گفتوگوي «اعتماد» با محمدعلي محسني بندپي، عضو هيات رييسه فراكسيون اقليت مجلس
فهرست نهايي وزراي پيشنهادي احتمالا شنبه اعلام وصول شود
كنترل شرايط كنوني كرونا نيازمند حداقل 10 روز تا 2 هفته محدوديت و ممنوعيت است
درحالي كه بالاخره پس از چندروز انتظار فهرست 19 وزير پيشنهادي در قالب نامهاي ازسوي رييسجمهوري به رييس مجلس ارسال شد، عدم رعايت تشريفات قانوني اعلام وصول و قرائت اين فهرست همچنان ابهامهايي را در اين خصوص ايجاد كرده است. به اين منظور سراغ محمدعلي محسني بندپي، عضو هيات رييسه فراكسيون اقليت و ازجمله اعضاي كميسيون بهداشت و درمان مجلس رفتيم و از او درباره چند و چون فهرست منتشرشده پرسيديم.
در حالي كه بالاخره صبح روز گذشته فهرست وزراي پيشنهادي منتشر و تقريبا در تمامي خبرگزاريها و منابع رسمي خبري به عنوان فهرست نهايي بازتاب يافت اما روال قانوني اعلام وصول فهرست وزراي پيشنهادي به مجلس طي نشده و در شرايطي كه برخي اعضاي هياترييسه با تاييد تلويحي فهرست منتشرشده، از طي روند قانوني وصول آن به مجلس در نخستين روزهاي هفته آتي خبر دادهاند، سخنگوي هياترييسه مجلس از احتمال تغييرهايي در فهرست سخن گفته است؛ داستان از چه قرار است؟ آيا بايد منتظر تغيير در فهرست باشيم يا همين فهرست نهايي است و صرفا تشريفات قانوني انجام خواهد شد؟
ببينيد، باتوجه به اينكه فهرستي كه صبح ديروز منتشر شد، درواقع چندمين فهرستي است كه طي روزهاي گذشته و دستكم پس از برگزاري مراسم تحليف منتشر شده و حتي به جز اين فهرست كه صبح چهارشنبه منتشر شد، شامگاه سهشنبه نيز فهرست ديگري رسانهاي شد كه تاحدودي متفاوت بود، به نظرم بهتر است فعلا از قضاوت درباره گزينههاي پيشنهادي پرهيز كنيم و منتظر بمانيم تا پس از آنكه فهرست نهايي رسما اعلام وصول هيات رييسه مجلس شد و اسامي وزراي پيشنهادي ازسوي رياست مجلس در صحن علني قرائت شد، با دقت بيشتر اظهارنظر كنيم. چراكه قانون روال و تشريفات اعلام وصول فهرست وزراي پيشنهادي به مجلس را تعيين كرده است.
درحالحاضر زمان قطعي اعلام وصول فهرست نهايي مشخص است؟
اينطور كه پيداست احتمالا فهرست نهايي شنبه اعلام وصول ميشود و در اولين فرصت تشريفات قانوني قرائت اسامي وزراي پيشنهادي در صحن علني مجلس انجام خواهد شد و آنچه پيرو اين روند اعلام وصول شود، فهرست اصلي خواهد بود و نمايندگان نيز بر پايه آن، در كميسيونهاي تخصصي مختلف روند بررسي كارنامه و برنامه وزراي پيشنهادي را آغاز خواهند كرد.
از فهرستي گفتيد كه شامگاه سهشنبه منتشر شده كه نسبت به آنچه صبح چهارشنبه منتشر شد، متفاوت بوده؛ اين تفاوت تا چه ميزان بود؟ آيا تغيير چشمگيري رقم خورده است؟
شايد بتوان گفت كه تا حدود 30 يا 40 درصد تغيير كرده بود. مشخصا در بحث وزارت بهداشت و درمان درحالي كه طي روزهاي گذشته نام دو، سه نفر از عزيزان ازجمله آقايان قاضيزادههاشمي، ايماني و البته آقاي عيناللهي مطرح بود و همچنين در چند وزارتخانه ديگر همچون آموزش و پرورش، ميراث فرهنگي و گردشگري و همچنين وزارت علوم گزينههاي متعددي مطرح شده بودند.
نظرتان درخصوص شرايطي كه در جريان معرفي وزراي پيشنهادي رقم خورد، چيست؟ ظاهرا فهرستي در اختيار برخي نمايندگان حاضر در صحن قرار گرفته اما اعضاي هياترييسه در جريان نبودند.
به هر حال فهرست وزراي پيشنهادي بايد ازجانب رييسجمهوري تقديم مجلس و مشخصا هيات رييسه شود و قرار نيست اسامي در اختيار برخي نمايندگان قرار گيرد و هيات رييسه بياطلاع باشد. به بيان ديگر تنها وقتي اين فهرست رسميت خواهد يافت كه اسامي وزراي پيشنهادي ازسوي هيات رييسه واصل شده و در صحن قرائت شود؛ اينطور كه پيداست شنبه ليست نهايي اعلام خواهد شد و نميدانم چرا چنين شرايطي رقم خورد. به هرحال انتهاي هفته گذشته و همزمان با برگزاري مراسم تحليف، يكي از اعضاي هيات رييسه مجلس از انتشار اسامي وزراي پيشنهادي در نخستين روز هفته جاري خبر داد كه چنين نشد، سپس گفتند يكشنبه اعلام ميشود. بعد اعلام شد دوشنبه و سپس گفتند سهشنبه منتشر ميشود تا اينكه بالاخره ديروز شاهد انتشار اسامي به اين شكل غيررسمي بوديم.
باتوجه به اينكه فهرست اخير تقريبا در تمامي خبرگزاريها و منابع رسانهاي، بهطور گسترده منتشر شده و به نظر ميرسد نسبت به موارد قبلي داراي سنديت بيشتري باشد، ارزيابيتان نسبت به وزراي پيشنهادي كه بهخصوص با حوزه تخصصي جنابعالي در بحث بهداشت و درمان و همينطور مسائل اجتماعي و رفاهي سروكار دارند، چيست؟ آيا شناختي از وزراي پيشنهادي داريد؟
قبول دارم كه فهرست اخير بيش از موارد مشابه روزهاي گذشته بازتاب رسانهاي داشته و به نظر ميرسد كه همان فهرست نهايي است يا دستكم اغلب گزينههاي معرفيشده، همان گزينههاي نهايي باشند اما مساله اين است كه تاكيدي كه بنده و البته ديگر همكارانم در كميسيون بهداشت و درمان در بحث بررسي صلاحيت و راي اعتماد به وزراي پيشنهادي داشته و داريم اين است كه مبتني بر شاخصهاي مديريت در حوزه بهداشت و درمان يا بحث تعاون و تامين اجتماعي و ديگر حوزهها اقدام كنيم. در واقع قصد نداريم به هيچوجه در كار رييسجمهوري دخالت كنيم يا خداييناكرده درخصوص نفرات تعيينتكليف كنيم. به اين ترتيب و با اين رويكرد نسبت به شرايط عمومي و اختصاصي هر يك از وزراي پيشنهادي بحث و بررسي كرده و تصميمگيري ميكنيم. نگاهمان اين است كه رييسجمهوري بهترين فرد را معرفي خواهدكرد و بناي كارمان اين است كه به جاي دخالت و تعيينتكليف در رابطه با اينكه چه كسي معرفي شود، بيشتر بر وظايف نظارتيمان به عنوان نمايندگان مجلس متمركز باشيم. آنچه مدنظر بنده و همكارانم در كميسيون بهداشت و درمان است، مشخصا اين است كه برنامهمحور باشند. ما هماكنون در بحث نظام سلامت كشور، قوانين و اسناد بالادستي بسياري داريم و باتوجه به آنچه در قوانين، سياستهاي ابلاغي، سند چشمانداز 1404 و البته برنامه ششم توسعه مطرح شده، انتظار داريم كه دولت و وزرا بر اساس اين نقشه راه حركت كنند.
و پرسش پاياني درباره وضعيت كرونا و عملكرد دولت. ازقضا رهبري نيز ديروز در سخناني به اهميت بحث مبارزه با كرونا تاكيد كرده و آن را مساله نخست مملكت عنوان كردند؛ به نظر شما دولت بايد چه سياستي را در اين رابطه پي بگيرد؟ پيشنهاد شما براي مقابله با اوضاع نامساعد كنوني چيست؟
متاسفانه طي همين هفتهاي كه هماكنون در انتهاي آن ايستادهايم، شاهد ثبت ركوردهاي ناخوشايند كرونايي بوديم؛ بهنحوي كه تعداد كشتهشدگان به مرز 600 نفر نزديك شده و روزانه حدود 40 هزار بيمار جديد شناسايي ميشوند. به بيان ديگر شاهديم كه كرونا بهطرز وحشتناكي در حال شيوع و انتشار است و اتفاقا ديروز در جريان برگزاري نشست علني مجلس در تذكري خطاب به مسوولان حوزه بهداشت و درمان و البته مسوولان ناجا تاكيد كردم كه نسبت به ترددهاي ناضرور درونشهري و بيناشهري برخورد جدي داشته باشند. همچنين بلافاصله پس از اتمام نشست علني ديروز در كميسيون بهداشت و درمان تشكيل جلسه داديم تا راهكارهايي را براي مقابله با اين وضع به دست بدهيم. شخصا معتقدم در شرايط كنوني نياز به آن داريم كه با اعمال محدوديتها و ممنوعيتهاي جدي به مدت حداقل 10 روز تا 2 هفته به نحوي نسبت به كنترل شرايط اقدام كنيم؛ چرا كه براي پيشگيري از مرگ و ميرهايي كه هر روز در حال افزايش است، ناگزير به اعمال اين محدوديتها هستيم و چارهاي جز اين نداريم.