«اعتماد» از آزار جنسي به دو زن در شهرستان محلات توسط چند مرد خبر ميدهد
گزارش یک بزهکاری
يك منبع مطلع: اين دومين بار است كه چنين اتفاقي در اين شهرستان رخ داده
بهاره شبانكارئيان
توضيح «اعتماد» : «پيگيري اين خبر يك هفته به طول انجاميده است. گزارش بر اساس اخباري كه دو، سه نفر از اهالي شهرستان محلات براي «اعتماد» روايت كردهاند، تنظيم شده است. «اعتماد» براي مطلع شدن از اين خبر در راستاي صحت و تاييد موضوع آن را پيگيري كرده، خبر صحت داشته، اما بنا به دلايلي از نام منابع آگاه و محلي در اين گزارش خودداري كردهايم. در پيگيريهاي ديگر «اعتماد» از منابع آگاه و محلي مشخص شده كه آزار جنسي كه دو هفته پيش توسط چند مرد به دو زن صورت گرفته، تازگي نداشته و چند ماه پيش هم يك مورد آزار و اذيت جنسي براي يك زن اتفاق افتاده بود. پس از انتشار خبر آخر برخي اهالي محلات قصد داشتهاند نسبت به حادثه رخ داده تجمع اعتراضي در سطح شهر برگزار كنند كه ناگهان فرمانده انتظامي محلات با واكنش به اين موضوع مانع تجمع اعتراضي اين افراد ميشود، اما فقط دو، سه كانال محلي واكنش فرمانده انتظامي را انتشار داده و خبر نيز با اين محتوا منتشر شده كه «رضا جنتي»، فرمانده انتظامي شهرستان محلات گفته؛ پس از دريافت گزارشي مبني بر آزار و اذيت دو خانم پيگيري موضوع به صورت ويژه در دستور كار قرار گرفت كه با اقدامات لازم سه نفر دستگير شدهاند و به جرم خود اعتراف كردهاند. لازم به ذكر است؛ «اعتماد» چندين بار با «مهدي عبدالملكي»، دادستان شهرستان محلات تماس گرفته و طي پيامي موضوع خبر و مصاحبه را به اطلاع دادستان رسانده، اما دادستان محلات پاسخگو نبوده. شنيدهها نيز خبر از آن ميدهد كه فرماندار محلات استعفا داده است. «اعتماد» تا لحظه تنظيم اين گزارش سعي كرده با يكي از مسوولان در مورد اين حادثه فجيع مصاحبه كند، اما مسوولان محلات به هيچ وجه همكاري نكردهاند. حتي سعي شد در مدت زمان پيگيري اين خبر با نماينده شهرستان محلات درباره اتفاق رخ داده مصاحبهاي صورت گيرد، ولي نماينده محلات نيز حاضر به پاسخگويي نبوده است. صرفنظر از حادثه مربوط به شهرستان محلات بايد به خوانندگان اين گزارش يادآور شويم؛ آزار و اذيت جنسي لزوما فيزيكي نيست، بلكه مزاحمتهاي كلامي و نگاههاي نامناسب را نيز دربرميگيرد. بررسيهاي «اعتماد» از يك نظرسنجي رسمي كه در شهرهاي مختلف ايران طي بازه زماني۱۱ خرداد الي ۲ آبان ماه ۱۴۰۱ صورت گرفته و ۲ هزار و ۵۰۷ نفر در آن شركت داشتند، نشان ميدهد؛ هر زن يا دختر به ميزان مسافتي كه طي ميكند يا مدت زمان حضورش در سطح خيابانها يا در هر تردد شهري بين «يك الي ۲۰ بار» مزاحمتهاي كلامي، فيزيكي و چشمي (نگاه نامناسب و آزاردهنده) را از سوي برخي مردان تجربه ميكند. همچنين طبق اين نظرسنجي؛ مردان متلكگو، ۱۰ برابر زنان متلكگو هستند و نسبت مرداني كه عامل مزاحمتهاي بدنياند، بيش از ۱۵ برابر زنان بوده است.
و تازيانه بود و تن و تن زير تازيانه بود
شب بود و آسمان كوتاه و تازيانهاي سخت. به گونه ماري دهان گشوده كه دهان گشوده بود. مرداني تازيانه در مشت، دست خود را بالا بردند و دست آنها بالا رفت. مردان دست خود را بالاتر بردند و دست آنها بالاتر رفت و تازيانه كه پنجهشان بود به آسمان خش سياه كشيد. پس تازيانه بود و تن و تن زير تازيانه بود. ناگهان صداي غريو وحشت فرود آمد و مردم با ترس به هم بنگريستند.
بند يكم. محلات
يك هفته پيش، خبري از سوي دو، سه نفر از اهالي محلات براي «اعتماد» شرح داده شد مبني بر اينكه دو زن در جاده اطراف محلات مورد آزار و اذيت جنسي چند نفر قرار ميگيرند و فيلم صحنه آزار و اذيت آنها نيز پخش ميشود. يكي از اهالي شهرستان محلات به «اعتماد» توضيح ميدهد كه اين شهرستان جزو مناطق سنتي كشور
به حساب ميآيد. شهرستان محلات واقع در استان مركزي كه قبلا با نام «ريوكان» از آن ياد ميشده، حدود ۵۰ هزار نفر جمعيت دارد. محلات از طرف شمال به اراك، از جنوب به اصفهان و گلپايگان، از غرب به خمين و از شرق نيز به دليجان محدود شده است. شنيدهها حاكي از اين است كه چند ماه پيش هم يك مورد آزار و اذيت جنسي زنان در اين شهرستان گزارش شده است. يك منبع آگاه در مورد اين اتفاقات به «اعتماد» توضيح ميدهد: «متاسفانه اطراف محلات به دليل وجود كارخانههاي سنگ و گلخانهها، بزهکار زياد ديده ميشود. مردم از اين موضوع ناراضي هستند. هر چند داخل شهر محلات نبايد اين افراد حضور داشته باشند، اما به هر حال در اطراف اين شهرستان زندگي ميكنند. چند ماه پيش هم يك زن مورد آزار جنسي قرار گرفته بود.»
بند دوم. روايتهاي پيرامون حادثه
شب حادثه دو زن در اطراف شهرستان محلات با سواري در حال گذر از جاده بودند. در مورد نسبت اين دو زن برخي اهالي ادعا ميكنند؛ اين دو زن مادر و دختر بودند و برخي ديگر ادعا ميكنند؛ نسبتي با يكديگر نداشتند، اما شنيدهها حكايت از آن دارد كه يكي از آنها دختري حدودا ۳۸ ساله با مانتو، شلوار و مقنعه اداري بوده است. در هر صورت آنها حين گذر از جاده اطراف محلات با فردي وسط جاده مواجه ميشوند كه اين دو زن بنا به دلايلي توقف ميكنند. روايت در مورد توقف اين دو زن در جاده نيز متفاوت است. يكي ادعا ميكند؛ ماشينشان خراب شده. يكي ديگر ادعا ميكند؛ يكي از اين زنان راننده آژانس بوده و به همراه يك زني ديگر قصد رساندن مسافری را داشتند كه با تعداد بزهکار مواجه ميشوند و... دليل توقف هر چه باشد، اين دو زن از سوي چند نفرمورد آزار و اذيت جنسي قرار ميگيرند. شنيده شده كه اين ماجراي وحشتناك در نزديكي جاده «ارقده» رخ داده است... در لحظه ارتكاب جرم ناگهان گشت پليس از جاده عبور ميكند و باعث ميشود آزارگران فرار كنند. پس از اين اتفاق وحشتناك، اين دو زن حدود ساعت ۵ صبح به بيمارستان «امام خميني» در محلات مراجعه ميكنند. طبق اخباري كه در اين شهرستان در مورد خبر گوش به گوش شده؛ يكي از آن دو زن در بيمارستان عنوان ميكرده كه ديگر تمايلي به زنده ماندن ندارد.
بند سوم. صحبتهاي منابع محلي و آگاه
پيگيريهاي «اعتماد» از افراد محلي نشان ميدهد؛ مردم محلات به شدت محتاط هستند و از اينكه درباره خبر رخ داده صحبت كنند به شدت ميترسند. از طرفي هم تمام اهالي ماجرا را ميدانند. هر چند شنيدههاي هر كدام از افراد محلي درخصوص اين خبر كم و بيش با هم متفاوت است، اما در اصل خبر (آزار و اذيت جنسي) تفاوتي ايجاد نميكند، چون همانطور كه اشاره شد، فرمانده انتظامي اين شهرستان در مورد خبر واكنش نشان داده است. يكي از اهالي كه زني جوان است در مورد شنيدههايش به «اعتماد» ميگويد: «آن شب مادر و دختري در حال بازگشت به محلات بودند. اطراف كارخانههاي سنگ كه به آن جاده ارقده ميگويند اين اتفاق برايشان رخ ميدهد. مثل اينكه در راه بازگشت يك فرد جلوي آنها را ميگيرد. حالا نميدانيم خودش را به مريضي زده يا هر چيزي، مادر و دختر توقف ميكنند و وقتي ميخواستند اين فرد را سوار كنند؛ ناگهان ميبينند دو، سه نفر ديگر هم سوار ماشين ميشوند. اين چند مرد اين مادر و دختر را به سمت كارخانههاي سنگ ميبرند و آنجا اين دو را مورد آزار و اذيت جنسي قرار ميدهند. شنيديم آزارگران بعد از آزارهاي جنسي قصد داشتند اين دو زن را آتش بزنند كه ناگهان گشت پليس از جاده عبور ميكند و اين افراد ميترسند و فرار ميكنند. بعد هم اين دو زن هر طور شده خودشان را به بيمارستان محلات ميرسانند.»
يكي از منابع محلي نيز در اين باره به « اعتماد» ميگويد: «چند ماه پيش هم چنين اتفاقي افتاد. پس از اين اتفاق مردم محلات تصميم داشتند تجمع اعتراضي برپا كنند، اما چون پليس دستور رسيدگي داد، اهالي از تجمع خودداري كردند. تجمع به خاطر ساماندهي اين افراد بود.»
يكي ديگر از اهالي كه پسري جوان است، توضيح ميدهد كه اين ماجرا اتفاق افتاده، ولي هر كسي يك چيز ميگويد. او در ادامه به «اعتماد» ميگويد: «من خودم جزو افرادي بودم كه وقتي خبر را شنيدم قصد داشتم در تجمع اعتراضي شركت كنم، اما اعلام شد كه خودشان رسيدگي ميكنند. براي همين هم مردم خودشان را از اين موضوع كنار كشيدند. يكي از علتهايي كه مردم ميخواستند، تجمع كنند، اين بود كه اين اتفاق چند ماه پيش هم رخ داده بود. مردم معتقد هستند؛ اگر قرار باشد اين اتفاقات تكرار شود شايد نفر بعدي خواهر يا مادر خودشان باشد. همين شد كه تصميم گرفتند، تجمع كنند... چند ماه پيش هم يك يا چند نفر از همين افراد، ريختند سر يك زن و او را آزار و اذيت كردند. بايد مسوولان با اين افراد طوري رفتار كنند كه بترسند و به خودشان اجازه ندهند مرتكب چنين كارهايي شوند.» يك منبع آگاه در مورد اين خبر به «اعتماد» ميگويد: «ابتدا خبر اين اتفاق ميان اهالي پيچيد. براي همين مردم از نظر روحي و رواني تحت تاثير قرار گرفتند. سپس پليس اعلام كرد كه به موضوع رسيدگي خواهد كرد. جزييات خبر هر چه باشد در اصل خبر تفاوتي ندارد. به هر حال يك اتفاقي افتاده كه كار به شكايت و بيمارستان كشيده شده است. البته تا جايي كه من شنيدم اين دو زن براي تاييد آزار و اذيت جنسي به بيمارستان امام خميني كه تنها بيمارستان محلات است، مراجعه كرده بودند.»
بند آخر. طبق يك نظرسنجي ۷۲ درصد از زنان تجربه مزاحمتهاي بدني داشتهاند
بررسيهاي «اعتماد» از يك نظرسنجي رسمي كه در شهرهاي مختلف ايران طي بازه زماني ۱۱ خرداد الي ۲ آبان ماه ۱۴۰۱ صورت گرفته و ۲ هزار و ۵۰۷ نفر در آن شركت داشتند، نشان ميدهد؛ هر زن يا دختر به ميزان مسافتي كه طي ميكند يا مدت زمان حضورش در سطح خيابانها يا در هر تردد شهري بين «يك الي ۲۰ بار» مزاحمتهاي كلامي، فيزيكي و چشمي (نگاه نامناسب و آزاردهنده) را از سوي برخي مردان تجربه ميكند. همچنين طبق اين نظرسنجي؛ مردان متلكگو، ۱۰ برابر زنان متلكگو هستند و نسبت مرداني كه عامل مزاحمتهاي بدنياند، بيش از ۱۵ برابر زنان بوده است. همچنين طبق اين نظرسنجي ۴/۸۵ درصد از زنان در مكانهاي عمومي، ۱/۸۵ درصد در مكانهاي اداري، تجاري و تفريحي، ۸/۸۴ درصد در مكانهاي مربوط به حمل و نقل و ۱/۸۴ درصد از زنان در خيابانها و معابر مورد «متلكگويي» واقع شدهاند. بررسيهاي ديگر «اعتماد» از اين نظرسنجي مشخص كرده است؛ ۷۹ درصد از زنان در مكانهاي عمومي بدون رضايت بدنشان از سوي جنس مخالف لمس شده است. ۷۲ درصد از زنان نيز تجربه مزاحمتهاي بدني را تجربه كردهاند. با اين حال هيچ ارزيابي دقيقي از قربانيان آزار و اذيت جنسي در كشور نداريم، اما طبق همين نظرسنجي ۶۶ درصد از قربانيان درخصوص آزارهايي كه ديدهاند با كسي صحبت نميكنند. از طرفي براساس اطلاعاتي كه در سال ۱۳۹۹ در اخبار رسمي منتشر شده، مشخص است؛ ۸۰ درصد از موارد مربوط به آزار و اذيت در ايران گزارش نميشود. با اين حال بيشترين آمار آزار و اذيت جنسي مربوط به تهران بوده است. مسائل و بحرانهاي جنسي را ميتوان به هر عمل جنسي كه برخلاف هنجارهاي اجتماعي است، تعريف كرد كه شامل مواردي از قبيل لمس كردن، نگاه جنسي به جنس مخالف، متلكگوييهاي جنسي، تجاوز به حريم خصوصي ديگران به قصد لمس كردن، شوخيهاي جنسي، اغوا كردن، رابطه جنسي و... است.