قيمت ماكاروني 400 درصد افزايش مييابد
تركشهاي رشد نجومي قيمت آرد به صنايع وابسته
اولين نشانه حذف ارز ترجيحي در صنعت آرد ديده شده است. پس از افزايش ناگهاني قيمت آرد در سال جاري حالا نوبت به گراني محصولات وابسته به آرد رسيد. البته دولت تاكنون از افزايش نرخ آرد نانواييها جلوگيري كرده و تصميم گرفته است به شكل دستوري بهاي اين محصول را ثابت نگه دارد، آنطوركه محمدرضا مرتضوي، رييس انجمن آردسازان ميگويد با پنج برابرشدن قيمت آرد، احتمالا بهاي ماكاروني هم رشد خواهد كرد. تركشهاي رشد نجومي قيمت آرد صنعتي حالا به محصولات وابسته رسيده است. بررسيها نشان ميدهد قيمت آرد براي اصناف و صنايع از ۲۵۰۰ تومان به ۱۲ هزار تومان در سال جديد رسيد. موضوعي كه ميتواند قيمت ماكاروني، كيك، كلوچه، نشاسته، رشته و … را تحتتاثير قرار دهد.
رشد 400 درصدي قيمت ماكاروني
مهرداد چنگيزي، مديرعامل يكي از شركتهاي توليد ماكاروني در واكنش به افزايش 5 برابري قيمت آرد به «اعتماد» گفت: اين افزايش قيمت تصميم دولت بود و يارانه آرد صنف و صنعت را قطع كرد كه مسلما اين افزايش قيمت بر قيمت همه محصولاتي كه بر پايه آرد هستند تاثير مستقيم خواهد داشت و نرخ گلوتن را نيز بالا ميبرد. به جز اين موضوع در 48 ساعت گذشته دولت مصوبه جديدي را نيز براي افزايش نرخ حملونقل كرايههاي خودرو ابلاغ كرد كه در مجموع همه اين موارد روي قيمت تمامشده كالاها تاثير خواهد گذاشت و ما شاهد يك تغيير 400 درصدي در قيمت ماكاروني خواهيم بود. چنگيزي با انتقاد از عدم توجه دولت به هشدارهاي اين صنف در سال گذشته تصريح كرد: سال 1400 از دولت درخواست كرديم تا يارانه صنف و صنعت را بردارند و اجازه دهند صنعت خودش به صورت مستقيم از كشاورز گندم را خريداري كند و با يك سود متعارفي قيمت تمامشده را مشخص و كالا را به بازار عرضه كند اما متاسفانه دولت اين پيشنهاد ما را نپذيرفت.
هشدار انجمن كارفرمايان ماكاروني ناديده گرفته شد
اين فعال صنعت ماكاروني افزود: پرداخت يارانه از سوي دولت در اين سالها باعث گپ بسيار بزرگي شده است و امروز ميبينيم كه با حذف اين يارانه رشد 400 درصدي قيمت ماكاروني را پيش رو داريم اين در حالي است كه اگر دولت سال قبل يارانه صنف و صنعت را قطع ميكرد و به هشدارهاي انجمن كارفرمايان ماكاروني گوش ميداد نه تنها باعث تعطيلي 3 ماهه سال گذشته ما نميشد بلكه امروز اين محصول شايد 100 درصد رشد قيمتي را تجربه ميكرد و نه بيشتر.
چنگيزي با بيان اينكه با گراني برنج، ماكاروني جزو كالاهاي اساسي خانوارها شده است، خاطرنشان كرد: در اين مدت سعي شد به دليل وضعيت اقتصادي و اجتماعي موجود قيمتها چندان رشدي نداشته باشد و امروز نيز فاصله قيمتي ما با ساير اقلام خوراكي مانند رب گوجهفرنگي و... بسيار زياد است و هنوز ماكاروني سودمندترين محصول به لحاظ پروتيين و حتي قيمت در بازار است. او با بيان اينكه حذف يارانه آرد صنف و صنعت تصميم درستي بوده است، گفت: هرچند مردم ممكن است در مواجهه با قيمتهاي جديد متعجب شوند اما اين اقدام بسيار درست است و اميدوارم دولت قدم مهم ديگري را هم بردارد و جسارت به خرج دهد و يارانه نان را هم قطع كند چرا كه اين اقدام به نفع كشور و منافع ملي است.
