• ۱۴۰۳ سه شنبه ۱۵ آبان
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 5898 -
  • ۱۴۰۳ دوشنبه ۱۴ آبان

قدرت شكست‌ناپذير حزب‌الله، غزه و مقاومت

عبدالناصر سعيد

با تشديد درگيري‌ها ميان مقاومت اسلامي، نماينده حزب‌الله در لبنان و گروه‌هاي مقاومت فلسطيني در غزه از يك‌سو - و اسراييل از سوي ديگر- شواهد و تحليل‌هاي نظامي نشان مي‌دهد كه اسراييل علي‌رغم برتري نظامي نمي‌تواند اهداف استراتژيك خود را به دست آورد. با اينكه اسراييل تلاش مي‌كند با قدرت نظامي خود ضربات سختي بر مقاومت وارد كند، اما كارشناسان اسراييلي و بين‌المللي به اين نتيجه رسيده‌اند كه پيروزي تنها با زور ممكن نيست و مقاومت همچنان ايستاده است و توانسته به عاملي براي تضعيف و استنزاف اسراييل تبديل شود. در اين مقاله، تحليل‌ها و گواهي‌هاي نظامي از سوي كارشناسان اسراييلي و بين‌المللي بررسي مي‌شود تا ابعاد شكست اسراييل در مواجهه با مقاومت و اراده مستحكم ملت‌هاي فلسطين و لبنان روشن گردد.

ناتواني اسراييل در شكست مقاومت: به گواه كارشناسان نظامي

سرتيپ كوبي ماروم، كارشناس امنيت ملي اسراييل، در مصاحبه‌اي با شبكه ۱۲ اسراييل اذعان كرد كه اسراييل قادر به شكست حزب‌الله و فروپاشي آن نيست. ماروم تاكيد كرد كه اسراييل «روزهاي سختي» را در شمال مي‌گذراند، جايي كه حزب‌الله حملات موثري را انجام مي‌دهد كه بهبود قدرت آن را نشان مي‌دهد. وي بيان داشت كه اسراييل به دفعات نتوانسته قصد و نيت حزب‌الله و ايران را به درستي پيش‌بيني كند كه اين موضوع ضعف اطلاعاتي اسراييل را آشكار مي‌سازد. به گفته ماروم، اسراييل در برابر دشمني قرار دارد كه مدام استراتژي‌هاي خود را بهبود مي‌بخشد و توانمندي‌هاي خود را تقويت مي‌كند. همچنين سرتيپ ذخيره تسويكا حايموويچ، فرمانده سابق دفاع هوايي اسراييل، اذعان كرد كه اعداد و ارقامي كه درباره تلفات حزب‌الله منتشر مي‌شود، «غيرواقعي» هستند. او تاكيد كرد كه حزب‌الله از توان موشكي و پهپادي كافي برخوردار است تا اسراييل را به مدت بيش از يك سال فرسوده نگه دارد. دنيل بايمن، كارشناس امور خاورميانه از امريكا نيز تحليل مشابهي ارايه مي‌دهد و مي‌گويد: «حزب‌الله يك نيروي سازمان‌يافته و انعطاف‌پذير است كه مي‌تواند به سرعت خود را تطبيق دهد.» اين موضوع نشان مي‌دهد كه استراتژي اسراييل براي تضعيف حزب‌الله، به نتايج موردانتظار دست نيافته است.

مقاومت: قدرتي در انطباق و استقامت تحت فشارها

«وال استريت ژورنال» در گزارشي جامع توضيح داد كه حزب‌الله توانايي بالايي در تطبيق با شرايط متغير ميدان نبرد دارد و رزمندگان آن آموزش ديده‌اند كه حتي در غياب فرماندهان ارشد نيز به صورت مستقل عمل كنند. اين ويژگي استقلال‌پذيري به حزب‌الله امكان مي‌دهد تا حتي تحت فشارهاي شديد به عمليات خود ادامه دهد و پس از هر ضربه، به سرعت خود را بازسازي كند. گزارش ديگري از «ميدل ايست‌آي» بر اين نكته تاكيد مي‌كند كه تلفات مقاومت چيزي فراتر از يك فداكاري ساده است، بلكه بازتابي از عزم مستحكم براي دفاع از سرزمين و حقوق خويش است. ديويد هرست، سردبير «ميدل ايست آي»، در اين باره مي‌گويد كه مقاومت در لبنان و غزه نه تنها پاسخي موقتي نيست، بلكه تجلي اراده‌اي شكست‌ناپذير براي ادامه مبارزه است. اين پايداري در جنوب لبنان و نوار غزه به روشني ديده مي‌شود؛ جايي كه حزب‌الله با عهده‌داري دفاع از مرزهاي شمالي، از اسراييل انتقام مي‌گيرد و در غزه نيز فلسطينيان با وجود محاصره و تهديدات اسراييلي بر مقاومت خود پاي مي‌فشارند.

جنگ فرسايشي بي‌پايان به گواه كارشناسان بين‌المللي و اسراييلي

جنگ ميان اسراييل و مقاومت به جنگي فرسايشي و پرهزينه تبديل شده است. به گفته «وال استريت ژورنال»، حزب‌الله علي‌رغم فشارهاي شديد نظامي همچنان توان خود را حفظ كرده و به فرسودگي منابع اسراييل ادامه مي‌دهد، درحالي كه توان مقاومت در جبران خسارت‌ها، تلاش اسراييل براي تخريب زيرساخت‌هاي مقاومت را بي‌اثر كرده است. استفان والت، كارشناس امريكايي، معتقد است كه اسراييل نتوانسته بازدارندگي موردنظر خود را از طريق سياست‌هاي سركوبگرانه‌اش محقق كند. او بيان مي‌كند: «استراتژي سركوب و استفاده از زور تضميني براي پيروزي نيست، بلكه به مقاومت مردم در برابر سلطه‌گري دامن مي‌زند.» والت هشدار مي‌دهد كه ادامه اين مسير مي‌تواند به انزواي جغرافيايي-سياسي اسراييل بينجامد و حتي واكنش‌هاي منفي از جانب جامعه جهاني و ايالات‌متحده به همراه داشته باشد. همچنين، سرتيپ سابق نوعم تيفون، فرمانده پيشين لشكر شمالي اسراييل، از لزوم توافق با لبنان براي جلوگيري از تلفات بيشتر سخن گفت و هشدار داد كه مقاومت به تدريج قدرت خود را افزايش خواهد داد و اعتماد به نفس بيشتري پيدا خواهد كرد. تيفون تاكيد كرد كه درگيري‌هاي مستمر با حزب‌الله، اسراييل را در مواجهه‌اي دايمي با تهديدهاي فزاينده قرار خواهد داد.

چالش‌هاي اقتصادي و سياسي جنگ: بحران داخلي اسراييل

چالش‌هاي نظامي با بحران اقتصادي شديد ناشي از هزينه‌هاي جنگ همراه شده‌اند. سرتيپ كوبي ماروم اشاره كرد كه هر روز جنگ براي اسراييل هزينه‌اي بالغ بر يك ميليارد شِكل در بر دارد كه اين هزينه‌هاي سنگين بر بودجه عمومي فشار مي‌آورد و ادامه جنگ را دشوارتر مي‌سازد. در نتيجه، اسراييل با فشارهاي فزاينده‌اي در زمينه‌هاي اقتصادي و اجتماعي مواجه است كه روز به روز بيشتر مي‌شود. از سوي ديگر، گزارش‌ها حاكي از فرار بيش از ۵۰۰,۰۰۰ اسراييلي از مناطق شمالي است كه به دليل تهديدات حزب‌الله از خانه و كاشانه خود به نقاط امن‌تر رفته‌اند. بني بن موخاخار، رييس شوراي محلي مفوعوت حرموش نيز اذعان كرد كه بازگشت به وضعيت امنيتي پيشين در شمال اسراييل نيازمند حداقل پنج سال است، چراكه سكونتگاه‌هاي نزديك مرز لبنان به‌شدت ناامن شده‌اند.

درس‌هاي تاريخ: حتميت پايداري و سختي شكست اراده ملت‌ها

كارشناسان معتقدند كه اسراييل درس‌هاي تاريخ را درك نكرده و نتوانسته اراده ملت‌ها را در مقابل اشغالگري به درستي ببيند. ديويد هرست نوشت كه مقاومت در لبنان و غزه نه تنها تسليم نمي‌شود، بلكه همانند جنبش‌هاي آزادي‌بخش ديگر در جهان، پيوسته تجديد قوا مي‌كند. هرست به نمونه انقلاب الجزاير اشاره مي‌كند كه علي‌رغم فداكاري‌هاي بي‌شمار به استقلال از فرانسه منجر شد. اين مثال نشان مي‌دهد كه پيروزي در جنگ‌ها تنها با قدرت نظامي به دست نمي‌آيد، بلكه نيازمند درك اراده و ايستادگي ملت‌ها است. استفان والت نيز بر اين باور است كه حمايت بي‌قيد و شرط ايالات‌متحده از اسراييل مي‌تواند به چالشي سياسي تبديل شود كه روابط ايالات‌متحده و اسراييل را تهديد كند. والت توضيح داد كه جامعه بين‌المللي ممكن است نسبت به تجاوزات اسراييل به فلسطيني‌ها و لبناني‌ها حساس‌تر شود و اين موضوع به انزواي جغرافيايي و سياسي اسراييل خواهد انجاميد.

نتيجه‌گيري: اسراييل محكوم به ناكامي و مقاومت ماندگار

تحليل‌ها حاكي از آن است كه اسراييل نمي‌تواند اين نبرد را پيروز شود، هر چند كه از قدرت نظامي چشمگيري برخوردار است. توانايي‌هاي تاكتيكي براي پيروزي كافي نيستند، چراكه اين جنگ به اراده و پايداري نياز دارد و حزب‌الله و مقاومت فلسطين نشان داده‌اند كه از اين ويژگي‌ها برخوردارند. امروز اسراييل با چالش‌هاي بي‌سابقه‌اي در عرصه‌هاي نظامي و اقتصادي مواجه است؛ ارتش آن از درون دچار فرسودگي شده و جامعه اسراييلي با احساس ناامني دست‌ و پنجه نرم مي‌كند. در مقابل، مقاومت كه نيروي خود را از اراده مردم و عدم تسليم‌شدن مي‌گيرد، روز به روز به قدرت بيشتري مي‌رسد. اين استقامت بيانگر آن است كه پيروزي در اين نبرد تنها به قوي‌تر بودن نظامي بستگي ندارد، بلكه به اراده، صبر و پايداري وابسته است. درحالي كه اسراييل همچنان در انكار واقعيت به‌سر مي‌برد، مقاومت به دستاوردهاي معنوي و استراتژيكي دست يافته است كه روياي پيروزي اسراييل را به سراب تبديل مي‌كند. نويسنده و تحليلگر فلسطيني

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون