• ۱۴۰۳ پنج شنبه ۴ بهمن
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 4973 -
  • ۱۴۰۰ شنبه ۱۹ تير

ادامه از صفحه اول

مرزداري طالبان با هدف محاصره كابل

رابطه طالبان با داعش و القاعده مبهم است، اما قطع نيست، به علاوه اينكه خيلي از گروه‌هايي كه مستقيما با طالبان همكاري مي‌كنند، عملا ممكن است كه بيرق داعش نداشته ‌باشند، اما متحد داعش هستند. در همين روزهاي گذشته گروه‌هايي كه از طرف طالبان در بدخشان پيشروي مي‌كردند و مناطق مرزي تاجيكستان را تصرف كردند، در‌واقع خودشان از نيروهاي ازبك بودند، نه از قوم پشتون. گزارش‌هاي مردمي و محلي نشان مي‌دهد كه نيروهايي كه از طرف طالبان اين عمليات را انجام داده‌اند به زبان ازبكي صحبت مي‌كردند. ريشه‌هاي چنين نيروهايي معمولا روشن است، غالب اين ازبك‌هايي كه با طالبان همكاري مي‌كنند از نهضت تحرير ازبكستان هستند كه سابقه طولاني همكاري با داعش در سوريه دارند. اين حرفي كه طالبان مي‌زند كه به داعش و القاعده اجازه فعاليت نمي‌دهيم، خيلي با واقعيت همخواني ندارد. به لحاظ ايدئولوژيكي هم طالبان و هم گروه‌هاي داعش و القاعده ديگر خلافت‌گراهايي هستند كه يك نظام راديكال سلفي اهل سنت مي‌خواهند. امروز بنا به مصلحت ممكن است طالبان چيزهايي بگويند، اما در آينده هيچ بعيد نيست كه دوباره اتحاد ميان اين گروه‌ها برقرار شود.
علاوه بر همه اينها اساسا معلوم نيست كه چه توافق‌هاي پشت پرده ميان طالبان و امريكايي‌ها وجود دارد. زلمي خليل‌زاد و ملابرادر چه چيزهايي را امضا كرده‌اند؟ آيا محرمانه امريكا قرار نيست از طالبان استفاده كند تا نيروهاي راديكال منطقه را براي تحت فشار قرار دادن و تضعيف كردن رقباي منطقه‌اي امريكا از جمله چين، روسيه و ايران بسيج كند؟ بعيد مي‌دانم طالبان هرگز خودشان را وارد درگيري جدي با گروه‌هاي ايدئولوژيكي كه متحد طبيعي‌شان محسوب مي‌شود بكنند و وعده‌هايي كه در مورد ريشه‌كني داعش و همكاري امنيتي با چين مي‌دهند، به نظرم، واقعي نيست.

وزارت بهداشت  و بهداشت رواني مردم 

نگاه اين داعيه‌داران به دفعات تغيير كرد: يك روز از اينكه «مردم نبايد نگران باشند» و اينكه «ويروس كرونا از ويروس آنفلوآنزا بي‌خطرتر است» گفتند. اندكي بعد توطئه‌پنداري پيشه كردند و از «ويروس كاملا سياسي» و «وحشي‌تر بودن ويروس در ايران و ايتاليا» سخن گفتند و مدعي شدند كه نوع خطرناك آن براي ژن ايراني طراحي شده است و هيچ‌گاه روشن نشد كه راهبرد آنها براي مبارزه با كرونا چيست، آيا راهبردشان «كاهش ريسك» است يا «سركوب» به سبك چيني يا اروپايي يا «مصونيت گله‌اي» يا...
استعفانامه مورخ ۳۰ آبان 99 دكتر ملك‌زاده، معاون پيشين و كاربلد و خوشنام وزارت بهداشت حاوي سرفصل‌هاي سوءجريانات در وزارت بهداشت است. او در استعفاي خود از «مديريت بسيار غلط و پرتناقض در پاندمي كرونا، اظهارات غيرعلمي و معركه‌گيري وزير بهداشت درباره توليد واكسن كرونا و ادعاهاي بي‌اساس مبني بر تاثير داروهاي گياهي و طب سنتي بر كرونا» سخن گفت. عملكرد وزير بهداشت در 18 ماه گذشته خود گويا است. او در 11 فروردين 99 در نشست شوراي عالي قضايي از «اعجاز الهي در كنترل فوري كرونا در كشورمان ... به گونه‌اي كه ايران را در اين عرصه در سطح جهاني در رتبه نخست قرار مي‎دهد»، گفت. او در 20 مهر 99 اطلاع داد كه «خبرهاي خوشي از واكسن كرونا دارد» و از اينكه «در هفته‌هاي آينده پيشرفت واكسن را به‌ عنوان حركت عظيم ملي به گوش جهانيان خواهيم رساند»، خبر داد. او كه همزمان پيوسته مترصد برگرفتن توشه و ايجاد حاشيه امن سياسي بوده، هم از مريد و مرادي و عشق و عاشقي گفته و هم هميشه در انديشه جلب مراهم لابي پرنفوذ طب اسلامي و سنتي بوده؛ به نحوي كه در 14 آبان 99 از دادن مجوز توليد به 4 داروي گياهي طب سنتي براي درمان كرونا خبر داد؛ اقدامي كه به قول دكتر ملك‌زاده «بدون هرگونه مبناي علمي و پژوهشي و مطالعات باليني لازم صورت گرفت.»
برخي مقامات وزارت بهداشت طي 18 ماه گذشته نه تنها كمكي به درمان جسم مردم نكرده‌اند، بلكه با مغالطه، پرگويي و گاه پرخاشگري بهداشت رواني مردم را نيز تهديد كرده‌اند. در اين حوزه البته «آقاي سخنگو» سرآمد است. فحش او به منتقدان كه ادب نگارنده مانع يادآوري آن است، بي‌شك در اين سطح بي‌سابقه بود. در شرايطي كه بسياري از كشورها از طريق واكسيناسيون در حال بازگشت به زندگي عادي هستند و مردم ما از عملكرد وزارت بهداشت و ديگر جهات حكومتي ذي‌ربط ناراضي‌اند، «آقاي سخنگو» با توسل به «مغالطه نيت‌خواني كذب»، منتقدين را به «مافياي واردات» منتسب مي‌كند. اين در حالي است كه دولت خود در اقدامي بي‌سابقه در جهان اجازه واردات واكسن كرونا توسط بخش خصوصي را داده و سازمان غذا و دارو در 10 خرداد مجوز واردات واكسن كرونا توسط بخش خصوصي را صادر كرده است. طنز تلخ اين است كه همين «آقاي سخنگو» كه خود در 29 فروردين گفته بود «هر واكسن مجاز از هر جا وارد كشور شود توسط وزارت بهداشت خريداري خواهد شد»، تهمت «مافياي واردات» به منتقدان مي‌زند.
در جايي ديگر، همين آقاي سخنگو با توسل به «مغالطه تغافل ناپسند»، به جاي اينكه به اصل مساله يعني چرايي رفتن مردم به خارج براي دريافت واكسن بپردازد، بر اينكه واكسن روي دست ارمنستان مانده و... متمركز مي‌شود. 
دولت روحاني تنها در صورتي مي‌تواند يك نقطه روشن در كارنامه خود در حوزه بهداشت داشته باشد كه در اين چند هفته پاياني، امور وزارت بهداشت را در دست يك سرپرست موقت قرار دهد و حداقل با بركناري كسي كه نسبت به منتقدين و مردم بي‌ادبي كرده است، گامي در جهت جلوگيري از صدمه خوردن بيشتر به بهداشت رواني مردم بردارد.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها