خبر
انتقاد تند و تيز رافائل گروسي از ايران
هيچ تماسي با تهران ندارم
«رافائل گروسي»، مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي بار ديگر به تكرار ادعاها عليه ايران پرداخت.طبق گزارش خبرگزاري فرانسه، گروسي مدعي شده آژانس هيچ تماسي با دولت جديد ايران براي گفتوگو درباره برخي مسائل مربوط به برنامه هستهاي ايران نداشته و اين مساله را «حيرتانگيز» توصيف كرده است. خبرگزاري فرانسه نوشته رافائل گروسي انتظار داشته قبل از نشست آتي شوراي حكام آژانس كه از 22 نوامبر (1 آذرماه) آغاز ميشود به ايران سفر كرده و با مقامهاي ايران ديدار كند.گروسي در ماه سپتامبر به ايران سفر كرد و به توافقاتي براي دسترسي به برخي تجهيزات آژانس اتمي در تاسيسات هستهاي ايران دست پيدا كرد. با وجود اين، او اميدوار بود كه بتواند با دولت ابراهيم رييسي، رييسجمهور جديد ايران نيز تعاملاتي داشته باشد.وي گفت: «من هيچ تماسي با اين دولت كه از 5 ماه پيش مستقر شده است، نداشتهام.» او مدعي شد تنها مورد استثنا، «گفتوگوهاي فني» است كه با رييس جديد سازمان انرژي اتمي ايران داشته است. رافائل گروسي مدعي شد: «اين مساله حيرتآور است و من به صورت آشكار به آن اشاره ميكنم، چون همين مساله را به خودشان هم ميگويم. فهرست طويلي از مسائلي كه بايد درباره آن صحبت كنيم وجود دارند.» به گزارش خبرگزاري فارس، چند روز پيش پايگاه خبري آكسيوس گزارش داده بود بعيد است شوراي حكام آژانس اتمي در جلسه اول آذرماه خود قطعنامهاي عليه ايران صادر كند. اين پايگاه خبري گزارش داده بود انگليس فعالانه امريكا، فرانسه و آلمان را براي انتقاد از ايران در جلسه شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي اتمي تحت فشار قرار داده اما با توجه به اقدام ايران در اعلام بازگشت به مذاكرات وين، بعيد است چنين اقدامي اتفاق بيفتد.
اصرار جو بايدن براي كاهش خريد نفت از ايران
«جو بايدن»، رييسجمهور ايالات متحده امريكا كه مدعي است كشورش براي بازگشت به برجام آمادگي دارد، طي يادداشتي به وزارت خارجه امريكا، فضاسازي جديدي عليه جمهوري اسلامي مطرح كرد.طبق گزارش خبرگزاري رويترز، رييسجمهور امريكا طي يادداشتي به وزارت خارجه كشورش گفت كه به اندازه كافي عرضه نفت وجود دارد تا ديگر كشورها خريد نفت از ايران را كاهش دهند.طبق اين گزارش، كاخ سفيد ملزم است هر ۶ ماه يك بار تاييد كند كه عرضه كافي نفت در جهان به منظور حفظ تحريمها عليه ايران كه در سال ۲۰۱۲ و در دوران رياستجمهوري «باراك اوباما» تحميل شده، وجود دارد. اظهارات بايدن در آستانه نشست مجازي روز دوشنبه هفته جاري (۲۴ آبان ماه) با «شي جينپينگ» رييسجمهور چين مطرح شده است.به گزارش خبرگزاري فارس، امريكا در حالي به دنبال محدود كردن صادرات نفت ايران است كه چندي پيش خبرگزاري رويترز گزارش كرد كه خريداران چيني بهرغم تحريمهاي امريكا به واردات نفت ايران ادامه ميدهند. طبق اين گزاش، در سه ماه گذشته، واردات نفتي چين از ايران بهطور متوسط به بيش از نيم ميليون بشكه در روز رسيده است. (عدد پانصد هزار ادعاي رويترز است و طبق گزارش شركتهاي رديابي نفتكش، ميزان صادرات نفت ايران به چين بين هفتصد هزار تا يك ميليون بشكه در روز برآورد شده است.) بنا بر گزارش خبرگزاري رويترز، طبق تحريمهاي امريكا، خريداران نفت از ايران با خطر تحريمهاي ثانوي روبهرو هستند كه به مفهوم قطع ارتباط آنها با مراكز و امكانات تجاري و مالي امريكاست.بايدن در يادداشت خود به وزارت خارجه امريكا گفت: «مطابق با تصميمات قبلي، عرضه كافي نفت و فرآوردههاي نفتي از كشورهايي غير از ايران وجود دارد تا امكان كاهش حجم نفت و فرآوردههاي نفتي خريداري شده از ايران يا از طريق موسسات مالي خارجي فراهم شود».
وزير خارجه عربستان: در مذاكرات با ايران پيشرفت كافي داشتهايم
فيصل بن فرحان بن عبدالله، وزير خارجه عربستان سعودي در مصاحبه با شبكه تلويزيوني فرانس ۲۴ انگليسي از دست نيافتن نتيجه ملموس در مذاكرات با ايران و تحولات لبنان و يمن سخن گفت.بر اساس گزارش صداوسيما، وزير خارجه عربستان گفت: مذاكرات تاكنون طبيعتي شفاف و صريح داشته، اما نتيجهاي به همراه نداشته است. خود را متعهد به مذاكراتي جدي با ايران در حيطههايي كه ما و ديگر كشورهاي منطقه درباره آنها نگراني دارند، ميدانيم. اين به ما اجازه ميدهد تا به روابطي عادي با همسايه خود ايران برسيم.به نظرم نوعي توافق در منافع مشاهده ميشود، اما اين موضوع به برطرف كردن نگرانيهايي كه ما داريم، بستگي دارد. تاكنون به نتيجه ملموسي در اين مذاكرات نرسيدهايم، اما پيشرفت كافي كه به ما اجازه حركت به جلو را بدهد، داشتهايم. مجري فرانس ۲۴ از وي پرسيد كه آيا اين به معناي آن است كه شاهد دور جديدي از مذاكرات به زودي خواهيم بود كه او پاسخ داد: اميدواريم، اين موضوع برنامهريزي نشده است، اما ما آماده برگزاري آن هستيم. در عراق يا جاي ديگر، اين موضوع بررسي نشده است. فيصل بن فرحان در پاسخ به اينكه آيا بازگشايي كنسولگريهاي دو كشور روي ميز صلح قرار دارد، افزود: قطعا ما آمادهايم كه تمامي پيشنهادها و مسائل را اگر جدي و در جهت نتيجه ملموس باشد بررسي كنيم. موضوع بازگشايي كنسولگريها ميتواند روي دهد، اما هنوز هيچ تصميمي در اين رابطه گرفته نشده است. وي درباره از سرگيري مذاكرات هستهاي ايران و غرب گفت: ما شك و شبهههاي زيادي در اين خصوص داريم. سطح غنيسازي كه شاهد آن هستيم بسيار بيشتر از سطح مورد نياز براي يك برنامه اتمي صلحآميز است. اين كاملا نگرانكننده است. ما اميدواريم كه اين گفتوگوها برگزار شود و به روشي مثبت به جلو برود و اميدواريم كه ايران به توافقي برسد كه به ما و همسايگان اين اطمينان را بدهد كه برنامه اتمي آن تنها براي مقاصد غيرنظامي است، زيرا تهديد ناشي از يك برنامه اتمي تسليحاتي موضوع مهمي براي ما در منطقه است. ما بايد شاهد شفافيت درباره اين برنامه اتمي همزمان با پيشرفت مذاكرات باشيم.