يارانه نان را به حساب مردم واريز كنند
چنگيزي با تاكيد بر اينكه 43 سال است كه منابع ملي كشور با دادن يارانه هدر ميرود خاطرنشان كرد: دولت اگر ميخواهد يارانه نان را بدهد نفري 100 يا 150 هزار تومان را بر اساس كارت ملي تك تك ايرانيها و بدون در نظر گرفتن غني يا فقير بودن آنها به حسابشان واريز كند تا بتواند از هدررفت منابع ملي كشور جلوگيري كند. اين توليدكننده در ادامه خاطرنشان كرد: در زمان جنگ 8 ساله شرايط به گونهاي بود كه دولت ميبايست با ارايه يارانه، نان مردم را تامين ميكرد اما امروز ديگر جنگي نيست و نبايد سوبسيدي به اين بخش داده شود. چنگيزي در مورد ميزان مصرف ماكاروني در داخل كشور گفت: اين ميزان در حدود 650 هزار تن در سال است و ميزان صادرات ماكاروني اما بسيار محدود است و شايد حدود 50 تا 70 هزار تن باشد و ايران در ميان باشگاه صادركنندگان دنيا صادركننده مطرحي در بخش ماكاروني محسوب نميشود و قيمتها و حمايتهاي دولتي به گونهاي نيستند كه بتوانيم با رقيبي مانند تركيه كه حمايت صد در صدي دولت را دارد در بازارهاي صادراتي روبرو شويم.
اين توليدكننده ماكاروني خاطرنشان كرد: امروز هم اگر 4 كاميون ماكاروني به كشوري ارسال ميشود به اعتقاد من اسمش صادرات نيست و نميتوانيم بگوييم صادركننده هستيم و ما توليدكنندگان بيشتر تامينكننده بازار داخل هستيم.
او در مورد تاثير افزايش قيمت آرد بر قيمت ماكاروني نيز گفت: با رشد 5 برابري قيمت آرد، قيمت ماكاروني تا 4 برابر رشد خواهد كرد، البته اين محصول جايگزيني براي نان و برنج در سفرههاي ايرانيهاست و همچنان ارزانترين كالا در بازار است كه ميزان مصرف انرژي و وقتي كه براي پخت آن صرف ميشود بسيار كم است.
هنوز با يكسانسازي قيمت آرد فاصله داريم
علي بهرهمند، رييس اتحاديه قنادي تهران نيز در واكنش به افزايش قيمت آرد گفت: قيمت شيريني و كيك هم با اين رشد قيمتي كه در آرد به وجود آمده تغيير خواهد كرد اما همه معتقدند دير يا زود بايد اين يارانهها جمع ميشد و در صورتي كه يكسانسازي صورت ميگرفت رانت و فساد در اين بخش هم از بين ميرفت. رييس اتحاديه قنادي تهران در مورد ادامه پرداخت يارانه آرد به نانوايان تصريح كرد: نانوايان معمولا آردهاي يارانهاي را كيسهاي 48هزار تومان خريداري ميكنند اما ما آن را 900 هزار تومان تهيه ميكنيم و طبيعتا نانوا ممكن است مقداري از اين آرد را مصرف كند و مابقي آن را آزاد بفروشد. بهرهمند خاطرنشان كرد: يكسانسازي به اين معني است كه هيچكس نتواند از وضعيتي كه به وجود ميآيد سوءاستفاده كند اما زماني كه يارانه به نانوا داده ميشود باز هم شاهد قاچاق خواهيم بود. او افزود: البته بهاي روغني كه 160 هزار تومان بود و به يكباره 850 هزار تومان شد يا افزايش نرخ شكر بيشتر از افزايش نرخ آرد بر قيمت شيريني تاثير داشت.