• ۱۴۰۳ پنج شنبه ۲۹ آذر
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 5195 -
  • ۱۴۰۱ سه شنبه ۶ ارديبهشت

سرخك و مالاريا در كشور رو به افزايش است

هشدار وزارت بهداشت درباره ورود بيماري با اتباع بيگانه غيرمجاز از افغانستان

گروه اجتماعي: در حالي كه طبق اعلام وزير بهداشت، بروز مالاريا در كشور به كمتر از ۱۰۰۰ مورد در سال گذشته كاهش يافت، اما بهرام عين‌اللهي ديروز هشدار داد: «تقريبا سه سال است كه قسمت اعظم توان همكارانم همراه با تخصيص منابع مالي و تجهيزاتي فراوان از سوي وزارت بهداشت در مديريت پاندمي كرونا در سراسر كشور صرف شده است. اين اتفاق از سويي و همپوشاني علايم مالاريا با بيماري كرونا، به خصوص در مراحل اوليه بيماري از سوي ديگر، در كنار عواملي چون تغييرات اقليمي به نفع گسترش و بهبود شرايط حضور ناقل بيماري، تحريم‌هاي ظالمانه اقتصادي عليه كشورمان و محدوديت در تامين لوازم و تجهيزات مناسب جهت كنترل ناقل بيماري، تبادلات جمعيتي فراوان با كشورهاي آلوده منطقه به خصوص در جنوب شرق كشور، كم شدن حساسيت پزشكان و كاركنان بهداشتي-درماني در مناطق اندميك و غيراندميك كشور با توجه به كاهش اخير بروز بيماري و در نتيجه آن، تاخير در كشف بيماران و احتمالا درمان برخي بيماران، بروز موارد شديد بيماري با توجه به كاهش شيوع، مقاومت‌هاي دارويي انگل و مقاومت به برخي سموم و آفت‌كش‌ها در ناقل بيماري، نگهداشت اين دستاورد فوق‌العاده ارزشمند را با چالش جدي مواجه كرده است و مي‌تواند تهديد‌كننده برنامه حذف مالاريا باشد.»
به دنبال اين هشدار، معاون بهداشت وزارت بهداشت، ورود بيماران از شرق كشور را تهديدي جدي دانست و گفت: «كشورهاي همسايه شرقي ايران علاوه بر مالاريا درگير بيماري‌هاي ديگري نيز هستند و متاسفانه بيماراني كه از شرق وارد كشور مي‌شوند در تمام كشور پراكنده شده و استان‌هاي غيرهمجوار با مرزهاي شرقي را نيز درگير بيماري مي‌كنند.»
كمال حيدري با اشاره به اينكه براي مهار بيماري سرخك و تب دانگي زحمات زيادي متقبل شديم، گفت: با توجه به تهديداتي كه از شرق كشور داريم درگير موضوعات مختلفي از جمله بيماري مالاريا هستيم كه اميدواريم با برنامه‌ريزي‌ها در جهت دفع بيماري موفق باشيم. البته طي چهار سال اخير شاهد انتقال محلي بيماري مالاريا در كشور نبوده‌ايم و در دو سال گذشته نيز فوت ناشي از مالاريا گزارش نشده است. 
به دنبال اين هشدار، رييس اداره بيماري‌هاي قابل پيشگيري با واكسن وزارت بهداشت، در تشريح آخرين وضعيت شيوع سرخك در كشور گفت: «از خانواده‌ها مي‌خواهيم اگر كودك زير ۵ سالي دارند كه تاكنون واكسن دريافت نكرده است، حتما سريع‌تر نسبت به واكسيناسيون فرزندشان اقدام كنند.»
 محسن زهرايي با تاكيد بر سرايت بسيار بالاي سرخك گفت: «از اوايل دي ماه ۱۴۰۰ تاكنون ۹۸ بيمار مبتلا به سرخك شناسايي كرديم كه ۲۸ نفر ايراني، ۶۶ نفر افغانستاني و چهار نفر پاكستاني بودند. اين تعداد بيمار با بررسي بيش از ۳۰۰۰ مورد مشكوك به بيماري در سراسر كشور شناسايي شدند. اين افراد از استان‌هاي مختلف كشور شناسايي شدند و اكثر استان‌ها يك مورد يا بيش از يك مورد مبتلا را داشتند.اين حجم بالاي موارد ابتلا عمدتا در گروه سني زير ۱۰ سال و اغلب در گروه سني زير ۵ سال هستند، در واقع بچه‌هاي زير ۱۲ ماه كه هنوز به سن واكسن نرسيدند و سپس، در گروه سني يك تا ۵ سال مبتلاياني هستند كه عمدتا واكسن دريافت نكردند. اما در اتباع خارجي مواردي از ابتلا حتي در گروه سني بالاتر از ۲۰ سال هم داريم كه اين افراد هم عمدتا سابقه واكسيناسيون عليه سرخك را نداشتند. البته طي مدت زمان ذكر شده، موارد سرخك منجر به فوت نداشته‌ايم.اما در حال برنامه‌ريزي هستيم كه واكسيناسيون وسيع‌تري براي اتباع خارجي انجام دهيم كه انجام اين كار نيازمند برنامه‌ريزي و شناسايي گروه‌هاي هدف و محل استقرار آنهاست تا با تامين واكسن موردنياز، اين برنامه آغاز شود. فعلا به شكل محدود اين كار براي كانون‌هاي زندگي اتباع خارجي به ويژه‌ آنهايي كه جديد وارد كشور مي‌شوند در حال انجام است و اولويت اول ما اين تازه‌واردان هستند.طي يك ماه آينده احتمالا در تمامي مبادي مرزي جنوب شرقي، اتباع خارجي را تحت واكسيناسيون قرار دهيم و اگر فرد در بدو ورود به كشورمان، مدرك معتبري براي سابقه واكسن خود نداشته باشد، ‌بايد واكسن سرخك دريافت كند. مشكلي كه اكنون در كشور افغانستان برمبناي مستندات سازمان‌هاي بهداشتي بين‌المللي وجود دارد، كمبود نيروي انساني و كمبود منابع مالي است. بسياري از افراد شاغل در حوزه بهداشت اين كشور پرداختي‌هاي‌شان از نهادهاي بين‌المللي بوده و با توجه به سر كار آمدن دولت جديد طالبان، پرداخت‌هاي‌شان قطع شده و در نتيجه نيروهاي كار مشاغل خود را ترك كردند و خيلي از مراكز درماني در اين كشور با كمبود نيرو مواجه هستند كه به دنبال آن، واكسيناسيون و دريافت ساير خدمات درماني به مشكل خورده است. دسترسي نادرست افراد به مواد غذايي و سوءتغذيه نيز مشكل ديگر اين كشور است كه اين سوءتغذيه سبب مي‌شود بيماري‌هايي از جمله سرخك حتي در فرم‌هاي شديد خود را بيشتر نشان دهند. در افغانستان قرار بود اواخر اسفندماه عمليات واكسيناسيون در ۴۷ شهرستان انجام شود كه به نظر مي‌رسد اين عمليات نتوانسته به موفقيت برسد. با اتمام ماه مبارك رمضان قرار است اين عمليات مجددا از سر گرفته شود و اميدواريم كشورهاي همسايه بتوانند به سرعت برنامه واكسيناسيون سرخك را گسترش دهند تا جلوي انتشار بيماري گرفته شود.»

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون