلسات مربوط به شوراي وحدت، شوراي ائتلاف و ديگر نهادهاي بالادستي و مشابه جناح راست شركت كند. اصولگرايان ميگويند پايداريها عادت دارند كه در آستانه هر انتخابات، ساز ناكوك خود را بنوازند و بيتوجه به تصميمات جرياني مسير خود را پي بگيرند.
9 گام براي تبديل شدن به «اصلح پايداري»
به هر تفسير اما ديروز محصولي درباره كانديداي مورد حمايت گفته است: «مبناي جبهه پايداري انقلاب اسلامي در انتخابات ۱۴۰۰ انتخاب اصلح است ما افرادي كه قصد شركت در اين انتخابات را دارند، رصد ميكنيم و عقبه آنها را و موازين آنها را بررسي مينماييم و بعضا با برخي افراد جلسه هم داشتهايم اما براي انتخابات ۱۴۰۰ نميتوانيم از امروز اعلام كنيم كه نامزد جبهه پايداري چه كسي است؛ چون از حضور بعضي از افراد مطمئن نيستيم و هنوز تا زمان انتخابات ممكن است تغييراتي حاصل شود اما بايد روي سبد افرادي كه بررسي كرديم كه در انتخابات شركت ميكنند، نسبت به سايرين كار كنيم و افراد بهتر را شناسايي كرده و براي آنها فعاليت نماييم.» دبيركل جبهه پايداري كه از او به عنوان حامي مالي اين تشكيلات متفاوت نيز نام برده ميشود و بهتازگي، بهجاي مرتضي آقاتهراني بر كرسي دبيركلي اين تشكل سياسي تكيه زده، همچنين گفته است: «ما در شوراي مركزي جبهه پايداري و كميته انتخابات در حال حاضر در حال بررسي و ارايه سبدي از افراد هستيم و روي اينها به صورت متمركز كار ميكنيم و يكي از كارها اين است كه در اين فاصله گفتمان انقلاب را در جامعه تعريف كرده و تمامي دوقطبيهاي كاذب را رد كنيم.» محصولي در عين حال 9 شاخص را به عنوان معيار انتخاب كانديداي نهايي تشكيلات پايداري برشمرده كه بعضا آنقدر كلي و عام هستند كه كافي است با چه عينكي به اين معيارهاي 9گانه و البته كانديداهاي احتمالي بنگريد تا بتوان هر كدام را كه ميخواهيد، به عنوان «اصلح» معرفي كنيد. با اين همه اما نه لزوما بنابر اين معيارها، ميتوان گفت آنان نيز منتظر اعلام كانديداتوري رييسي هستند تا با رييسي به عنوان «كانديداي اصلح پايداري» وارد گود انتخابات رياستجمهوري سيزدهم شوند.