پاسخ به گزارش « اعتماد»
مدير مسوول محترم روزنامه اعتماد
نظر به انتشار گزارشي با عنوان «كوه زباله پشت وعدههاي انجام نشده» كه در تاريخ 31 فروردين 1401 در آن روزنامه منتشر شده است، به اين وسيله پاسخ زير براي تنوير افكار عمومي و درج در همان صفحه ارسال ميشود.
جوابيه مركز اطلاعرساني وزارت كشور
«نظر به انتظارات بهحق مردم سراوان استان گيلان نسبت به تبعات زيست محيطي دفنگاه پسماند در اين منطقه، عمليات اجرايي ساماندهي، بهسازي فني و زيربنايي اين دفنگاه، كليد خورده و به صورت جدي دنبال ميشود.
ساماندهي و بهسازي دفنگاه زباله سراوان كه به يك بحران زيست محيطي و اجتماعي تبديل شده است، از روز ورود هيات دولت به استان گيلان (هشتم بهمن ۱۴۰۰) به طور جدي در دستور كار وزارت كشور قرار گرفت و وزير كشور با حضور در منطقه و گفتوگو با مردم، دستور انجام طراحي مناسب و اقدامات عاجل به منظور تعطيلي كامل اين دفنگاه را صادر كرد.
همانگونه كه در گزارش آن روزنامه اشاره شده است، نزديك به 40 سال از عمر اين دفنگاه ميگذرد كه افزايش زباله منطقه به بيش از ۱۰۰۰ تن در روز، ساماندهي آن پيچيدگيهاي فني و مديريتي زيادي پيدا كرده است. با اين حال، در طول سه ماه گذشته تلاش شد تا اين مشكل برطرف و درخصوص راهحل جامع آن، توافق ايجاد شود.
طي اين مدت با برگزاري جلسات مكرر و مذاكرات طولاني بين استانداري گيلان، شهرداري رشت، پيمانكاران و سرمايهگذاران و سازمان شهرداريها و دهياريها، توافق شد عمليات اجرايي در محورهاي زير در نيمه نخست ارديبهشت ماه امسال با حضور نماينده ويژه وزير كشور آغاز شود:
۱- طراحي الگوي ساماندهي (شامل پوشش كامل خاك، كنترل و تصفيه شيرابه) و انعقاد قرارداد با پيمانكار و تامين حدود 70 ميليارد تومان براي اين قرارداد و ايجاد تمهيدات لازم براي عمليات اجرايي.
۲- تعيين تكليف اختلافات موجود درخصوص تصفيهخانه شيرابه كه باعث شده بود راهاندازي آن به تاخير بيفتد.
۳- اصلاح مديريت كارخانه كود آلي و آغاز افزايش ظرفيت آن از ۱۵۰ تن فعلي به ۱۰۰۰ تن كه باعث كاهش 70درصدي زباله دفني ميشود. اين عمليات به حدود ۳۰۰ ميليارد تومان نياز دارد كه سهم دولت تامين شده است. مابقي از محل سرمايهگذاري بخش خصوصي تامين خواهد شد و در اين خصوص اقدامات لازم انجام شده است.
پردازش صحيح و اصولي تمامي پسماندهاي توليدي منجر به كاهش دورريز زباله و جلوگيري از دفن مستقيم آن خواهد شد.
۴- پيگيري مشكلات تامين منابع نيروگاه زبالهسوز ۶۰۰ تني رشت. تاكنون بيش از ۸ ميليون دلار به اين طرح تخصيص داده شده و لازم است حدود ۳۲ ميليون دلار ديگر توسط دولت و سرمايهگذار تخصيص يابد. استفاده از دورريز واحدهاي پردازش به عنوان سوخت در نيروگاههاي زبالهسوز يكي از بخشهاي مهم حل اين مساله است كه زمانبندي اتمام آن به زودي به مردم اعلام خواهد شد.
۵- همچنين مقرر شد استانداري گيلان سريعا محل جديدي را براي دفن پسماندهاي توليدي براساس شاخصهاي زيست محيطي انتخاب و زمينه استفاده از آن را فراهم سازد.
تكاليف استانداري گيلان و شهرداري رشت و سازمان شهرداريها براي حل اين بحران كاملا روشن شده است و گزارشگيري روزانه از اجرايي شدن اقدامات به منظور مشخص شدن ميزان پيشرفت صورت خواهد گرفت.
براساس برنامه مورد توافق، اميد است تا پايان سال ۱۴۰۱ اين منطقه به شرايط عادي بازگردد و آلودگيهاي محل دفن شامل كنترل شيرابه، بو، آلودگي هوا و حشرات موذي به حد قابل قبولي كاهش يابد.»