• ۱۴۰۳ يکشنبه ۴ آذر
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 5100 -
  • ۱۴۰۰ جمعه ۲۶ آذر

ادامه از صفحه اول

سفر رهبر كاتوليك‌هاي جهان و بحران پناهجويان

او در سخنانش تلاش كرد با پناهجويان اعلام همبستگي كند: «اينجا هستم تا صورت‌هاي‌تان را ببينم و در چشمان‌تان نگاه كنم. چشماني پر از ترس و انتظار، من اينجا هستم تا به شما بگويم كه به شما نزديك هستم.»
او از كساني كه از بحران مهاجرت براي اهداف سياسي استفاده مي‌كنند، چنين انتقاد كرد: «به راحتي مي‌توان افكار عمومي را به القاي ترس به ديگران تحريك كرد. بايد به علل دور دست تاخت، نه به افراد فقيري كه براي تبليغات سياسي مورد سوءاستفاده قرار مي‌گيرند. درياي مديترانه به گورستاني سرد تبديل شده است و اين حوض بزرگ آب كه مهد تمدن‌هاي بسياري بود، اكنون آينه مرگ به ‌نظر مي‌رسد. پاپ تاسف خود را از برخي رهبران اروپايي كه مي‌خواهند از بودجه مشترك براي ساخت ديوار و كشيدن سيم خاردار براي جلوگيري از ورود پناهجويان استفاده كنند، پنهان نكرد: «در عصر ديوارها و سيم‌هاي خاردار هستيم. تنها چندجانبه‌گرايي سرسختانه مي‌تواند به‌ صورت موفقيت‌آميز، با مسائل بحراني و حساس روز از حفاظت از محيط‌زيست تا همه‌گيري و فقر، برخورد كند و جهان سياست به‌ منظور قرار دادن نيازهاي اساسي و مشترك پيشاپيش منافع خصوصي و شخصي، به آن نياز دارد. ما نمي‌توانيم از توجه همراه با نگراني به اين موضوع پرهيز كنيم. نه تنها در اروپا، بلكه در سراسر جهان، شاهد عقب‌نشيني از مردم‌سالاري هستيم. جهان شاهد كاهش دموكراسي است. ما نمي‌توانيم از نگراني نسبت به عقب‌نشيني دموكراسي اجتناب كنيم. موضوع مهاجرت يك «اديسه وحشتناك مدرن» است كه هدف آن جلب‌توجه به بحران پناهجويان در اروپا است. اتحاديه اروپا به جاي اينكه موتور همبستگي باشد، طعمه منافع شخصي ملي‌گرايانه شده و گاهي اوقات مسدود و ناهماهنگ به نظر مي‌رسد. به اين ترتيب ما اجازه داديم تفرقه ثمربخشي ما را به ‌خطر بيندازد. تاريخ، سنگيني اين اقدامات را احساس مي‌كند و من امروز بايد از خداوند، برادران و خواهران‌مان بابت اين اشتباهات كاتوليك‌ها عذرخواهي كنم. به گفته پاپ، هنوز در اروپا كساني وجود دارند كه وانمود مي‌كنند اين مساله به آنها مربوط نيست. پاپ اعتقاد دارد واكنش‌هاي ساده عوام‌گرايي و تمركزگرايي و مردم‌سالاري را در اروپا تهديد مي‌كند. اين بسيار غم‌انگيز است كه به عنوان راه‌حل اين مساله پيشنهاد ساخت ديوار و حصار با بودجه مشترك اروپايي ارايه مي‌شود. من از شما درخواست مي‌كنم كه بياييد جلوي شكسته شدن كشتي تمدن را بگيريد. نه ديوار‌هاي ترس و وتو‌هاي ديكته شده توسط منافع ملي‌گرايانه و نه بهبود اقتصادي به تنهايي تضمين‌كننده امنيت و ثبات نخواهد بود. با وجود اشاره نكردن پاپ به كشوري، اما اتحاديه اروپا با تقابل لهستان و مجارستان كه هر دو عضو آن هستند بر سر مسائل قانوني و پافشاري ورشو بر برتري و ارجحيت قوانين لهستان بر سياست‌ها و مقررات اتحاديه اروپا، درگير تنش در موضوع پناهجويان شده‌اند. پاپ به عنوان كسي كه در دوره پوپوليست، يك جنبش و ايدئولوژي سياسي آرژانتيني و همچنين ارتش ديكتاتوري‌اش زندگي كرده، دايما پيرامون تهديد «اقتدارگرايي» و «پوپوليسم» و خطراتي كه مي‌تواند براي اتحاديه اروپا و دموكراسي ايجاد كند، هشدار مي‌دهد.
بايد جلوي اين غرق شدن تمدن را بگيريم. درياي مديترانه جايي كه هزاران نفر در تلاش براي عبور از شمال آفريقا به اروپا غرق شدند، همچنان «يك گورستان وحشتناك بدون سنگ قبر» است. كشورهايي كه مهاجران را نمي‌پذيرند، با همان شور و شوق درباره استثمار فقرا، جنگ‌ها و ساخت سلاح صحبت نمي‌كنند.» پاپ در جريان ديدارش با رهبر كليساي ارتدوكس يونان از اقدامات و نقش كاتوليك‌ها در ايجاد اختلاف و جدايي با ارتدوكس‌ها عذرخواهي كرد. مسيحيت در قرن يازده ميلادي در جريان رويدادي كه «جدايي بزرگ» نام گرفت به دو كليساي كاتوليك روم و كليساي ارتدوكس شرقي تقسيم شد و روابط ميان دو كليسا با يكديگر قرن‌ها پرتنش بود. آثار اين اختلاف همچنان در ميان ارتدوكس‌هاي افراطي يونان ديده مي‌شود. به‌ باور پاپ، اقداماتي كه ارتباط كمي با مسيح و انجيل داشتند و بيشتر با عطش قدرت و سياست همراه بود و ارتباطات ما را به‌ شدت تضعيف كردند.»

اقدام مثبت ايران

مساله اين است كه تخريب‌ها و فضاسازي‌هاي زيادي عليه ايران وجود دارد و تلاش‌هاي بسياري صورت مي‌گيرد كه تهران به عنوان يك كشور ناقض قانون معرفي شود. با توجه به اينكه اين فضاسازي‌ها ممكن بود همزمان با گفت‌وگوها در وين دردسرساز شود، ممكن است باعث اين تصميم شده باشد كه فعلا اجازه نصب دوربين‌ها صادر شود. كار اين دوربين‌ها ضبط تصاوير مربوط به تاسيسات است و قرار نيست در حال حاضر اين تصاوير در اختيار نمايندگان و بازرسان آژانس بين‌المللي انرژي اتمي قرار گيرد. زيرا براساس مصوبه مجلس شوراي اسلامي قرار شد همكاري‌هاي فراتر از پادمان با آژانس در صورت عدم رفع تحريم‌ها لغو شود و فرصتي دو ماهه براي اين موضوع در نظر گرفته شد كه بعدا به سه ماه افزايش يافت. در اين مدت تعيين‌شده تحريم‌ها برداشته نشد و تهران تصميم گرفت اجراي داوطلبانه پروتكل الحاقي را متوقف كند. در نتيجه بازرسي بازرسان آژانس نيز نسبت به گذشته محدود شد و تهران تنها پذيرفت كه در اين مدت تصاوير دوربين‌هاي مداربسته تاسيسات خود را ذخيره كند تا در صورت حصول توافق بعدا آن را در اختيار آژانس بين‌المللي انرژي اتمي بگذارد. در نتيجه از آن زمان تصاوير در اختيار آژانس قرار نگرفته است. اكنون آينده نظارت آژانس به مذاكرات وين بستگي دارد و به نظر مي‌رسد اقدام ايران نوعي آماده‌سازي فضا براي مذاكرات وين بوده باشد. به‌طور قطع اين اقدام يك قدم جدي در راستاي نشان دادن جمهوري اسلامي ايران بوده و مي‌تواند نقش مثبتي در راستاي مقابله با فشارها و فضاسازي‌هايي كه مي‌كوشند كشورمان را تحت‌تاثير قرار بدهند، ايفا كند. همچنين اين اقدام نشانه بسيار خوبي است كه ثابت مي‌كند جمهوري اسلامي ايران ميل و اراده لازم براي دستيابي به توافق در وين را داراست و تبليغات منفي كه مي‌خواهند نشان دهند تهران مخالف احياي برجام است و اتهاماتي نظير وقت‌تلف‌كني از سوي تهران را از بين مي‌برد.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون