• ۱۴۰۳ يکشنبه ۲۷ آبان
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 5692 -
  • ۱۴۰۲ چهارشنبه ۱۱ بهمن

جنجال يك كارت قرمز

تندروها، عراقي‌ها و فدراسيون عليه فغاني؛ مردم پشت داور ايراني

كارت زرد دومي كه عليرضا فغاني به ايمن حسين گلزن عراق در ديدار اين كشور برابر اردن نشان داد حواشي باورنكردني به دنبال داشته است. بخشي از اين حواشي حتي سويه‌هاي سياسي هم پيدا كرد!

دو تيم ملي عراق و اردن عصر روز دوشنبه در مرحله يك‌هشتم نهايي جام ملت‌هاي آسيا به مصاف هم رفتند كه در نهايت اردن در يك بازي دراماتيك موفق شد با نتيجه 3 بر 2 از سد رقيب خود عبور كند و به جمع هشت تيم برتر آسيا برسد. در اين بازي ابتدا اردن يك بر صفر از حريف پيش افتاد، اما عراق با زدن دو گل ورق را برگرداند. ايمن حسين بهترين گلزن عراق و جام 2023 بعد از زدن گل دوم خوشحالي تحريك‌آميز و طولاني انجام داد و با كارت زرد دوم از سوي فغاني جريمه و اخراج شد. 
اين اخراج خشم عراقي‌ها را برانگيخت. وقتي اردن موفق شد در فاصله سه دقيقه بين دقايق 93 تا 97 باخت دو بر يك را تبديل به برد سه بر دو كند، عصبانيت عراقي‌ها چندين برابر شد. 
آنها كه فغاني را مسوول شكست تيم‌شان مي‌دانستند بعد از باخت گفتند داور ايراني پيروزي تيم‌شان را دزديده و به سياق همه فوتبال‌دوستان دنيا به صفحه عليرضا فغاني حمله كردند، صدها هزار كامنت تهديدآميز و غيراخلاقي گذاشتند، اطلاعات شخصي فغاني شامل شماره تلفن، آدرس و ايميل او را منتشر كردند تا كار به جايي رسيد كه صفحه شخصي فغاني در اينستاگرام از دسترس خارج شد. 
در كنار خيل توهين‌ها و تهديدها و ميم ساختن‌هاي عراقي‌ها از فغاني، همزمان با قاطي شدن مسائل نژادي و تاريخي بين ايران و عراق كه باعث شد برخي بازيكنان سابق تيم ملي عراق مدعي شوند كينه تاريخي فغاني به عنوان يك ايراني از عراق باعث تصميم او شده بود، كارشناسان داوري هم به بحث و بررسي در مورد تصميم داور ايراني پرداختند و اكثريت قريب به اتفاق آنها با وجود استفاده از قيد «سختگيرانه» براي اين اخراج اعلام كردند تصميم فغاني درست و قانوني بوده است. آنها تاكيد كردند ايمن حسين هم شادي تحريك‌آميزي انجام داده و هم اتلاف وقت كرده بود. اين نه فقط از سوي داوران آسيايي كه از سوي داوران اروپايي هم صورت گرفت. به شكلي كه ديگر جاي بحثي باقي نماند كه تصميم داور ايراني منافاتي با قانون نداشته و او مرتكب اشتباهي نشده است. 
كنفدراسيون فوتبال آسيا نيز با انتشار بيانيه‌اي به حمايت از فغاني پرداخت. در بخشي از اين بيانيه آمده: «هر گونه تهديد، توهين و نشر اخبار شخصي مربوط به داوران، بازيكنان و مسوولان را محكوم مي‌كنيم، چون اين رفتارها با بازي جوانمردانه تضاد دارد.»
در ايران كاربران فضاي مجازي در تقابل با حملات عراقي‌ها به حمايت از داور سرشناس كشورشان پرداختند. داوري كه با تنگ نظري مقامات فدراسيون از ليست داوران ايراني خارج و مجبور شده بود زير پرچم استراليا سوت بزند. اهالي فوتبال با انتشار پست و استوري و البته يادآوري اتفاقي كه سال 2015 در ديدار تيم ملي ايران و عراق با قضاوت ويليامز استراليايي رقم خورد، نوشتند كه تصميم فغاني درست بوده و اين كارمايي است كه بالاخره گريبان عراقي‌ها را گرفته است. اما در ميان مديران فدراسيون، رسانه‌هاي رسمي و تندروهاي داخلي چندان اتفاق نظري ميان حمايت از فغاني وجود نداشت. 
خداداد افشاريان، رييس كميته داوران فدراسيون فوتبال عوض حمايت از داور هموطنش كه چند سال هم با يكديگر همكار بوده‌اند خودش را به بي‌خيالي زد و گفت او زير پرچم استراليا سوت مي‌زند و كنفدراسيون فوتبال آسيا به شرايط او رسيدگي خواهد كرد. اظهارنظري كه اوج بغض رييس كميته داوران نسبت به فغاني را نشان داد و ثابت كرد مساله حذف فغاني از ليست داوران بين‌المللي فوتبال ايران نه به خاطر جوانگرايي و نه پيشرفت داوري بوده، بلكه مربوط مي‌شده به مشكلات شخصي افشاريان و همكارانش با فغاني. 
عده‌اي از تندروهاي فضاي مجازي، فوتبالي و غيرفوتبالي هم از فرصت استفاده كردند و با حمله به فغاني و حمايت از عراقي‌ها نوشتند كه قضاوت داور ايراني افتضاح بوده است! اين دسته بابت كنش‌هاي فغاني در اعتراضات سال گذشته، مهاجرت او و همچنين استوري معناداري كه منتشر كرده بود از دست اين داور ناراحت بودند. 
صداوسيما اما دو وضعيت متفاوت را تجربه كرد. ابتدا زماني كه بازي در جريان بود گزارشگر بازي به شكل عجيب و زشتي از به زبان آوردن نام عليرضا فغاني خودداري مي‌كرد. آنقدر واضح كه تمام بينندگان متوجه شدند و حتي برخي از آنها نوشتند آيا آوردن اسم فغاني در صداوسيما ممنوع شده است؟ گزارشگر بازي هر بار مي‌خواست بگويد فغاني مي‌گفت داور بازي! مساله‌اي كه به نظر نمي‌رسد تصميم شخصي يك گزارشگر ساده بوده باشد و احتمالا دستورالعمل يا ابلاغيه‌اي پشت آن وجود داشته. بعد از اتفاقات بازي و حملات عراقي‌ها به فغاني، اما برخي برنامه‌هاي صداوسيما از فغاني حمايت كردند و اخباري كه حاكي از حقانيت او در اتخاذ تصميماتش بوده را منتشر كردند. 
با توجه به اينكه فغاني يك داور ايراني است و زير پرچم استراليا سوت مي‌زند با صعود استراليا و پيروزي احتمالي ايران برابر سوريه نمي‌تواند در هيچ كدام از دو سمت جدول به خاطر مساله تعارض منافع قضاوت كند مگر اينكه هر دو تيم در يك‌چهارم حذف شوند تا يكي از ديدارهاي نيمه نهايي يا فينال به او برسد. در عين حال ابتدا بايد ديد حواشي ديدار عراق و اردن كي به پايان مي‌رسد و فغاني چه زماني اين شرايط بحراني را پشت سر مي‌گذارد. 

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون