اوكراين، صحنه نبرد جديد ايران و اسراييل ميشود؟
انتشار تصاوير استفاده روسيه از پهپادهاي ايراني براي حمله به مناطق گوناگون اوكراين ازجمله كييف، اين پرسش را به ميان كشيده كه تا چه حد احتمال دارد كه اوكراين به ميدان تازه تصفيهحساب اسراييل و ايران تبديل شود. به گزارش ميدلايستنيوز، با اينكه ايران قويا منكر تحويل پهپاد به روسيه براي استفاده در اوكراين است، بسياري در اسراييل بر ضرورت ارايه سلاح به اوكراين تاكيد ميكنند. كارشناسان روسيهاي اتفاق نظر دارند كه اسراييل به اوكراين سلاح صادر نخواهد كرد، دستكم خبري از سلاحهاي هجومي نخواهد بود، چون نميخواهد روابطش با روسيه را تيره كند به خصوص كه اين روابط در دوره نخستوزير كنوني در مقايسه با دوره «بنيامين نتانياهو» كه روابط بسيار نزديكي با «ولاديمير پوتين» داشت به سردي گراييده است. آنچه اين اتفاق نظر روسها را تاييد ميكند اظهارات رسمي «يايير لاپيد» نخستوزير و «بني گانتس» وزير دفاع اسراييل است كه در پاسخ به وزير يهوديان خارج از كشور تاكيد كردند كه قرار نيست سلاحي به اوكراين صادر كنند. نشريه «هاآرتص» نيز روز پنجشنبه خبر داد كه وزارت دفاع اوكراين به اسراييل ابلاغ كرده كه زمان گفتوگوي تلفني وزراي دفاع اسراييل و اوكراين به موعد ديگري موكول شده است. اين نشريه به نقل از يك مقام اوكرايني بلندپايه تاكيد كرده كه اين تصميم پس از اظهارات بني گانتس درباره خودداري اسراييل از تامين سلاح و سامانههاي ضدپهپادي براي اوكراين گرفته شده است. با اين همه، «دميترو كوليبا»، وزير امور خارجه اوكراين، روز پنجشنبه تاكيد كرد كه در گفتوگو با يايير لاپيد درخواستهاي كييف براي دستيابي به سامانه پدافند هوايي و موشكي و فناوريهاي مرتبط را به صورت تفصيلي بررسي كرده و افزود كه «كشتار و ويراني ناشي از موشكهاي روسيه و پهپادهاي ايران» را با وي در ميان گذاشته است. دفتر لاپيد نيز اعلام كرد كه نخستوزير در اين تماس تلفني از «روابط نظامي روسيه و ايران ابراز نگراني عميق كرده است». «ماريانا بلينكايا»، روزنامهنگار روسيهاي، در اين باره ابراز اطمينان ميكند كه اسراييل هرگز وارد جبهه نزاع با روسيه نخواهد شد هرچند بعيد نيست كه در نهايت و تحت فشار امريكا سامانههاي پدافند هوايي خود را در اختيار اوكراين بگذارد. وي ميافزايد كه با وجود اين، هماكنون بسياري در اسراييل اين موضوع را مطرح ميكنند كه اسراييل هم ميتواند مانند تركيه به اوكراين سلاح بدهد و در عين حال روابط خود را با روسيه حفظ كند به خصوص كه آنچه در اختيار اوكراين نهاده خواهد شد سلاح دفاعي است نه هجومي. بلينكايا احتمال تبديل اوكراين به ميدان نزاع ايران و اسراييل را هم بعيد ميداند، «چون اگر اخبار مربوط به مشاركت پهپادهاي ايران در حمله به اوكراين درست باشد، اسراييل خود را هدف بعدي اين پهپادها ميشمرد، اما اصولا فقط در مناطقي وارد عمل ميشود كه بداند ايران در آن مناطق در حال محكم كردن جاي پاي خود براي ضربه زدن به اسراييل است، يعني مانند سوريه».
«يوري ليامين»، كارشناس نظامي روسيهاي نيز تاكيد ميكند كه اسراييل از تيره شدن روابطش با روسيه بسيار حذر ميكند و به خصوص اين ملاحظه را دارد كه سلاحهايش از طريق روسيه در اختيار ايران قرار گيرد، با وجود اين احتمال تغيير اوضاع هم وجود دارد و هيچ چيزي قطعي نيست.
از سوي ديگر، «مراد صادقزاده»، استاد مهمان در دانشكده اقتصاد و سياست جهاني مسكو، احتمال درگيري نيابتي ايران و اسراييل در خاك اوكراين را بعيد ميداند چون «اين درگيري در سوريه جريان دارد و دليلي ندارد كه به جاي ديگري كشيده شود».
او ميگويد كه اسراييل در پي تيره شدن بيشتر روابطش با روسيه نيست به خصوص كه «جانبدارياش از غرب به روابطش با روسيه ضربه زده است، «ضمن اينكه بر كسي پوشيده نيست كه نيروهاي مسلح اوكراين در حال تجارت سلاح هستند و دادن سلاح به آنها براي اسراييل به معناي آن است كه اين سلاح در اختيار طرف سومي قرار ميگيرد».
صادقزاده ميافزايد كه ايران و اسراييل در عمل زمين لازم براي جنگ نيابتي را دارند و اسراييل در سوريه بدون هماهنگي خاصي با طرف سومي و بدون آنكه لازم باشد به كسي پاسخگو باشد، هر زمان كه بخواهد مواضع ايران را بمباران ميكند.
با همه اينها، صرف مطرح شدن امكان صادرات سلاح از اسراييل به اوكراين خشم روسيه را برانگيخت و «ديميتري مدودف»، معاون رييس شوراي امنيت روسيه گفت كه اسراييل اگر سلاح به اوكراين بدهد اشتباه بزرگي مرتكب شده است. او در پيغامي در تلگرام خود نوشت: «به نظر ميآيد اسراييل در پي ارسال سلاح به كييف است، اين اقدامي متهورانه است كه روابط ما با تلآويو را كاملا تخريب خواهد كرد».
منبع: العربي الجديد / ترجمه: ديپلماسي ايراني