ادامه از صفحه اول
آيا زلزله مهم ديگري در جنوب تركيه رخ ميدهد؟
پسلرزهها، ازجمله پسلرزههاي بزرگ، در ابتدا بيشتر رخ ميدهند و سپس به تدريج با گذشت زمان از بين ميروند. ميتوانيد تصور كنيد كه تكهاي از زمين كه زلزله اصلي را احاطه كرده، كمي استرس اضافي به آن وارد كرده است، زيرا همه چيز به آرامي حركت نميكند. پسلرزهها بخشي از تهنشين شدن تدريجي پس از تغييرات بزرگ ناشي از بزرگترين زلزله است. بخشي از گسيختگي و افت تنش ممكن است اين باشد كه گسل ديگري كه حدود 500 سال استرس روي آن جمع شده بود نيز شكسته شود، اين احتمالا همان چيزي است كه باعث زلزله دوم، در 6 فوريه 2023 در راستاي گسل چارداك در جنوب البيستان شد و زمينلرزهاي با بزرگاي 7.5 رخ داد.
آداب گفتوگو در موقعيت برابر
نبايد خود را بينياز از گفتوگو با ديگران بداند. متاسفانه گاهي به گوش ميرسد كه حاكميت نيازي به گفتوگو احساس نميكند. درست اين است كه هيچ كس نبايد خود را بينياز از گفتوگو بداند.
نكته مهم ديگر در آداب گفتوگو، مهارت گوش دادن است. وقتي يك نفر در حال سخن گفتن است، ديگري نبايد وارد بحث شود، بلكه بايد گوش بدهد تا كلام طرف مقابل منعقد شود و پس از ختم كلام او سخن بگويد.
بارها شاهد هستيم كه در حال سخن گفتن يك نفر، ديگري وارد سخن او ميشود و با ذكر واژهاي، به خيال خود جمله او را تكميل ميكند. در حالي كه معلوم نيست منظور متكلم چنين باشد و چه بسا شما با ارايه يك واژه بيارتباط با موضوع مورد نظر او رشته كلام را از دست او خارج كرده باشيد و نيز گاهي مشاهده ميشود مخاطب، از سخن ناقص متكلم برداشت منفي ميكند و در بين كلام گوينده موضع دفاعي ميگيرد! در حالي كه اگر با آرامش به سخن او گوش بدهد و پس از اتمام سخن او نظر خود را بيان كند چه بسا در مواضع او نقاط مشترك بسياري با مواضع خود پيدا كند كه نتيجه آن همگرايي باشد و اگر به اشتراك نظر نرسيدند نتيجه آن واگرايي توام با احترام به نظر مخالف خواهد بود.
بنا بر اين براي طرح گفتوگو آشنايي با آداب گفتوگو ضروري است. بديهي است كه نخستين ادب از آداب گفتوگو درك درست از مفهوم و در پي آن مهارت گوش دادن است و بالاخره احساس نياز به گفتوگو و احساس برابري با طرفهاي گفتوگو پيشنياز گفتوگو است.