واشنگتنپست مدعي شد
خيز ترامپ براي مهار شاهينها واشنگتن براي توافق آماده ميشود؟
رسانههاي امريكايي به چرايي حذف چهرههاي راديكال از كابينه دوم پرداختند
بعد از حمله موشكي و مشروع ايران تحت عنوان وعد صادق 2 به مواضعي در خاك اسراییل، سناتور ماركو روبيو گزينه موردنظر ترامپ براي وزارت خارجه مانند ساير قانونگذاران جمهوريخواه به اين اقدام واكنش نشان داد. ماركو روبيو در شبكههاي اجتماعي ادعا كرده بود كه صرفا با تكيه بر سياست موسوم به فشار حداكثري است كه ميتوان با ايران وارد تقابل شد. ديگر متحدان ترامپ طي اقدامي ادعايي نيز از دولت بايدن كه تا ژانويه سال آينده بر سر كار خواهد بود خواستند تا مجوز حمله ادعايي رژيم اسراييل به تاسيسات ايران را صادر كند. تام كاتن كه نامش به عنوان يكي از گزينههاي احتمالي براي كابينه ترامپ نيز مطرح شده است، در همان بازه زماني طي پيامي درتوييتر (ايكس) مدعي شد از اسراييل بهطور كامل حمايت كنيد. برايان هوك نيز نماينده ويژه در امور ايران در دولت اول ترامپ طي گفتوگويي با فاكس نيوز بيزنس مدعي شد: انتظار دارد اسراييل به پاسخ ايران واكنش نشان بدهد و توازن قوا در منطقه را تغيير بدهد.
واشنگتنپست طي گزارشي ادعايي در راستاي بررسي ابعاد سياست احتمالي دولت دوم ترامپ با تكيه بر كابينه احتمالي او آورده است كه پيروزي انتخاباتي ترامپ اين پيام را ميرساند كه افراد سنتي و تندرو حزب جمهوريخواه كه مدتهاست ايران براي آنها يك اولويت اصلي بوده دوباره به قدرت بازگشتهاند، چراكه حزب جمهوريخواه آماده است تا همزمان كنترل كاخ سفيد، سنا و مجلس نمايندگان را به دست بگيرد. به ادعاي اين نشريه براي تهران اما اين پيام مخابره شده كه سياست منعطف (ادعايي) دموكراتها تمام شده و بايد آماده اقدامات احتمالا غيرقابل پيش بيني جمهوريخواهان بود. اين درحالي است كه به باور برخي ناظران برخلاف دوران اول رياستجمهوري ترامپ، كه در قابش چهرههايي راديكال با تمايل ادعايي براي حمله به ايران تعريف شده بودند، امروز چندين قانونگذار و مقام جمهوريخواه هشدار ميدهند كه رويكردهاي تند در دولت جديد ترامپ تاثير كمتري خواهند داشت. واشنگتن پست در ادامه گزارش خود و به نقل از گروهي از تحليلگران به ديدار ادعايي و محرمانه ايلان ماسك با نماينده ايران در نيويورك اشاره كرده (اين ادعا توسط مقامات ايراني تكذيب شده است) و مدعي است ممكن است اين اولين نشانه از يك تغيير عظيم باشد. اين نشريه در ادامه مدعي است، درحالي كه ترامپ در دوره اول خود به مشاركت امريكا در توافق هستهاي ايران خاتمه داد و از رويكرد موسوم به فشار حداكثري پيروي كرد اما همزمان تلاشهاي مكرري هرچند ناموفق براي باز كردن باب گفتوگو با ايرانيها انجام داد. او همچنان به طور مكرر درباره انجام يك توافق صحبت كرده ازجمله در دوران تبليغات انتخاباتياش.
تريتا پارسي، كارشناس مسائل ايران و معاون اجرايي موسسه كوينسي در واشنگتن گفت: «من فكر ميكنم كه او (ترامپ) واقعا درخواست براي توافق را داشته و دارد.» پارسي در گفتوگو با واشنگتن پست مدعي است كه دولت ايران نيز تمايل به توافق را داشته اما تصور ميكرده كه رايزنيها به واسطه رويكرد جنگطلباني چون جان بولتون و مايك پمپئو و برايان هوك متوقف ميشده است. به ادعاي واشنگتن پست اين گمانه زني ادعايي در شرايطي مطرح شده كه جان بولتون مشاور امنيت ملي دولت اول ترامپ طي يك مقالهاي كه در ماه جولاي نوشته است مدعي شده اگر ترامپ به كاخ سفيد بازگردد، تمايل او به برخورد با مسائل امنيت ملي به عنوان فرصتهايي براي انجام معامله ممكن است به زودي منجر به ديدار بين ترامپ و رييسجمهور جديد ايران شود.به گزارش واشنگتن پست و به نقل از تريتا پارسي، در ماه ژانويه كه ترامپ براي بار دوم وارد كاخ سفيد ميشود، با يك خاورميانه بهشدت متفاوت مواجه خواهد شد، جايي كه ايران ، اسراييل و همچنين ايالات متحده و شركاي عرب اين كشور بهطور خطرناكي به جنگي فراگير نزديك هستند. او در ادامه افزود: «منطقه در حال حاضر در آستانه انفجار است» بنابراين هرچند ادعاي ديدار ادعايي ايلان ماسك با نماينده ايران نشاندهنده تمايل به كاهش تنشها توسط دو طرف باشد اما همچنان اين واقعيت وجود دارد كه دو ماه آينده تا ژانويه 2025 بسيار خطرناك است و بايد از هر گونه اشتباه محاسباتي اجتناب كرد.
واشنگتن پست همچنين به نقل از يك مقام سابق امنيت ملي ترامپ مدعي شده است: پس از آنكه ايران يك پهپاد امريكايي را در 2019 سرنگون كرد، اكثر اعضاي تيم امنيت ملي دولت ترامپ طي در خواستي مدعي شده بودند كه دولت بايد به اين اقدام تهران پاسخ دهد. جان بولتون ازجمله افرادي است كه از حاميان قديمي مداخله نظامي امريكا در خاورميانه بوده است و بهشدت مدعي انجام اين حملات توسط امريكا به ايران بود. به ادعاي اين مقام امنيتي سابق دولت ترامپ كه خواست نامش فاش نشود، ترامپ نيروهاي نظامي ايالات متحده را براي انجام اين حملات آماده كرد، اما در آخرين لحظه اين طرح را متوقف ساخت. تريتا پارسي در ادامه گفتوگوي خود با واشنگتن پست به نقل از مقامات ايراني مدعي شده: «در دولت اول ترامپ، حداقل دو بار ايرانيها تلاش كردند از طريق كشورهاي واسطه با ترامپ ارتباط برقرار كنند، اما اين تلاشها به دليل دخالت مايك پمپئو كه يك حامي قوي اقدامات سخت عليه ايران بود، شكست خورد.» پارسي در ادامه ادعا كرده كه تلاشهاي بيحاصل در طرف ايرانيها اين تصور را ايجاد كرده است كه حتي اگر ترامپ بخواهد به توافقي دست يابد، رسيدن به آن بسيار دشوار است، زيرا تمايل او براي دستيابي به توافق ميتواند به راحتي توسط افراد جنگ طلب در حلقه اطرافش مسدود شود.
به گزارش واشنگتن پست و به نقل از مقام سابق امنيت ملي در دولت اول ترامپ در حال حاضر تلاشهاي جدي براي گماشتن مقامهاي امنيت ملي كه از رويكرد رييسجمهور در اين زمينه حمايت كنند، در حال انجام است تا مجددا شاهد وضعيت مشابهي كه با روي كار بودن مك مستر، جان بولتون، جيم متيس و ركس تيلرسون ايجاد شده بود نباشيم؛ افرادي كه با آنچه رييسجمهور تمايل داشت انجام بدهد، مخالفت ميكردند، چراكه به ادعاي اين مقام امنيتي، اين مشاوران افرادي بودند كه از ديدگاه ترامپ حمايت نميكردند. آنها ميخواستند به جنگ بروند. حالا اما روند بررسي افراد كاملا متفاوت است؛ نه براي پيدا كردن بله قربانگوها، بلكه براي پيدا كردن كساني كه اساسا ميتوانند ديدگاه رييسجمهور را حمايت كنند.
دريك ون اردن يكي ديگر از متحدان ترامپ و نيروي سابق كلاه سبز نيروي دريايي، كه نامزدهاي كابينه رييسجمهور منتخب را گامي به سوي سياست خارجي متفاوت از دوره اول او توصيف كرد به واشنگتنپست گفت: «نامزدهاي ترامپ در اين دوره فقط زماني ما را وارد درگيري مسلحانه خواهند كرد كه لازم باشد.» به گزارش واشنگتن پست ماركو روبيو ازجمله افراد احتمالي كابينه ترامپ همزمان با اعلام نام او به عنوان وزير خارجه دولت دوم در پاسخ به سوالي درباره سياست امريكا در قبال ايران گفته است: من ميخواهم از هر سياستي كه رييسجمهور اتخاذ كند، حمايت كنم. يك مقام پيشين امنيت ملي همچنين در اين زمينه گفت: «روبيو طبق برنامه عمل خواهد كرد. معتقدم كه فلسفه ترامپ در تلاش براي اجتناب از استفاده از نيروي نظامي و پايان دادن به درگيريها براي همه كساني كه براي پستهاي امنيت ملي درنظر گرفته شدهاند، تبيين شده است.»