تاثير حذف ارز 4200 توماني بر قيمت گندم و آرد
خريد نان كارتي ميشود؟
مسعود ميركاظمي، رييس سازمان برنامه و بودجه روز سهشنبه و در حاشيه نشست كميسيون تلفيق لايحه بودجه سال ۱۴۰۱ كل كشور در مورد تغيير در خريد نان اظهار داشت: دولت در حال بررسي طرح كارتيكردن خريد نان است و از اين پس يارانه نان از طريق كارت به نانوا پرداخت ميشود و افراد نان را به همان قيمت قبل خريداري خواهند كرد، البته بانك مركزي و وزارت اقتصاد هنوز در حال آمادهسازي زيرساخت آن هستند و فعلا بحث ارز نهادهها مطرح است و موضوع گندم و دارو براي مرحله دوم قرار داده شده است.از جزييات اين طرح اطلاعاتي به بيرون درز پيدا نكرده، اما مبناي كلي اين طرح بدين صورت است كه يك كارت خاص براي خريد نان در اختيار عامه مردم قرار گيرد. هر شهروند براي خريد نان از اين كارت استفاده ميكند و در واقع بهاي يك نان را به صورت يارانهاي پرداخت ميكند. در مقابل با هر تراكنش اين كارت، مابهالتفاوت به حساب نانوا پرداخت ميشود.
چنين روشي در پرداخت پول نان بدون چالش نخواهد بود. از مشكلات سختافزاري و نرمافزاري اين برنامه كه بگذريم، مشخص نيست كه اگر فرضا اين طرح نيز مانند دهها طرح ديگر در اين زمينه شكست بخورد، آيا قيمت نان نيز دچار تغييري خواهد شد؟ اگر كسي اين كارتها را نداشت چگونه ميتواند نان بخرد؟ دولت چگونه قرار است اين كارتها را توزيع كند و ساز و كار آن چيست؟
جزييات طرح خريد كارتي نان اعلام نشده است
محمدجواد كرمي، رييس اتحاديه نانهاي حجيم و نيمه حجيم در مورد طرح كارت خريد نان به «اعتماد» گفت: اين طرح از سوي رييس سازمان برنامه و بودجه اعلام شده و هنوز جزييات آن براي اتحاديههاي نان سنتي و حجيم ارسال نشده است.كرمي با بيان اينكه طرح كارت نان از 10 سال پيش هم مطرح بود، گفت: در آن زمان اينگونه مطرح شد كه كارتهايي براي خريد نان در اختيار مردم قرار گيرد تا يارانه آرد را به حساب تكتك مردم واريز و از اين طريق پول يارانه گندم به حساب مردم واريز شود. رييس اتحاديه نانهاي حجيم و نيمهحجيم افزود: پيشنهاد ما اين است كه منابع مربوط به يارانه گندم را به حساب مردم واريز كنند و تنها دستگاههاي پوزي كه در نانواييها قرار دارند اين كارتها را پذيرش كنند و يارانه نان تنها در نانواييها ارايه شود. او تصريح كرد: اينگونه به نظر ميرسد كه دولت قصد دارد يارانه را مستقيما به مردم بدهد و اين مردم هستند كه انتخاب ميكنند از كدام نانوايي و چه نوع ناني را خريد كنند.كرمي با تاكيد بر اينكه اين طرح ميتواند مفيد باشد گفت: با اين طرح نه تنها رقابت در ميان نانواييها افزايش پيدا ميكند بلكه شرايط بهتري نيز در بخش كيفيت نان و صنعت آرد شاهد خواهيم بود.
اين يارانه بايد به عموم مردم تعلق گيرد
رييس اتحاديه نانهاي حجيم و نيمهحجيم خاطرنشان كرد: البته در مورد اين موضوع هنوز با روساي اتحاديههاي نانهاي ستني و حجيم مشورتي نشده و ما هم از رسانهها اين خبر را شنيديم اما اگر قرار است يارانهاي به نان تعلق گيرد بايد به عموم مردم تعلق گيرد زيرا همه مردم از نان استفاده ميكنند.كرمي با بيان اينكه اين كارت بايد براي خريد همه نانها قابليت خريد داشته باشد، تصريح كرد: اين كارت بايد هم براي خريد نانهاي سنتي و هم براي نانهاي حجيم و فانتزي در نظر گرفته شود و نبايد فرقي براي خريد آن قايل شد و بايد شرايطي ايجاد شود تا رقابت در بخش نانواييها حكمفرما شود.رييس اتحاديه نانهاي حجيم و نيمه حجيم ادامه داد: اگر برعكس اين قضيه رخ دهد يعني به جاي اينكه يارانه نان را در قالب كارت نان به مردم بدهند آن را به حساب نانوايان واريز كنند ديگر نه تنها رقابتي در اين بخش رخ نخواهد داد بلكه مشخص نيست كيفيت نان چگونه شود و نانوايان هر نوع ناني كه درست كنند اطمينان دارند كه مردم آن را خريداري خواهند كرد.كرمي افزود: اين در حالي است كه اگر كارت نان در دست مردم باشد قدرت انتخاب نان بهتر در دست مردم خواهد بود.
قيمت آرد 4 نرخي است
او با بيان اينكه قيمت آرد در حال حاضر 4 نرخي است، گفت: در حال حاضر دولت هر كيلو گندم را 5500 تومان از كشاورز خريداري ميكند و آن را در ارقام مختلف 900 تومان و 665 تومان و به بخش صنف و صنعت 2700 تومان ميفروشد و به نانواييهاي آزدپز هم با نرخ 5000 تومان ميفروشد.
كرمي خاطرنشان كرد: مسلم است عرضه 4 نرخي يك محصول منجر به رانت و فساد در اين بخش ميشود و از سوي ديگر مردم از كيفيت نان رضايتي ندارند و نانواها هم از قيمت و شرايط موجود ناراضي هستند و از طرف ديگر دولت هم از پرداخت اين حجم يارانه رضايتي ندارد پس بايد چارهاي انديشيده ميشد.رييس اتحاديه نانهاي حجيم و نيمهحجيم افزود: تنها راهكار اين است كه يارانه نان را به ازاي هر ايراني به حساب كارت نان او واريز كنند تا در بخش نانواييها هم رقابت مناسبي رخ دهد و صنعت آرد و نان كشور را هم بهبود بخشند.كرمي تصريح كرد: از چند سال قبل و در برنامه پنجم توسعه قرار بر اين بود كه 40درصد نانهاي كشور نان حجيم شود اما به دلايل مختلف از اين برنامه عقب مانديم كه يكي از دلايل آن قيمت نان بود و هزينه اين مجموعه بالا رفت كه روي استقبال مردم از اين نوع نانها هم تاثيرگذار بود.
پخت نانهاي تخت در دنيا منسوخ شده است
كرمي خاطرنشان كرد: امروز پخت نانهاي مسطح در همه كشورهاي دنيا منسوخ شده است و در كمتر كشوري از نان تخت استفاده ميكنند و اكثرا به سمت پخت نانهاي حجيم و اروپايي رفتهاند، چراكه حجم نان باعث ميشود رطوبت نان درون آن حفظ شود و ماندگاري نان را هم بالا ميبرد و از بيات شدن آن جلوگيري ميكند.او ادامه داد: نانهاي حجيم سلامتمحورتر هستند و دورريز كمتري دارند و با حرارت غيرمستقيم درست ميشوند پس سلامتمحورترند.رييس اتحاديه نانهاي حجيم و نيمهحجيم گفت: يكي از مولفههاي توليد نان بحث تخمير آن است كه در بخش نانهاي حجيم به صورت علمي صورت ميگيرد و دما و رطوبت به مرحلهاي ميرسد كه تخمير درست در آن صورت ميگيرد و چارهاي نيست جز اينكه روش توليد نان تغيير كند و در كشورهاي پيشرفته نيز امروز به سمت توليد اين نوع نان رفتهاند كه هم داراي كارگر تحصيلكرده و آموزشديده هستند و هم به لحاظ قيمتي مقرون به صرفهتر است.