اقتصاد بينالملل
مردم بايد به مشكل قيمت بالاي مواد غذايي عادت كنند
ميگوئل پاتريسيو، مديرعامل شركت امريكايي كرفتهاينز هشدار داد كه مصرفكنندگان بايد به افزايش قيمت مواد غذايي عادت كنند، چراكه اقتصادهاي آسيبديده از همهگيري كرونا و بحران انرژي در جهان، فشار زيادي را بر توليدكنندگان مواد غذايي در جهان تحميل كردهاند. وي اذعان كرد كه اين شركت كه پنجمين شركت بزرگ مواد غذايي و آشاميدني جهان محسوب ميشود، قيمت محصولاتي مانند سس گوجه فرنگي و حبوبات پخته را «هر كجا كه در سراسر جهان لازم بوده» افزايش داده است. گفته ميشود كه كرفت هاينز قيمت بيش از نيمي از محصولات خود را در ايالات متحده كه بازار داخلي اين شركت ميباشد، افزايش داده است و انتظار دارد همين كار را در ديگر نقاط جهان نيز انجام دهد. اين هشدار بلافاصله پس از گزارش سازمان خواربار و كشاورزي ملل متحد (فائو) منتشر شد. فائو اعلام كرد كه هزينه مواد اوليه از جمله غلات و روغن، قيمت جهاني مواد غذايي را به بالاترين سطح در 10 سال گذشته رسانده است.
درخواست دوباره كاخ سفيد از اوپك براي كنترل قيمت نفت
كاخ سفيد همچنان از كشورهاي توليدكننده نفت ميخواهد به دنبال افزايش قيمت نفت به بالاترين رقم طي چند سال گذشته، حمايت بيشتري از رشد اقتصاد جهان داشته باشند. طبق گفته يكي از مقامات امريكا، دولت اين كشور از نزديك قيمت نفت و بنزين را تحت كنترل دارد و از هر ابزاري براي مقابله با فعاليتهاي غيررقابتي در امريكا و بازارهاي جهاني انرژي استفاده ميكند تا ثبات در اين بازارها حفظ شود. قيمت نفت خام برنت به بالاترين رقم از 2018 رسيده و قيمت نفت خام امريكا هم تا بيشترين رقم از 2014 بالا رفته است. اين افزايش قيمت عوامل متعددي دارد. تقاضاي جهاني سريعتر از حد انتظار بهبود يافته و قيمت بالاي گاز طبيعي تمايل به استفاده از نفت را نسبت به گاز بيشتر كرده است. در اين بين، ائتلاف اوپك پلاس محدوديت عرضه نفت را كه از آغاز همهگيري كرونا در پيش گرفته بود حفظ كرده است. اوپك پلاس در آن زمان بيش از 10 ميليون بشكه از عرضه نفت به بازار را به خاطر پايين آمدن تقاضا كاهش داد. اين ائتلاف در ابتداي تابستان توافق كرد ماهانه 400 هزار بشكه در روز به توليد نفت خود بيفزايد.
رشد، بزرگترين چالش اقتصادهاي نوظهور است
كارمن رينهارت، اقتصاددان ارشد بانك جهاني گفت نبود رشد بزرگترين چالش پيش روي اقتصادهاي در حال توسعه است. وي گفت رشد اقتصادي براي كاهش فقر، درآمدزايي دولت، شبكههاي امنيت اجتماعي و تامين مايحتاج عمومي ضروري است. رينهارت اظهار داشت: «حتي قبل از همهگيري كرونا هم در بسياري از بازارهاي نوظهور و اقتصادهاي در حال رشد با مشكل مواجه بوديم. روند رشد اقتصادي از حدود 2015 كند شده است.» رشد اقتصادي اشتغال ايجاد ميكند و اشتغال باعث بهبود اقتصاد ميشود.» ديويد مالپس، رييس بانك جهاني گفت اميدوار است بتواند 100 ميليارد دلار براي انجمن توسعه بينالملل جهت كمك به كشورهاي فقير جمعآوري كند تا مانع پسرفت اقتصادي ناشي از همهگيري كرونا در اين كشورها شود. وي اضافه كرد نابرابري در رشد اقتصادي بين كشورهاي توسعهيافته و در حال توسعه روزبهروز بيشتر ميشود.
بيتكوين مثل سيگار، بيارزش است اما پرطرفدار
مديرعامل بانك جي پي مورگان گفت: مشتريان بانك ما افراد بالغ هستند و وقتي بخواهند با پولشان بيتكوين بخرند نميتوانيم جلويشان را بگيريم اما وظيفه ما اين است كه تا جاي ممكن نسبت به مخاطرات چنين كاري به آنها هشدار دهيم. جيمي ديمون در جريان سخنراني خود در كنفرانس موسسه مالي بينالملل با بيان اينكه دولتها به زودي دست به قانونگذاري در حوزه ارزهاي ديجيتالي خواهند زد، گفت: به شخصه فكر ميكنم بيتكوين يك چيز بيارزش است. مهم نيست خيليها در مورد ارزهاي ديجيتالي چه فكري ميكنند اما دولتها به زودي به سراغشان خواهند رفت و اين كار را با هدف كسب درآمد مالياتي انجام ميدهند. ديمون كه از منتقدان بيتكوين محسوب ميشود و پيشتر نيز اين ارز را يك كلاهبرداري خوانده بود، بار ديگر گفت كه نسبت به بيتكوين حس خوبي ندارد: به شخصه فكر ميكنم بيتكوين بيارزش است چيزي مثل سيگار. شما نبايد سيگار بكشيد اما خيليها اين كار را ميكنند.
شوك كمبود قطعه به بازار رايانه شخصي
فروش جهاني رايانه در سه ماهه سوم سال ۲۰۲۱ به دليل كمبود قطعات و موانع لجستيكي با كندترين نرخ از شروع پاندمي تاكنون رشد كرد. فروش جهاني رايانههاي روميزي، نوت بوك و ورك استيشن در سه ماهه سوم سال ميلادي جاري ۳.۹درصد رشد كرد و به ۸۶.۷ ميليون دستگاه در مقايسه با ۸۳.۴ ميليون دستگاه در مدت مشابه سال ۲۰۲۰ رسيد. شركت تحقيقاتي IDC اعلام كرد بازار امريكا براي نخستينبار از سه ماهه نخست سال ۲۰۲۰ كه پاندمي ويروس كرونا شيوع يافت، رشد منفي پيدا كرد و ميزان فروش در سه ماهه سوم سال ۲۰۲۱ به ميزان ۷.۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته كاهش يافت. بزرگترين فروشنده رايانه شخصي در سه ماهه سوم امسال لنوو بود كه نرخ رشد ۳.۱درصدي برمبناي سالانه داشت و ۱۹.۷۷۳ ميليون دستگاه رايانه فروخت. پس از آن شركت HP با فروش ۱۷.۵۹۵ ميليون دستگاه رايانه در رتبه دوم قرار گرفت با اين همه فروش اين شركت در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته ۵.۸درصد رشد منفي داشت.