• ۱۴۰۳ دوشنبه ۲۸ آبان
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 5609 -
  • ۱۴۰۲ دوشنبه ۱ آبان

واقع‌گرايي سياسي

هر چند بايد كوشيد كه كمتر رخ دهد يا اگر رخ داد زودتر تمام شود و طرفين به صلح پايداري برسند و در هر حال مقررات و اصول بنيادين جنگ نيز رعايت شود.
بنيان‌هاي عيني جنگ چند چيز است؛ اول تعارض منافع. دوم تغييرات جمعيتي، فني، اقتصادي و فرهنگي كه موازنه قوا را تغيير مي‌دهد. سوم فقدان مرجع بي‌طرف و قدرتمند جهاني براي داوري كردن نسبت به اختلافات بر اساس قواعد موضوعه. البته صراحت و روشني چنين اصول و قواعدي در سطح جهاني كه هم مورد اتفاق باشد و هم مرجع قدرتمند و صلاحيت‌داري بر اساس آن داوري كند، وجود ندارد. پس از جنگ جهاني دوم و تشكيل سازمان ملل متحد قرار بود كه اين سازمان و در راس آن شوراي امنيت چنين نقشي را ايفا كند. از يك سو با استفاده از گفت‌وگو و كمك به كشورها براي حل مسالمت‌آميز اختلافات جنگ را مهار كنند و از سوي ديگر شوراي امنيت با بي‌طرفي و انصاف مانع از جنگ شود يا آن را كوتاه كند. ولي واقعيت نظام جهاني و نظام دوقطبي متصلب‌تر از آن بود كه در زير منشور ملل متحد و شوراي امنيت جنگ برچيده شود. از همان آغاز ماجرا با شناسايي اسراييل و سپس جنگ كره و استفاده از حق وتو، شوراي امنيت تبديل به ميدان سياست و حتي جنگ شد. اكنون هم وضع همين است. حتي در جنگ اخير كشورهاي غربي متحدا قطعنامه آتش‌بس را وتو‌ كردند. بنابراين عملا مرجع جهاني معتبر براي حل و فصل اختلافات شكست خورد. هر چند اگر سازمان ملل نبود شايد وضع بدتر از اين مي‌شد، ولي تا رسيدن به وضع ايده‌آل فاصله زياد است. شايد زيادتر هم بشود.
پس محكوم كردن جنگ فارغ از زمينه‌ها و عوامل ايجاد و تشديدكننده آن دردي را درمان نمي‌كند و چه بسا ممكن است موجب انحراف از فهم حقيقت جنگ و كوشش براي جلوگيري از آن شود. جنگ جزيي از واقعيت سياست بين‌المللي است. حركت به سوي جهاني عاري از جنگ يك روياست، رويايي دست‌نيافتني، ولي كوشش براي كاهش و پيشگيري نسبي از آن رويايي معقول است. آرمان جهان بدون جنگ، همزمان بود با آرمان ايجاد يك زبان ميانجي كه نامش را اسپرانتو گذاشتند. زماني بود كه تب يادگيري اسپرانتو خيلي بالا گرفت. شايد ايده زيبايي بود. به همين علت در عصر صلح‌گرايي؛ سازمان يونسكو نيز آن زبان را به رسميت شناخت و آموزش آن را به همه توصيه كرد. تصور كنيد جهاني داشته باشيم كه همه با يك زبان ميانجي بتوانند با هم حرف بزنند و ارتباط برقرار كنند، ولي نتيجه چه شد؟ امروز كساني كه با اين زبان آشنا هستند، بسيار اندك هستند و ظاهرا اسپرانتو به فراموشي سپرده شده است.

 

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون