• ۱۴۰۳ پنج شنبه ۶ دي
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 5086 -
  • ۱۴۰۰ سه شنبه ۹ آذر

اعاده حاكميت بر جزاير سه‌گانه

جزييات اين تلاش‌ها در ارتباط با اكثر جزاير ايراني را نشان مي‌دهد. انگليس همچنين در مقاطعي كوشيد تا از طريق خريد يا اجاره برخي جزاير ايراني، كنترل آنها را به دست آورد. در چنين بستري، ابوموسي و تنب بزرگ و كوچك با ادعاي تعلق آنها به شيوخ شارجه و راس‌‌الخيمه در 1903 به اشغال انگليس درآمدند.
3- در ژانويه 1968 و در شرايطي كه دولت انگليس با سلسله بحران‌هايي كه بحران مالي در راس آن قرار داشت، مواجه بود، اعلام كرد كه تا اول دسامبر 1971 به حضور استعماري خود در شرق سوئز، از جمله خليج‌فارس، خاتمه داده و كليه تعهدات حقوقي‌اش منقضي خواهد شد. اين اعلام رسمي سرآغاز شكل‌گيري يك نقطه عطف سه ساله در خليج‌فارس شد كه بايد طي آن زمينه خاتمه يك دوره تاريخي 150 ساله و آغاز دوره‌اي جديد با مختصاتي كاملا متفاوت فراهم مي‌شد. با اين تحول، ايران در شرايطي قرار ‌گرفت كه مي‌توانست موقعيت طبيعي خود را در اين آبراه باز يابد. ايران قبل از حضور استعمارگران غربي در خليج‌فارس كه از 1507 ميلادي با حضور پرتغال آغاز شده بود، قدرت منطقه‌اي مسلط بر خليج‌فارس بود و از آن پس، به جز يك دوره استثنايي تحت هدايت داهيانه شاه عباس كبير، در هيچ زماني در اين دوره 500 ساله نتوانسته بود، قدرت فائق در خليج‌فارس باشد. با اعلام خروج انگليس و در شرايطي كه امريكا به خاطر گرفتاري در ويتنام و دلايل ديگر قادر به جايگزيني انگليس نبود و دولت‌هاي عربي كرانه جنوبي نيز در ضعف شديد قرار داشتند، ايران در موقعيتي تاريخي براي اعاده موقعيت برتر خود در خليج‌فارس قرار گرفت و اين امر به مهم‌ترين مشغله ذهني همه كنشگران در آن دوره سه‌ساله بدل شد. 
4- دولت وقت ايران در آن نقطه عطف تاريخي تصميم گرفت، احياي موقعيت غالب ايران در خليج‌فارس را در راس اولويت‌هاي خود قرار دهد. اين در شرايطي بود كه در سطح منطقه‌اي، دربار راست‌گرا و غرب‌گراي ايران درگير تعارضي حاد با پان‌عربيسم چپ‌گرا و شرق‌گرا بود و در سطح جهاني نيز با نزديك شدن شوروي به دروازه‌هاي خليج‌فارس از طريق عراق و يمن جنوبي، فاكتور جديد و مهمي در حال وارد شدن در معادلات جنگ سرد بود. در چنين شرايطي، مساله بحرين كه ايران طي تمام دوره 150 ساله سلطه انگليس در خليج‌فارس پيگير اعاده حاكميت خود بر آن بود، به امري ثانوي تبديل شد و تمركز اصلي بر اعاده حاكميت ايران بر سه جزيره ابوموسي و تنب قرار گرفت كه از اهميت ويژه‌اي در تنگه هرمز برخوردار بودند. شماري از ديگر جزاير ايراني مانند هنگام، قشم و... كه جزئا يا كلا تحت كنترل انگليس قرار داشتند، در جريان «مذاكرات تسويه» كه در نيمه دوم دهه 1310، تحت رياست تيمورتاش وزير دربار رضا شاه، انجام شده بود، به حاكميت كامل ايران برگشته بودند.
5- اعاده حاكميت ايران بر سه جزيره در 30 نوامبر 1971 يعني درست در آخرين روز اعتبار عهدنامه‌هاي انگليس با شيوخ عرب انجام شد. به‌رغم مخالفت انگليس، هدف دولت وقت ايران اين بود كه اين مساله با انگليس كه عامل اصلي شكل‌گيري اختلاف بود، حل شود و به شيخ‌نشين‌هايي كه قرار بود از فرداي آن روز، يعني اول دسامبر، در قالب دولت‌هاي مستقلي در نقشه منطقه ظاهر شوند، منتقل نشود. با اين سياست ايران، انگليس بر سر اين دو راهي قرار مي‌گرفت كه عهدنامه‌هاي خود با شيوخ را محترم بشمرد و به تعهد خود به عنوان حامي آنها در برابر ايران عمل كند يا تعهداتش را زير پا بگذارد. با توجه به مذاكرات و كنش‌هاي ديپلماتيك و نيز دو رويارويي نظامي بين ايران و انگليس در خليج‌فارس طي اين دوره سه ساله، نهايتا انگليس در چارچوب فرمولي كه سرنوشت بحرين و قطر و فدراسيون شيوخ نيز بخشي از آن بود، در برابر اعاده حاكميت ايران بر سه جزيره منفعل ماند و به اين دليل مورد انتقاد تند اعراب چپ‌گرا قرار گرفت. 
6- آذر 1350 نقطه عطف مهم و كم‌نظيري در روابط منطقه‌اي ايران در دوره معاصر است. بعد از اين تحول مهم و شروع خروج انگليس از روز بعد، موقعيت طبيعي ايران به عنوان قدرت اصلي خليج‌فارس كه همزمان سرناسازگاري با همسايگانش ندارد، تثبيت شد. در شرايطي كه طي يك دوره 20 ساله كه در آن، برعكس دوره حدودا 500 ساله ماقبل آن، هيچ قدرت جهاني در خليج‌فارس مستقر نبود، ايران موقعيت ممتاز خود در منطقه را حفظ كرد. اين شرايط با حمله عراق به كويت در 1991 و اعطاي پايگاه به امريكا توسط دولت‌هاي عربي خليج‌فارس به سرآمد و در پي آن شرايط دشواري براي ايران حاكم شد كه زمينه‌ساز سياست مهار دوم، اين‌بار توسط امريكا، شد.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون