«اعتماد» به بهانه بررسي دفاعيه فرزانه صادق جايگاه زنان در دولت چهاردهم را زير ذرهبين قرار ميدهد
روزی برای زن
مخالفان، اعتماد زودهنگام خود را به وزیر پیشنهادی راه و شهرسازي تبريك گفتند
مهدي بيكاوغلي
در شرايطي كه نمايندگان مجلس در روز سوم بررسيهاي وزراي كابينه چهاردهم، دفاعيه چهرههايي چون غلامرضا نوريقزلجه (جهاد كشاورزي)، امينحسين رحيمي (دادگستري)، عزيز نصيرزاده (دفاع) و محمد اتابك (وزارت صمت) را در دستور كار قرار داده بودند، اما پروندهاي كه ديروز براي كارشناسان، رسانهها و البته افكار عمومي ايرانيان واجد اهميت و برجستگي ويژه بود، حضور فرزانه صادقمالواجرد، وزير پيشنهادي مسعود پزشكيان براي پست وزارت راه و شهرسازي و نحوه دفاعيه او بود. با توجه به رخدادهاي سال 1401 و نقشآفريني برجسته زنان در اين رخداد، بسياري از ايرانيان ميخواستند ببينند، تنها وزير زن كابينه چهاردهم، مبتني بر كدامين شاخصههاي تخصصي، علمي و تجربي قادر خواهد بود از دالان سخت مخالفتهاي نمايندگان در مجلس عبور كند. استراتژي صادق اما در برابر تمام اين مخالفتها و نقدها و اعتراضات، منطقي و معقول بود.
اهميت اين راهبرد زماني برجستهتر ميشود كه بدانيم از زمان معرفي صادق تا زمان بررسي برنامه او در مجلس كه روز گذشته رخ داد، همواره از حجم مخالفتها و نقدها بر او كاسته شده و بر ميزان طرفداران برنامهاش افزوده شده است. كار به جايي رسيد كه ديروز منان رييسي، نماينده قم و يكي از مخالفان جدي صادق در مجلس كه براي مخالفت با او پشت تريبون صحن قرار گرفته بود با تبريك زودهنگام پيروزي صادق در كسب راي اعتماد مجلس اعلام كرد: «با توجه به ثبتنام تعداد بالاي افراد موافق به خانم صادق بابت وزير شدنشان تبريك ميگويم! اميدوارم برايشان خوشيمن باشد.»
اما اين مسيري كه منان رييسي آن را ذيل چند جمله ساده بيان ميكند، براي صادق با فراز و نشيب بسياري همراه بوده است. در ابتداي معرفي او براي تصدي پست وزارت راه و شهرسازي، بسياري از نمايندگان اساس تخصص و توانايي او را زير سوال برده و اعلام كردند، صادق فاقد توانايي لازم براي چنين پستي است! گروهي ديگر از نمايندگان مخالف با توجه به دفاع صادق از تفكيك حوزه راه با مسكن، اعلام ميكردند فردي كه طرفدار تفكيك است، چطور ميتواند سكان وزارتخانهاي در اين حد و اندازه را به دست بگيرد؟ اما هر روز كه بيشتر نشستهاي بررسي در كميسيونها و صحن علني برگزار ميشد از حجم مخالفتها و اعتراضات به صادق كاسته و بر ميزان موافقتها و تاييد او افزوده ميشد. از اين منظر اهميت دفاعيههاي مستمر تنها وزير زن كابينه در اين بود كه مبتني بر تخصص و شايستگي توانست، حتي نظر نمايندگان مخالف خود را نيز جلب كند. جبار كوچكينژاد در اين زمينه به «اعتماد» ميگويد: «هر چند بسياري از نمايندگان با خانم صادق مخالف بودند، اما او با دفاعيههاي تخصصي كه داشت نظر مثبت آنان را جلب كرد. امروز با اطمينان ميتوان گفت كه او راي بالايي ميآورد.»
اينگونه شد كه ديروز اغلب كميسيونهاي تخصصي مجلس از جمله كميسيون عمران و كميسيون كشاورزي، صنايع و معادن، فراكسيون زنان و... حضور فرزانه صادق در پست وزارت راه و شهرسازي را تاييد كرده و از اين حضور دفاع كردند. با كنار رفتن غبارها و مشخص شدن ديدگاه نمايندگان، برخي تحليلگران حوزه زنان، دفاعيه صادق را نشاندهنده ظرفيتهاي بالا و تخصص او در حوزههاي مختلف ارزيابي كرده و عنوان كردند، زنان بسياري در بخشها و حوزههاي گوناگون كشورمان حضور دارند كه واجد تخصص، شايستگي و توانايي لازم براي به دست گرفتن سنگينترين مسووليتها هستند. دقايقي پس از عملكرد مطلوب صادق در تامين نظر نمايندگان مخالف، معصومه ابتكار و شهيندخت مولاوردي ذيل هشتگهاي «براي ايران» و «خانم وزير» توييت مشتركي درباره وزير پيشنهادي راه و شهرسازي منتشر كرده و در آن نوشتند: «خانم فرزانه صادقمالواجرد با تخصص و تجربه مديريتي موفق، نماد مشاركت زنان دردولت وفاق ملي؛ راي اعتماد بالاي مجلس به تنها بانوي كابينه پيشنهادي، اعتماد به زن توانمند و توافقسازِ ايراني.» اهميت كنشگري صادق زماني برجستهتر شد كه تحليلگران حضور او را بدون رويكردهاي جناحي و پوپوليستي و مبتني بر تخصص و شايستگي او ارزيابي كردند. برخي كاربران با اشاره به اين واقعيت كه پزشكيان براي فضاسازي و جلب توجه افكار عمومي نبود كه صادق را معرفي كرد، نوشتند: «صادق معرفي شد، چون شايستگي و تخصص لازم براي جلوس بر صندلي وزارت راه و شهرسازي را داشت.» اينگونه بود كه بسياري از كاربران ديروز را روزي ويژه براي زنان دانستند كه فصل تازهاي را در مديريت براي اين قشر اثرگذار آغاز ميكند.