• ۱۴۰۳ دوشنبه ۲۸ آبان
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 5195 -
  • ۱۴۰۱ سه شنبه ۶ ارديبهشت

از زادروز محمد موسوي تا درگذشت محمدرضا لطفي

محمد موسوي:نوازنده برجسته ني، 12 ارديبهشت ماه سال ۱۳۲۵ در اهواز ‌زاده شد؛ ابتدا به ساز ديگري علاقه نشان داد ولي با شنيدن صداي ني كسايي از راديو به اين ساز گرايش يافت. بعدها توسط احمد عبادي به راديو راه پيدا كرد و سپس در مركز حفظ و اشاعه موسيقي فعاليت كرد. او به عنوان عضو گروه استادان موسيقي ايران به سرپرستي فرامرز پايور اجراهايي در ايران و ساير كشورها داشت و در آثاري مانند نوا و سر عشق با محمدرضا شجريان همكاري كرده است. در دهه 70 در آلبوم‌هايي تحت عنوان «كنسرت اساتيد ايران» (1 و 2) با آواز شهرام ناظري همكاري داشته است. 
 سعيد ثابت:متولد 15 ارديبهشت ماه 1338 مدرس و نوازنده سنتور در تهران است. او سنتور را در محضر اساتيدي همچون فرامرز پايور، ارفع اطرايي، اسماعيل تهراني و اسماعيل واثقي فرا گرفت. عضويت در «اركستر ژونس موزيكال»، همكاري با مركز حفظ و اشاعه موسيقي، انتشار دوره‌هاي سنتور، رديف ابوالحسن صبا، دوره ابتدايي سنتور فرامرز پايور، تدريس در دانشگاه هنر تهران  و...  از جمله  فعاليت‌هاي اوست.
 نورالدين رضوي سروستاني:‌
زاده سروستان، خواننده و از مُدرسانِ آواز و موسيقي ايراني در تاريخ ۸ ارديبهشت ۱۳۷۹ در سن 65 سالگي درگذشت؛ او براي گسترش موسيقي اصيل ايراني و شيوه صحيح آواز با همكاري گروه‌هاي موسيقي «شيدا»، «سماعي»، «درويش» و «مولوي»، كنسرت‌هاي زيادي را در ايران و خارج از ايران اجرا كرد. در سال ۱۳۵۵ دكتراي افتخاري موسيقي توسط پادشاه بلژيك به رضوي ‌سروستاني اعطا شد. او در حافظيه شيراز در قطعه هنرمندان به خاك سپرده شده است.
 محمدرضا لطفي: رديف‌دان، آهنگساز و نوازنده برجسته تار و سه‌تار و همچنين پژوهشگر و مدرس موسيقي بود. لطفي در سال ۱۳۲۵ در شهر گرگان به دنيا آمد و 12 ارديبهشت ماه 1393 درگذشت. او بنيانگذار كانون فرهنگي و هنري چاووش، گروه شيدا و مكتب‌خانه ميرزا عبدالله بود. راه‌اندازي گروه «شيدا» در سال 1354 از مهم‌ترين فعاليت‌هاي هنري لطفي محسوب مي‌شود. آثار گروه چاووش را از بهترين كارهاي موسيقي ايران مي‌دانند. محمدرضا شجريان، شهرام ناظري و محمد معتمدي از خوانندگاني هستند كه با لطفي همكاري داشته‌اند. 
لطفي هنرمندان برجسته زيادي را تربيت كرد و از خود آثار بسياري به‌جا گذاشت كه «ايران‌ اي سراي اميد»، «كاروان شهيد»، «برادر بي‌قراره» و «عشق داند» از آنهاست.
 عطاءالله خرم: آهنگساز پركار، نوازنده ويلن در سال ۱۳۰۵ در تبريز ‌زاده شد. او نزد «ابوالحسن صبا» موسيقي كلاسيك ايراني را فرا گرفت و نزد «روبن گريگوريان» سازهاي مدرن را آموخت. او خالق آثار جاودانه‌اي براي بسياري از خوانندگان ايراني است. او با ويگن آثار مشترك زيادي داشت. همچنين آهنگ «شادوماد» با تنظيم عطاءالله خرم روي ملودي فولكلوريك با كلام سيروس آرين‌پور همراه شد كه همچنان زمزمه مي‌شود. از جمله آثار او مي‌توان به «بارون بارونه»، «لاله و گل»، «مهتاب»، «دو كبوتر»، «كجاوه» و «پرستو» اشاره كرد. در كارنامه هنري خرم رهبري اركستر جاز راديو ايران نيز ديده مي‌شود. خرم سال‌هاي پيش از مرگ در خارج از كشور زندگي كرد. او چند جلد كتاب (گلستان موسيقي و همچنين رديف‌هاي موسيقي ايراني) را نيز به انتشار رساند. عطاءالله خرم در تاريخ 9 ارديبهشت ماه 1393 و در سن ۸۷ سالگي درگذشت.
 ناصر چشم‌آذر:دهم دي ‌ماه سال ۱۳۲۹ در اردبيل ‌زاده شد؛ مراحل اوليه موسيقي تحت تعليم تعليمات پدرش اسماعيل چشم‌‌آذر بود. ۱۲ سال داشت كه به همراه پدرش وارد اركستر آذربايجاني راديو ايران شد. در ۱۳ سالگي جايزه ويژه موسيقي را در مقطع دبيرستان به خاطر نواختن آكاردئون دريافت كرد. او از پيشگامان سازهاي الكترونيك در ايران محسوب مي‌شود و «باران عشق» يكي از آثار معروف اوست. اين هنرمند علاوه بر ساخت قطعات مختلف، ساخت موسيقي فيلم‌هاي بسياري از جمله «هامون»، «دختران انتظار»، «شمعي در باد»، «خواهران غريب» و «شب‌هاي تهران» را در كارنامه هنري خود دارد. چشم‌آذر در دوازدهمين و بيستمين دوره جشنواره فيلم فجر، برنده سيمرغ بلورين شده است. چشم‌آذر 14 ارديبهشت 1397 در تهران از دنيا رفت.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون