تماس بايدن و نتانياهو همزمان با آمادگي اسراييل براي حمله همهجانبه به لبنان
آخرين تقلاي تلآويو براي يارگيري عليه تهران
احسان پناهبر | تحولات در خاورميانه درحالي ادامه دارد كه اكسيوس به نقل از سه مقام امريكايي مدعي شده بايدن قرار است با بنيامين نتانياهو، نخستوزير اسراييل، درباره برنامههاي اين رژيم جهت حمله تلافيجويانه به ايران «تماس تلفني مهمي» داشته باشد. اين درحالي است كه روزنامه واشنگتن پست به نقل از مقامات اسراييلي نيز مدعي شده اين رژيم در حال آمادگي براي «پاسخ ادعايي نظامي قابل توجه» به ايران است. به گزارش نيويورك تايمز، اين اولين تماس بين بايدن و نتانياهو در دو ماهه اخير خواهد بود و در حالي صورت ميگيرد كه رژيم اسراييل ادعا كرده قصد دارد «حملات (ادعايي) بزرگي» را عليه ايران تدارك ببيند. بسياري از ناظران مدعياند كه اجرايي شدن چنين طرح ماجراجويانهاي زمينهساز رويارويي همهجانبه در خاورميانه ميشود. به ادعاي دو مقام اسراييلي در گفتوگو با اكسيوس، نتانياهو سهشنبه شب ساعتها با وزراي ارشد و روساي ارتش و سرويسهاي اطلاعاتي اسراييل در تماس بود تا در مورد دامنه و زمان حملات احتمالي رژيم اسراييل به ايران تصميمگيري كند. اين منابع به اكسيوس گفتند مقامات اسراييلي ادعا ميكنند حمله ادعايي عليه ايران ميتواند «قابل توجه» باشد و احتمالا شامل تركيبي از حملات هوايي به اهداف نظامي در ايران و عملياتهاي تروريستي مانند آنچه در ترور اسماعيل هنيه، رهبر حماس در تهران رخ داد، باشد.
همزمان، منابع خبري عبري گزارش ميدهند يوآو گالانت، وزير جنگ رژيم اسراييل، سفر از پيش تعيين شده خود به واشنگتن براي گفتوگو با همتاي امريكايياش را به تعويق انداخته است. اين منابع عبري علت تعويق اين سفر را مخالفت نتانياهو با انجام آن ميدانند. به گزارش رويترز، سفر گالانت كه براي روز چهارشنبه برنامهريزي شده بود، قرار بود بر هماهنگي با ايالاتمتحده در مورد حمله تلافيجويانه احتمالي اسراييل عليه ايران متمركز شود. ناظران مخالفت نتانياهو با سفر گالانت را نشانه ديگري از تنش ميان او و وزير جنگ كابينه ميدانند؛ هماني كه در دو سال گذشته «بيبي» دو بار تلاش كرد بركنارش كند. با اين همه گروهي ديگر از ناظران و مقامات امريكايي علت اين مخالفتخواني را بياعتمادي عميق حاكم بر روابط نتانياهو و بايدن قلمداد ميكنند. چهار مقام امريكايي به آسوشيتدپرس گفتند كه دولت بايدن در هفتههاي اخير به طور فزايندهاي نسبت به برنامههاي نظامي و ديپلماتيك (ادعايي) اسراييل در جنگ چند جبههاي بياعتماد شده است.
اين تحولات درحالي است كه يورش جنگندهها و نيروي زميني اسراييل به نقاط مختلف لبنان با شدت ادامه دارد. رسانههاي دولتي لبنان گزارش دادند جنگندههاي رژيم اسراييل سهشنبه شب، با حملات هوايي شبانه به چهار ساختمان مسكوني در حومه جنوبي بيروت، تلفات و ويرانيهاي گستردهاي را رقم زدند. اين درحالي است كه بنيامين نتانياهو لبنان را تهدديد كرده و مدعي است، اين كشور ممكن است با سرنوشتي «مانند غزه» مواجه شود. در همين حال، بنيامين نتانياهو در نطقي ويديويي مدعي شد اين رژيم در حملات هوايي اخير به ضاحيه بيروت، سيدهاشم صفيالدين را ترور و به شهادت رسانده است. اين درحالي است كه حزبالله لبنان اين ادعا را رد ميكند و هنوز درباره سرنوشت سيدهاشم صفيالدين بيانيهاي رسمي صادر نكرده است. در همين حال، سيانان گزارش ميدهد شيخ نعيم قاسم، نايب دبيركل حزبالله لبنان در سخنراني اخير خود از تلاشهاي سياسي نبيه بري، رييس پارلمان لبنان تحت عنوان آتشبس حمايت كرد، هر چند او از اظهارنظر و تعيين پيششرطها براي برقراري آتشبس خودداري كرد. همزمان رسانههاي عربي ميگويند كه حزبالله زماني با آتشبس موافقت ميكند كه تنشها و درگيريها در غزه متوقف شود.
در غزه نيز شرايط بهتر از لبنان نيست؛ رويترز گزارش ميدهد دستكم 25 فلسطيني - ازجمله پنج كودك و دو زن- در حملات هوايي اسراييل به مركز غزه در روز سهشنبه كشته شدند. ناظران به رويترز گفتند ارتش اسراييل در تلاش است «به طور نظاممند» مناطق جنگزده شمال، منطقهاي كه جابهجايي دستهجمعي ديگري از غيرنظاميان در جريان است،
را خالي از سكنه كند.
نبرد زميني در مرز لبنان نيز ادامه دارد. به گزارش الميادين، حزبالله اعلام كرد زماني كه نيروهاي اسراييلي سعي داشتند از طريق شهر بليده به جنوب لبنان نفوذ كنند، به واسطه واكنش تند رزمندگان حزبالله، مجبور به عقبنشيني شدند. اين تحولات درحالي است كه اسراييل يورش زميني خود در لبنان را گسترش داد و لشكر چهارمي را از نيروهاي ذخيره خود در جنوب اين كشور مستقر كرد. پيش از اين، معاون رهبر حزبالله گفته بود كه نيروهاي اسراييلي از زمان آغاز تهاجم به لبنان، قادر به پيشروي نبودهاند. همزمان، ارتش اسراييل به ساكنان نواحي جنوبي لبنان از رودخانه عوالي تا حدود 60 كيلومتري جنوب مرز هشدار داده خانههاي خود را ترك كنند. ناظران اين اقدام اسراييل را نقض آشكار حقوق مردم نواحي جنوب لبنان ميدانند كه ميتواند به بحراني انساني در اين كشور بدل شود. تاكنون نزديك به يك ميليون و نيم غيرنظامي در لبنان مجبور شدهاند خانههاي خود را ترك كنند.