شوراي نگهبان دلايل ردصلاحيت رييسجمهور سابق را اعلام کرد
پروندهای که باز است
موارد ردصلاحيت روحاني يكي عدم ايستادگي در برابر غرب، اشكال در اجراي برجام و ديگري ادعاي اهانت به قوه قضاييه و شوراي نگهبان است پاسخ روحاني به شوراي نگهبان به زودي منتشر ميشود
گروه سياسي| «عدم ايستادگي در برابر غرب»، «اشكال در اجراي برجام»و «ادعاي اهانت به شوراي نگهبان و قوه قضاييه»سه ضلع مثلثي هستند كه بر اساس اعلام سايت حسن روحاني دلايل ردصلاحيت او را تشكيل ميدهند. چهرهاي كه بسياري از تحليلگران معتقدند ايده ردصلاحيت او براي نخستينبار در سال 96 و در آستانه انتخابات دوازدهم رياست جمهور از سوي اصولگرايان راديكال مطرح شد، اما با اين تصور كه روحاني در سال 96 از نامزد اصلي اصولگرايان (ابراهيم رييسي) شكست خواهد خورد، ردصلاحيت او از دستور كار خارج شد. با گذشت 6سال از انتخابات دوازدهم رياستجمهوري، اينبار تصميمسازان دست راستي، حاضر به پرداخت ريسك حضور شيخ الرييس اعتدالگرايان در پروسه مهم انتخابات خبرگان ششم نشدند و ترجيح دادند تا مهر ردصلاحيت را بر پرونده يكي از مهمترين چهرههاي سياسي كشور از زمان شكلگيري انقلاب سال57 بكوبند. ردصلاحيتي كه آغاز پروسهاي طولاني در پرونده يكي از مهمترين ردصلاحيتهاي تاريخ جمهوري اسلامي شد. روندي كه با ثبت نامه حسن روحاني در انتخابات خبرگان ششم آغاز شده بود، حتي با ارسال نامه دلايل ردصلاحيت او توسط شوراي نگهبان، هنوز بسته نشده است و نامهنگاريها ميان طرفين ادامه دارد.
ردصلاحيت پرماجراي روحاني از كجا آغاز شد؟
20آبان ماه بود كه خبر ثبتنام حسن روحاني براي انتخابات ششم خبرگان رهبري منتشر شد. بلافاصله پس از ثبتنام رييس دولتهاي يازدهم و دوازدهم زمزمههايي در فضاي رسانهاي و شبكههاي اجتماعي شكل گرفت كه روحاني، ردصلاحيت خواهد شد. در اين ميان، بسياري از چهرههاي اصولگرا و راديكالهاي دست راستي از شوراي نگهبان خواستند كه اجازه ندهند شخصيتي مانند روحاني امكان حضور در انتخابات خبرگان را در برهه حساس فعلي داشته باشد.
اين روند ادامه داشت تا اينكه از روزهاي ابتدايي بهمن ماه، آرام زمزمههاي ردصلاحيت روحاني بدل به اصواتي گستردهتر شد و 4بهمن ماه رسما خبر ردصلاحيت روحاني تاييد شد. پس از تاييد حسن روحاني دامنه وسيعي از واكنشها در خصوص اين موضوع بازتاب پيدا كرد، از اسحاق جهانگيري و علي جنتي گرفته تا فيضالله عرب سرخي و همتي و ...همگي به نقد اين رويه شوراي نگهبان پرداختند. از سوي ديگر چهرههاي تندروي جناح راست به استقبال اين ردصلاحيت رفته و برخي دليل آن را، تلاش روحاني براي« سقيفهسازي» در دورنماي آينده اعلام كردند. كريميقدوسي در همين خصوص با انتشار توييتي نوشت: «كسي كه استعداد و اراده سقيفهسازي را داشت توسط شوراي محترم نگهبان ردصلاحيت شد.» اشاره كريميقدوسي به ظرفيت ارتباطي و اعتباري ويژهاي است كه روحاني از آن برخوردار است و ممكن است از اين ظرفيتها براي هدايت مجلس خبرگان در تحولات آينده استفاده كند.
همزمان با اين انتقادات اما مطالبه مهمتري هم ميان فعالان سياسي و شخص حسن روحاني مطرح شد و آن اينكه شورا، رسما دلايل اين ردصلاحيت را اعلام كند. مسوولان شوراي نگهبان در واكنش به اين درخواست در وهله نخست، تلاش كردند، توپ ردصلاحيت را به زمين شخص روحاني انداخته و از حريم شخصي و معذورات قانوني صحبت كردند. اما درخواست روحاني براي بارهاي دوم و سوم (اسفندماه) هم تكرار شد. وقتي فشار افكار عمومي براي بيان دلايل ردصلاحيت بيشتر شد، سخنگوي شوراي نگهبان اعلام كرد فعلا شورا، سرگرم ماجراي انتخابات است و فرصت بررسي درخواستهاي شخصي افراد را ندارد!
روحاني و يارانش اما بيكار ننشستند و از همان آغاز تلاش كردند، هزينه اين خالصسازي را براي راديكالها، صد چندان كنند. به اين دليل بود كه حسن روحاني دست به قلم شد و طي نامههاي مستمري خواستار، بيان دلايل ردصلاحيت خود از سوي شوراي نگهبان شد. شوراي نگهبان اما هر بار تلاش كرد توپ را به زمين حسن روحاني انداخته و پرونده ردصلاحيت روحاني را از تيررس توجه افكار عمومي خارج سازد. روحاني اما بدون توجه به اين تاكتيكها، بر پيگيري درخواست خود اصرار كرد تا اينكه نهايتا ديروز از دلايل اين ردصلاحيت رونمايي شد.
پرونده همچنان باز است؟
بر اساس اعلام حسن روحاني در نشست با كارگزاران دولتش، دلايل ردصلاحيت او يكي ادعاي اهانت به قوه قضاييه و شوراي نگهبان است و ديگري عدم ايستادگي در برابر غرب و نهايتا اشكال در اجراي برجام و...كه به اطلاع او رسيده است. در شرايطي كه برخي تصور ميكردند با اعلان نظر شوراي نگهبان پرونده اين ردصلاحيت مهم مختومه خواهد شد، روحاني اعلام كرد به زودي براي روشن شدن ابعاد پنهان موضوع نامهاي خطاب به شوراي نگهبان نوشته و موضوع را از منظر تحليلي بررسي خواهد كرد.
حسن روحاني در جلسه دورهاي خود با وزيران و معاونان رييسجمهور در دولتهاي يازدهم و دوازدهم كه ديروز برگزار شد، با تبريك روز كارگر و معلم به اين دو قشر مهم جامعه، از انتشار پاسخ خود به نامه شوراي نگهبان براي ردصلاحيت در انتخابات ششمين دوره مجلس خبرگان رهبري در آيندهاي نزديك خبر داد. او در بخشي از اظهارات خود از انتشار پاسخ خود به نامه شوراي نگهبان براي ردصلاحيت در انتخابات ششمين دوره مجلس خبرگان رهبري در آيندهاي نزديك خبر داد و تصريح كرد: «من به ايرادات شوراي نگهبان پاسخ خواهم داد تا مردم از سطح درك اعضاي اين شورا از مسائل حياتي كشور مطلع شوند. موارد ردصلاحيت يكي ادعاي اهانت به قوه قضاييه و شوراي نگهبان است و ديگري عدم ايستادگي در برابر غرب و اشكال در اجراي برجام و... اين پاسخ هم به اين دليل است كه باور دارم جايگاه شوراي نگهبان مقدس است و اين شورا شكل گرفته تا مردم اطمينان حاصل كنند قوانين تدوين شده خلاف موازين اسلامي و قانون اساسي نيست. اگر داوري شوراي نگهبان مورد ترديد قرار بگيرد، به جمهوريت و اسلاميت ما ضربه وارد خواهد شد. مجلس اقليت، دولت اقليت و خبرگان اقليت به نفع كشور و نظام نيست. به همين جهت بايد احساس مسووليت كنيم، ساكت ننشينيم و مردم را به مشاركت در همه امور و پشتيباني از نظام و كشور تشويق كنيم.» بايد ديد با اطلاعرساني شوراي نگهبان و نامه روحاني، اين پرونده پرماجرا مختومه خواهد شد يا اينكه همچنان اين بحثها و بيان ديدگاههاي طرفين ادامه خواهد داشت.