• ۱۴۰۳ شنبه ۲۹ دي
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 5934 -
  • ۱۴۰۳ سه شنبه ۲۷ آذر

درباره شتاب‌بخش تحقق هاب انرژي در چارچوب برنامه هفتم توسعه

موسي احمدي

جمهوري اسلامي ايران با دارا بودن ذخاير عظيم نفت و گاز، به عنوان يكي از بازيگران اصلي در عرصه انرژي جهان محسوب مي‌شود. مصوبات اخير مجلس شوراي اسلامي در حوزه انرژي و ميزباني موفق از نشست كشورهاي صادركننده گاز (GECF) تحولات مهمي را در ديپلماسي انرژي كشور رقم زده است. در اين يادداشت، تلاش خواهد شد تا تأثيرات اين رويدادها بر چشم‌انداز تبديل شدن ايران به هاب انرژي منطقه با رويكردي فني و تخصصي مورد بررسي قرار بگيرد. مصوبات اخير مجلس شوراي اسلامي انرژي، گام مهمي در راستاي تأمين امنيت انرژي كشور، افزايش بهره‌وري و بهبود وضعيت اقتصادي برداشته است. اين مصوبات با تمركز بر شفاف‌سازي در حوزه سوخت، افزايش سرمايه‌گذاري در پروژه‌هاي نفت و گاز، توسعه منابع تجديدپذير و مديريت بهينه مصرف انرژي، حمايت از توليد داخلي و بهبود وضعيت مالي شركت‌هاي نفتي، مي‌تواند به بهبود وضعيت بخش انرژي كشور كمك شاياني كند و جهشي رو به جلو در زيرساخت‌هاي انرژي كشور داشته باشد ونشان از عزم جدي دولت و مجلس براي تقويت زيرساخت‌هاي انرژي و افزايش بهره‌وري در اين بخش دارد.

بر اساس آمارهاي منتشر شده، پيش‌بيني مي‌شود با اجراي اين مصوبات، توليد گاز طبيعي كشور تا ۲۰ درصد افزايش يابد. اين امر علاوه بر تأمين نياز داخلي، ظرفيت صادرات گاز ايران را نيز افزايش داده و به تقويت جايگاه كشور در بازارهاي جهاني كمك خواهد كرد.

تقويت ديپلماسي انرژي و همكاري‌هاي منطقه‌اي

ميزباني از نشست GECF در تهران، فرصتي طلايي براي ايران بود تا ضمن تقويت روابط ديپلماتيك با كشورهاي عضو، جايگاه خود را به عنوان يك بازيگر كليدي در بازار جهاني گاز تثبيت كند. اين نشست، علاوه بر تبادل نظر در خصوص قيمت‌ها و سياست‌هاي انرژي، با توجه به موقعيت جغرافيايي و منابع فراوان انرژي، كشور ما مي‌تواند به يك هاب انرژي در منطقه تبديل شود و بر اساس تحليل‌ها، همكاري‌هاي چندجانبه مي‌تواند به كاهش تنش‌ها و افزايش امنيت انرژي در منطقه كمك كرده وبه ايجاد ائتلاف‌هاي جديد و تقويت همكاري‌هاي منطقه‌اي كمك شاياني كند.

چشم‌انداز تبديل شدن ايران به هاب انرژي منطقه

با توجه به مصوبات اخير مجلس و موفقيت‌هاي كسب شده در نشست GECF، بسيار روشن به نظر مي‌رسد. براي تحقق اين هدف، چندين الزام اساسي بايد مورد توجه قرار بگيرد:

٭ تقويت زيرساخت‌ها: سرمايه‌گذاري در خطوط انتقال، پالايشگاه‌ها و ساير زيرساخت‌هاي انرژي، از جمله ضروريات اين مسير است.

٭ توسعه ديپلماسي انرژي: برقراري روابط قوي با كشورهاي همسايه و ساير بازيگران اصلي در بازار انرژي، به تقويت موقعيت ايران كمك خواهد كرد.

٭ ايجاد چارچوب‌هاي قانوني و مقرراتي مناسب: ايجاد محيطي سرمايه‌پذير و شفاف، براي جذب سرمايه‌گذاران داخلي و خارجي ضروري است.

٭ حمايت از تحقيق و توسعه: سرمايه‌گذاري در تحقيق و توسعه فناوري‌هاي نوين در حوزه انرژي، به افزايش بهره‌وري و كاهش هزينه‌هاي توليد كمك خواهد كرد.

٭ آموزش نيروي انساني: ارتقاي سطح دانش و مهارت نيروي انساني، براي بهره‌برداري بهينه از منابع انرژي و مديريت پيچيدگي‌هاي اين صنعت، ضروري است.

راهبردهاي عملياتي براي تحقق هدف

راهبردهاي عملياتي براي تحقق هدف تبديل شدن به هاب انرژي منطقه را مي‌توان به اين شرح مدل‌سازي كرد:

٭ توسعه بازارهاي صادراتي: شناسايي بازارهاي جديد و تقويت روابط تجاري با كشورهاي مصرف‌كننده گاز، از جمله اولويت‌هاي اصلي است.

٭ توسعه منابع تجديدپذير: سرمايه‌گذاري در انرژي‌هاي تجديدپذير، علاوه بر كاهش وابستگي به منابع فسيلي، به تنوع‌بخشي به سبد انرژي كشور كمك خواهد كرد.

٭ بهينه‌سازي مصرف انرژي: اجراي طرح‌هاي بهينه‌سازي مصرف انرژي در بخش‌هاي مختلف اقتصاد، به كاهش اتلاف انرژي و افزايش بهره‌وري كمك خواهد كرد.

٭ توسعه همكاري‌هاي منطقه‌اي: تقويت همكاري‌هاي منطقه‌اي در حوزه انرژي، به ايجاد بازار مشترك انرژي و افزايش امنيت انرژي در منطقه كمك خواهد كرد.

در پايان يادآور مي‌شود مصوبات اخير مجلس و نشست GECF، نشان از عزم جدي جمهوري اسلامي ايران براي تبديل شدن به هاب انرژي منطقه دارد. با اتخاذ راهبردهاي مناسب و بهره‌گيري از فرصت‌هاي موجود، مي‌توان به اين هدف دست يافت .همچنين با اجراي صحيح اين مصوبات و با همكاري همه بخش‌هاي جامعه، مي‌توانيم به آينده‌اي روشن براي بخش انرژي ايران اميدوار باشيم. افزايش توليد و صادرات نفت و گاز، بهبود وضعيت مالي شركت‌هاي نفتي، كاهش وابستگي به درآمدهاي نفتي و حركت به سمت انرژي‌هاي پاك و تجديدپذير، تنها بخشي از دستاوردهاي اين مصوبات خواهد بود. مجلس شوراي اسلامي نيز به عنوان نماينده مردم، بر اجراي دقيق اين مصوبات نظارت خواهد كرد و از هرگونه تلاش براي تضييع حقوق مردم و كشور جلوگيري خواهد کرد. از همه بخش‌هاي جامعه دعوت مي‌كنيم تا با مشاركت فعال در اجراي اين مصوبات، به ما در تحقق اهداف بلندمدت كشور كمك كنند.»

رييس كميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون