ايران- سوريه در اولين بازي دور حذفي يوزها در آينه آمار و ارقام
از نيم قرن حسرت سوريها تا تلاش سردار براي شكستن ركورد دايي
تيم ملي فوتبال كشورمان براي صعود در جمع هشت تيم برتر رقابتهاي جام ملتهاي آسيا به مصاف سوريه ميرود. به نكات آماري از تقابل اين دو تيم در گذشته تا امروز و همچنين شرايط شاگردان قلعهنويي و كوپر در اين مرحله در تاريخ جام ملتها پرداختيم كه در ادامه ميخوانيد.
ايران براي هشتمين بار متوالي در جام ملتهاي آسيا راهي مرحله حذفي شد و روند شكستناپذيري خود در مرحله گروهي اين مسابقات را به ۲۳ بازي رساند.
در چهار دوره گذشته جام ملتهاي آسيا براي سومين بار است كه ايرانيها مرحله گروهي را با ركورد صد درصدي برد به پايان ميرسانند و اكنون در ۱۶ بازي متوالي در تمام رقابتها شكست نخوردهاند. آخرين بار ايران در سال 2015 با 9 امتياز كامل به جمع تيمهاي برتر آسيا در دور حذفي رسيده بود.
در حالي كه ايران موفقيت زيادي در دور گروهي داشته، بچههاي تيم هميشه در دور حذفي مشكل داشتند و در قرن بيست و يكم تنها دو بار توانستند در مرحله يكچهارم موفق شوند و به جمع چهار تيم پاياني جام برسند. البته اين دومين دوره از جام ملتهاست كه به خاطر 24 تيمي شدن مسابقات، رقابتها داراي مرحله يكهشتم نهايي است. ايران تحت هدايت امير قلعهنويي در تمام ديدارهايش به گل رسيده است.
سوريه در دور گروهي جام ملتها تنها يك گل در سه بازي دريافت كرد كه كمترين گل خورده تاريخ سوريه در مرحله گروهي اين رقابتها بود.
در طول تقابلهاي دو تيم ايران تاكنون 50 گل وارد دروازه سوريه كرده و تيم قرمزپوش تنها 15 گل به سفيدپوشان زده است. در اين بين علي دايي و سردار آزمون با زدن چهار گل، بهترين گلزنان تقابل اين 2 تيم به حساب ميآيند. مهدي طارمي (3 گل)، عليرضا جهانبخش (2 گل)، علي قليزاده، احسان حاجصفي و كريم انصاريفرد هم با يك گل سابقه باز كردن دروازه حريف مرحله يكهشتم نهايي يوزها را دارند. محمدحسين كنعانيزادگان نيز اگر محروم نبود، ميتوانست براي زدن گل دومش به سوريه تلاش كند.
نيم قرن در حسرت پيروزي مقابل ايران؛ ايران و سوريه تاكنون 30 مرتبه در مسابقات و رويدادهاي مختلف به مصاف يكديگر رفتهاند كه كفه ترازو به طرز غيرقابل باوري به سود مليپوشان سنگيني ميكند. 18 برد، 11 تساوي و تنها يك شكست براي ايران مقابل سوريه به ثبت رسيده است. تنها پيروزي عقابهاي قاشيه در سال 1352 و در مقدماتي جام جهاني 1974 در تهران رقم خورد و آنها با يك گل از سد ايران گذشتند. پس از آن ديگر شاهد رخ دادن چنين اتفاقي نبوديم. جالب است كه در چهار تقابل اخير، ايران هميشه برنده بوده و گلي نيز دريافت نكرده است. با اين حال جز چند نتيجه انگشتشمار، سوريه همواره رقيبي سرسخت براي ايران بوده و بارها موفق به متوقف كردن ايران در مسابقات مقدماتي شده است. شهريورماه سال 1396 بود كه قرمزپوشان موفق شدند براي آخرين بار مقابل ايران بازنده نباشند و گلزني كنند. آخرين بازي دور نهايي انتخابي جام جهاني 2018 و جدالي جذاب كه با نتيجه مساوي 2-2 به اتمام رسيد و گل لحظاتي پاياني عمر السومه، هم نتيجه را به تساوي كشاند و هم تيمش را به پليآف رساند.
امير قلعهنويي سرمربي تيم ملي ركورد 7 بازي متوالي بدون شكست در جام ملتها به عنوان سرمربي را دارد. در اين 7 بازي ايران 6 برد و يك تساوي كسب كرده و سرمربي تيم ملي ميتواند اين آمار را امروز ارتقا بدهد.
در ادامه نگاهي مياندازيم به تمام نتايج ايران در نخستين بازي خود در دور حذفي جام ملتها. ايران در سال 1972 كه براي نخستينبار جام ملتها به صورت گروهي و حذفي برگزار شد به برد مقابل كامبوج دست پيدا كرد. در سال 1976 ايران در اولين بازي دور حذفي چين را شكست داد. در سال 1980 كويت بود كه ايران را حذف كرد تا اولين باخت تاريخ ايران در نخستين بازي دور حذفي جام ملتها به ثبت برسد. در سال 1984 باخت در ضربات پنالتي مقابل عربستان ايران را به خانه فرستاد. در سال 1988 باز هم عربستان بود كه اينبار در زمان عادي بازي ايران را شكست داد. ايران در 1992 در دور گروهي حذف شد. در سال 1996 بهترين برد تاريخ فوتبال ايران در مراحل حذفي جام ملتها با برد 6 بر 2 مقابل كره جنوبي به دست آمد. در 2000 كره جنوبي در يكچهارم ايران را حذف كرد. ايران در 2004 انتقام باخت به كره را در همان مرحله گرفت. در سال 2007 ايران با هدايت قلعهنويي بعد از مساوي مقابل كره در اولينبار دور حذفي در ضربات پنالتي شكست خورد. در سال 2011 باز هم كره ايران را حذف كرد. در سال 2015 ايران در ضربات پنالتي به عراق باخت و در سال 2019 شاگردان كيروش در نخستين بازي دور حذفي جام دو بر هيچ عمان را شكست دادند.