توفان اقصي: (۱) باور به معجزه؟!
چنانكه ميدانيم، اين توفان برق از چشم مسوولان امنيتي و اطلاعاتي اسراييل و امريكا پرانده است. اسراييل تبليغات بسياري در طول دهها سال انجام داده است تا چنين امري را به عنوان يك اصل يا فكت باورانده يا وانمود شود كه هيچ چيز از افق ديد و نگاه تيز موساد و شين بت نهان نيست. كتابهاي متعددي منتشر كردهاند و از سيستم اطلاعاتي اسراييل تمجيد كردهاند. در واقع براي موساد توانايي افسانهاي ساخته بودند. افزون بر آن نكته قابل توجه و تامل همكاري موساد و سيا است. در واقع شكست اطلاعاتي موساد و شين بت ميتواند شكست سيا هم تلقي شود. مايك پمپئو وزير سابق خارجه و نيز مدير سابق سازمان سيا، در دولت ترامپ به همكاري بسيار نزديك و به تعبير ايشان به همصدايي يا تكصدايي سيا و موساد در منطقه غرب آسيا اشاره كرده است. تيمهاي كارشناسي و اتاقهاي فكر موساد و سيا در ارتباط با هم بودهاند. حتي هنگام عمليات وقتي كار پيچيده ميشده است، شاهد اين هماهنگي هستيم. به عنوان نمونه، ديويد پمپئو در فصل دوم كتابش كه با عنوان: «يك اينچ هم كوتاه نيا!» يا به اصطلاح خودمان سرسوزني كوتاه نيا، به توضيح روابط شخصي خود با يوسي كوهن مدير موساد و نيز همكاري همهجانبه موساد و سيا پرداخته است. عنوان فصل: «با شتاب از شكست بگريز!» است.(۱)
«آقاي مدير! مدير كوهن ميخواهند فوري با شما صحبت كنند. تلفن از طرف يوسي كوهن مدير موساد بود. ما امكان صحبت تلفني با خط ويژه حفاظت شده داشتيم. صداي كوهن جدي و آرام بود. گفت تيم ما ماموريت بسيار مهمي را انجام دادهاند. براي بازگشت به كشورهايشان با مشكل روبهرو شدهايم. ميتواني به ما كمك كني! هر وقت كوهن به من زنگ ميزد من در دسترس بودم. او هم به همين ترتيب بود. من افراد سازمان سيا را در سراسر جهان بسيج كردم تا تيم موساد بتوانند ظرف ۲۴ ساعت، به سلامت به كشورهاي خود و به ميان خانوادهشان بازگردند. آنان يكي از مهمترين عمليات مخفيانه در جهان را انجام داده بودند.» بديهي است كه پمپئو اشارهاي به عمليات نميكند. اما نكته مورد نظرم همان هماهنگي كامل بين سيا و موساد است. اين هماهنگي به ويژه در منطقه غرب آسيا و بالاخص در رابطه با ايران و سوريه و عراق و لبنان و يمن و حزبالله و حماس و جهاد اسلامي و حشد الشعبي و حوثيها، اهميت و حساسيت بيشتري مييابد؛ همكاري موردي و مقطع نيست. بهرغم چنين همكاري و هارموني بين موساد و سيا، چگونه حماس و جهاد اسلامي توانستند عمليات توفان اقصي را كه بسياري ميگويند چنين واقعهاي را كه نتانياهو و وزير جنگش آن را «جنگ» خواندهاند و نه «عمليات» سازمان دهند؟ گفته ميشود گردانهاي قسام بيش از هزار نفر بودهاند كه در سازماندهي اين عمليات شركت كردهاند.
اسراييليها البته ميگويند، اين مساله كه چرا غافلگير شدند، موضوع بعدي است، اما هيچكس اصل غافلگيري را كه شبيه سيستم عصب در هر جنگي عمل ميكند، انكار نكرده است.آيا دولت نتانياهو و ارتش اسراييل ميتوانند با بمباران سنگين و بيسابقه نوار غزّه، معجزه را انكار كنند؟ درباره نسبت بين معجزه و بمباران خواهم نوشت.
****
(1) Mike pompeo, Never give an inch, Fighting for the America I love, Broadside Books, 2022, chapter