«اعتماد» مهمترين تحولات جنگ غزه را بررسي ميكند
حمله از آسمان؛ عقبنشيني در زمين
گروه جهان
اگر قدرت نظامي حماس از بين برود و اسرا نيز آزاد شوند، جنگ به پايان ميرسد و نيازي به ورود زميني به غزه نيست. اين تازهترين صحبتهاي يكي از سخنگويان ارتش رژيم صهيونيستي در گفتوگو با شبكه تلويزيوني ايبيسي استراليا است. از سوي ديگر درحالي كه اسراييليها مدعي شدهاند برخي حملات محدود زميني را به نوار غزه انجام دادهاند، شبكه خبري الجزيره به نقل از راديو ارتش اسراييل گزارش داده كه تلآويو با درخواست امريكا مبني بر به تاخير انداختن حملهزميني به نوار غزه موافقت كرده است. طبق اين گزارش اسراييل مدعي شده پيام واشنگتن اين بوده كه تا زمان رسيدن نيروهاي تقويتي امريكايي به منطقه اين حمله به تعويق بيفتد. اين موضوع درحالي مطرح شده كه روزنامه نيويورك تايمز امريكا اخيرا در گزارشي آورده است كه امريكاييها به خصوص از زمان آزاد شدن دو اسير اين كشور توسط جنبش حماس براي به تاخير انداختن عمليات زميني به اسراييل فشار آوردهاند. هرچند كه در اين ميان شاهد بوديم كه بايدن در سفر خود به سرزمينهاي اشغالي به صراحت ورود زميني و اشغال دوباره غزه را اشتباه بزرگ خوانده و بسياري از تحليلگران نيز معتقدند ايالاتمتحده نگران است در صورت حمله زميني صهيونيستها به نوار غزه، ممكن است جبهه هاي جديد جنگ عليه اسراييل گشوده شود و در نهايت دامنه منازعات و يك جنگ گسترده در سراسر منطقه افزايش يابد.
اين صحبتها در حالي مطرح ميشود كه اسراييليها از حدود 10 روز قبل دايما درخصوص لزوم حمله زميني به غزه ادعاهاي مختلفي مطرح كردهاند، اما از همان زمان بسياري از كارشناسان و حتي مقامات غربي عنوان كردهاند كه حمله زميني به غزه نه تنها منجر به جنايتهاي بيشتر عليه غيرنظاميان در غزه ميشود، بلكه باتلاقي است كه همزمان با طولانيتر كردن جنگ، ابعاد ضربهپذيري اسراييل از نيروهاي مقاومت را نيز افزايش خواهد داد. شايد به همين دليل است كه دان حالتوس رييس پيشين ستاد ارتش اسراييل گفته حمله زميني به غزه يك عمليات تفريحي نيست و براي اينكه هزينه سنگيني متحمل نشويم بايد با عقلانيت و منطقي رفتار كنيم. همچنين موشه يعلون وزير جنگ سابق اسراييل هم به تازگي در اين خصوص تاكيد كرده، وضعيت كنوني پيش از پرداخت هزينههاي بيشتر از سوي ما، بايد متوقف شود زيرا هيچ راهحل جادويي براي از بين بردن حماس وجود ندارد. در همين رابطه زمزمههاي عقبنشيني از عمليات زميني در غزه از سوي رژيم صهيونيستي درحالي پررنگتر ميشود كه از يكسو ايالاتمتحده امريكا با گستردهتر شدن دامنه جنگ مخالف است و از سوي ديگر ميان مقامات صهيونيستي نيز يك جدال علني بر سر اين قضيه وجود دارد. در اين خصوص روزنامه اسراييلي يديعوت آحارونوت در گزارشي آورده كه بيش از 75درصد از ساكنان سرزمينهاي اشغالي نتانياهو را مسوول ضربه بيسابقه از حماس ميدانند و دستكم سه نفر از وزرا به فكر استعفا هستند تا او را مجبور كنند كه مسووليت شكست را به دليل حمله حماس به شهركهاي غلاف غزه برعهده بگيرد.
از طرف ديگر طبق گزارش اين رسانه مسوولان سياسي و نظامي بر سر ادامه عمليات در غزه دچار اختلاف هستند، زيرا از يكسو طرح و برنامههاي حمله ترديدهايي را ميان آنها ايجاد كرده و از سوي ديگر فشار افكار عمومي درخصوص سرنوشت بازداشتشدگان اسراييلي از سوي حماس نيز بسيار بالاست. به همين دليل شواهد نشاندهنده اختلافنظر عميق و تنش گسترده ميان نتانياهو و وزير جنگ رژيم صهيونيستي است؛ تنشهايي كه به گفته تحليلگران مانع از اقدام مشترك درباره جنگ شده و حتي امروز بيش از نيمي از رايدهندگاني كه به حزب ليكود و كابينه تندروي نتانياهو راي دادهاند، معتقدند كه او بايد بعد از پايان جنگ غزه از سمت خود كنار برود.
فاجعه واقعي در غزه
اين وضعيت در داخل سرزمينهاي اشغالي درحالي ادامه دارد كه طي دو روز اخير شاهد تشديد حملات و بمبارانهاي رژيم صهيونيستي در غزه هستيم؛ بهطوريكه مطابق با آمار وزارت بهداشت غزه از روز يكشنبه تا عصر دوشنبه بيش از 500 نفر بر اثر حملات نيروهاي اسراييلي جان خود را از دست داده و تعداد شهدا نيز از زمان آغاز عمليات توفان الاقصي به بيش از 5000 نفر رسيده است كه در ميان آنها 2085 كودك و 1119 زن مشاهده ميشوند. از سوي ديگر درحالي بيش از 2 ميليون نفر در غزه بدون آب، غذا، دارو و كمكهاي اوليه محاصره شدهاند كه روز گذشته جنبش حماس با انتشار بيانيهاي اعلام كرده، سوخت تمام بيمارستانهاي نوار غزه تمام شده و كمكهايي كه در دو روز گذشته به اين منطقه رسيده است براي رفع نيازهاي مردم كافي نيست. همچنين ديروز مدير بيمارستان الشفاء در غزه نيز تاكيد كرده، اگر سوخت ظرف ۴۸ ساعت وارد اينباريكه نشود، فاجعه واقعي رخ خواهد داد.