موسيقيدان، نوازنده و خواننده تاجيك از دنيا رفت
بدرود، دولتمندِ خنياگرِ «ما»
گروه هنر و ادبيات|از خبرهاي روزهاي اخير، درگذشت دولتمند خالف، موسيقيدان، نوازنده و خواننده تاجيك در 74 سالگي بود. به گزارش خبرآنلاين اين استاد موسيقي محلي جنوب تاجيكستان (فلك) بعد از مدتها مبارزه با بيماري سرطان، يكشنبه 29 بهمن در دوشنبه، پايتخت تاجيكستان از دنيا رفت. اين موسيقيدان، نوازنده و خواننده تاجيك در ايران نيز دوستداران و مخاطباني دارد. چند آلبوم از گزيده كارهاي او در ايران منتشر شده است.
در پي درگذشت اين هنرمند، پيامي نيز از سوي امامعلي رحمان، رييسجمهوري تاجيكستان در تلويزيون آن كشور منتشر شد كه به تحسين كارنامه هنري دولتمند خالف ميپرداخت. آسيا پلس، رسانه تاجيكستاني گزارش داد كه دولتمند خالف چند سالي بود كه به سرطان مبتلا شده بود و اخيرا هم براي معالجه به مسكو رفته بود. گفته شده او پس از بازگشت از مسكو، در يكي از بيمارستانهاي شهر دوشنبه درگذشت.
دولتمند خالف متولد سال ۱۹۵۰ در منطقه شورآباد استان ختلان تاجيكستان بود. از او به عنوان بنيانگذار گروه ملي موسيقي مردمي تاجيكستان ياد ميشود كه سالها مديريت آن را برعهده داشت و در تقويت موسيقي مردمي نقش مهمي ايفا كرد. خالف براي اجراي برنامههاي هنري در زمينه موسيقي مردمي به بيش از ۱۰۰ كشور جهان سفر و در اين برنامهها، موسيقي مردمي تاجيكستان را به جهان معرفي كرد. دولتمند خالف در برخي كنسرتها با هنرمندان ايراني از جمله شهرام ناظري نيز همخواني كرد كه با استقبالي گسترده مواجه شد. او جوايز متعددي كسب كرده بود كه مهمترين آن، جايزه دولتي تاجيكستان به نام ابوعبدالله رودكي است. دولتمند خالف علاوه بر سرودن ترانه، ساختن آهنگ و دانشي كه در زمينه موسيقي داشت، رباب، قيچك و دوتار هم مينواخت و در مركز ملي موسيقي مردمي تاجيكستان، شاگردان زيادي را در زمينه موسيقي مردمي آموزش داد. لايق خالف، پسر دولتمند خالف، نيز از خوانندگان جوان تاجيكستان است كه در سالهاي اخير معروف شده است و برخي رسانههاي تاجيكستان معتقدند كه او راه پدرش را ادامه خواهد داد. انتشار خبر درگذشت اين هنرمند معروف واكنش بسياري از هواداران او را در تاجيكستان، ايران، افغانستان و ازبكستان به همراه داشت. دولتمند خالف و پسرش، لايق خالف، در سالهاي اخير براي اجراي برنامههاي هنري متعدد به ايران دعوت شدند كه آخرين بار آن مرداد ۱۴۰۱ بود كه در يك برنامه تلويزيوني به نام «خندوانه» برنامه اجرا كردند. شماري از شاعران، نويسندگان و مخاطبان ترانههاي دولتمند خالف در كشورهاي مختلف به مناسبت درگذشت او پيامهايي منتشر كردند. مجيب مهرداد، شاعر اهل افغانستان در پيامي نوشت: «در ميان هنرمندان بزرگ تاجيك، صداي دولتمند خالف و موسيقي منحصربهفردش از كودكي تا جواني و حتي در غربت همراه من بوده است.» مهرداد كه در بدخشان افغانستان و در همسايگي تاجيكستان متولد و بزرگ شده است، افزود كه از كودكي تا زماني كه در بدخشان زندگي كرد، همواره آهنگهاي دولتمند خالف را از راديوهاي تاجيكستان گوش ميداد: «براي ما مردم بدخشان و تخار، موسيقي تاجيكي فراتر از يك ارتباط نوستالژيك عادي است.» شماري از علاقهمندان به موسيقي دولتمند خالف در ايران هم با انتشار پيامها و بازنشر آهنگهاي اين هنرمند، درگذشت او را تسليت گفتند و كارنامه هنري او را ستودند. او هنرمندي فارسيزبان بود و از اين جهت به جغرافيايي فراتر از مرزهاي تاجيكستان تعلق داشت. پس بيراه نيست اگر مخاطب ايراني نيز او را خنياگر محبوب خود بداند. آري، او «دولتمند خنياگر ما» بود. صفحه موسيقي گروه هنر و ادبيات روزنامه «اعتماد» به زودي صفحهاي را به كارنامه هنري دولتمند خالف اختصاص خواهد داد.