• ۱۴۰۳ سه شنبه ۱۸ دي
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 5821 -
  • ۱۴۰۳ دوشنبه ۸ مرداد

كشتي‌گيران، ركورددار پرچمداري كاروان ايران در مسابقات المپيك

چرا تختي هرگز پرچمدار كاروان ايران نشد؟

يونس هميالي

در طول هجده دوره حضور ايران در رقابت‌هاي المپيك از 1948 لندن تا 2024 پاريس، نوزده ورزشكار پرچمدار بودند كه به نمايندگي از ورزشكاران و تمام مردم ايران، پيشاپيش كاروان اعزامي قدم برداشتند و پرچم را به اهتزاز درآوردند.

در ميان آنها تنها محمود نامجو در وزنه‌برداري دو بار در آوردگاه 1952 هلسينكي و 1956 ملبورن به چشم مي‌خورد كه اين افتخار را به نام خود ثبت كرده است. او تاكنون تنها ورزشكاري بوده كه در همان دوره المپيك برگزار شده هم پرچمدار بوده و هم مدال گرفته است. از سوي ديگر در المپيك‌هاي 2020 و 2024 همزمان دو نفر (يك آقا و يك خانم) پرچمدار بوده‌اند.

ورزش كشتي با پنج دوره پرچمداري بيشترين سهم در ميان رشته‌ها را دارد؛ نخستين‌بار ابوالفضل انوري در المپيك 1968 مكزيكوسيتي بود كه پرچمداري كرد. او دو سال قبل از آن توانسته بود اولين مدال فوق سنگين تاريخ كشتي ايران در رقابت‌هاي جهاني را به دست آورد. بعد از آن عبدالله موحد ستاره تابناك ورزش ايران اين وظيفه را درالمپيك 1972 مونيخ برعهده گرفت كه بعد از اتفاق‌هاي رخ داده در همين آوردگاه با محروميت سنگيني مواجه شد. سپس مسلم اسكندر فيلابي در المپيك 1976 مونترال با بودن چهره‌هاي شاخصي در كاروان سبب شد براي سومين بار متوالي يك كشتي‌گير پيشاپيش همگان در مراسم رژه قدم بزند.

المپيك 1992 بارسلون نوبت به عليرضا سليماني اولين طلايي كشتي بعد از انقلاب رسيد و اميررضا خادم در المپيك 2000 سيدني آخرين مرتبه‌اي شد كه يك گوش شكسته پرچمدار كاروان ايران بوده است، او براي چهارمين مرتبه تجربه حضور در اين آوردگاه را لمس مي‌كرد.

شايسته‌ترين شخص قبل از اين كشتي‌گيران، پهلوان غلامرضا تختي در المپيك 1960 رم بود. در آن زمان سرلشكر محمد دفتري، رييس وقت سازمان تربيت ‌بدني در روز مراسم افتتاحيه در جلوي همه ورزشكاران پرچم را به تختي داد، اما او در واپسين لحظه‌هاي پيش از آغاز رژه تيم، در اقدامي ويژه پرچم را به جعفر سلماسي پيشكسوت خود و اولين مدال‌آور ايران در المپيك 1948 سپرد.

در المپيك 1964 توكيو تختي پرچمدار بود، اما در آخرين دقايق با رسيدن تلگراف از تهران و دخالت سياسيون و برخي افراد نزديك به دربار پهلوي اجازه اين كار به پرافتخارترين ورزشكار و محبوب‌ترين چهره ورزش كشور داده نشد تا او در چهارمين حضور خود در رقابت‌هاي المپيك هيچ‌گاه پرچمداري كاروان را تجربه نكند. با رخ دادن اين موضوع هيچ كشتي‌گير ديگري حاضر نشد جاي او را بگيرد و بسياري از ورزشكاران قصد شركت نكردن در مراسم رژه داشتند كه با مخالفت تختي همراه شد و در پايان هم پرچم را به نصرت‌الله شاهمير، رييس فدراسيون شنا دادند.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها