سيد حسن خميني در ديدار وزير ارشاد و هنرمندان:
از دشنام و تهديد نترسيد
ديدار پسراني كه در دامان پدراني از جامعه روحانيت پرورش يافتند. يكي كرسي وزارت فرهنگ را دارد و ديگري مسووليت بيت پدربزرگي كه بنيانگذار نظام جمهوري اسلامي بوده است. سيد حسن خميني در ديدار با علي جنتي و برخي مديران و مسوولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي آنها را به شجاعت دعوت كرد. وزارت فرهنگ در طول اين سالها به دليل لغو برخي كنسرتها و عدم اكران برخي فيلمها به دليل فشارهاي موجود همواره زير بار انتقادها بوده است و به نظر ميرسيد از همين رو باشد كه يادگار امام در اين ديدار طعنهاي هم به علي جنتي ميزند و ميگويد: اگر كسي بداند وقتي سه جمله ميگويد آقاي جنتي كوتاه ميآيد، به سخنان خود ادامه ميدهد؛ هميشه كساني هستند كه هرچيزي ميگويند و هيچ شخصيت بزرگي در تاريخ بشريت بيفحش خوردن بزرگ نشده است، همانگونه كه امام در روزگار خود فحشها و طعنههاي زيادي شنيد.
تعالي فرهنگي را با «اجبار» نميتوان ايجاد كرد
به گزارش ايسنا، سيد حسن خميني در ديدار وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، معاونان و مديران اين وزارتخانه و جمعي از هنرمندان كشور با تشكر از وزير «ارزشمند»، «خدوم» و «فرهنگ شناس» كشور، اظهار داشت: گزافه نيست اگر كسي ادعا كند انقلاب اسلامي، انقلابي داراي ريشههاي فرهنگي است، بدين معنا كه هم شعارهاي اصلي آن فرهنگي است و هم طبقه رهبران انقلاب متشكل از افراد انديشمند و فرهنگي هستند و پيام انقلاب براي آيندگان نيز پيامي فرهنگي است. وي افزود: نقطهاي كه انقلاب در مقابل آن ايستاده، اضمحلال فرهنگي موجود بود و آنچه هدف آن است و به سمت آن حركت ميكند تعالي فرهنگي است. يادگار امام با اشاره به صبغه فرهنگي سردمداران انقلاب از رهبر كبير آن گرفته تا ساير مبارزين اين مسير، يادآور شد: خاستگاه همه اين شخصيتها در حوزه انديشه، علم و خرد بود در حالي كه در ساير انقلابها اينگونه نيست و بعضا سران انقلاب ريشههاي كارگري، اقتصادي يا سياسي داشتند. وي با اشاره به شعار «استقلال» در جريان انقلاب اسلامي، افزود: از ابتدا بيش از آنكه استقلال اقتصادي مطرح باشد، استقلال فرهنگي مدنظر بود؛ به اين معنا كه داراي پيشينهاي غني در حوزه ايراني- اسلامي هستيم و ما براي اعتلاي آن قدم برداشتهايم. دينداران هم انديشه ديني را در خطر ديدند كه براي احياي آن گام برداشتند، زيرا دين يكي از هنجارهاي مهم در عرصه فرهنگ است. سيد حسن خميني با اشاره به تعريف دشوار فرهنگ و كژتابيهاي اين اصطلاح، گفت: فرهنگ از زمره مسائلي است كه تعالي آن جز به «اختيار» نيست. ما ميتوانيم جلوي هجمه فرهنگي را با «بستن»ها بگيريم، اما تعالي فرهنگي را با «اجبار» نميتوان ايجاد كرد و انسانها بايد خودشان بخواهند تا متعالي شوند. كسي ميتواند جلوي دسترسي ديگران به شرب خمر را بگيرد اما نميتواند كسي را وادار به نيت كردن براي نماز كند؛ چرا كه در صورت اجبار، انسان نماز بدون نيت ميخواند كه با نخواندن آن تفاوتي نميكند، لذا شرط تعالي روحي يك جامعه، اختيار است.
انسان با اختيار تعالي مييابد
وي با بيان اينكه خداوند ميخواهد انسانها بسياري از كارها را با اختيار خودشان انجام ندهند و بسياري را با اختيار انجام دهند، يادآور شد: تجربه بشري ميگويد كه اگر انسان را به اختيار خود واگذاريم اما او را تربيت كنيم، تعالي پيدا ميكند، زيرا از دل يك فضاي دستوري چيزي توليد نميشود. سيد حسنخميني با بيان اينكه تعالي فرهنگي محتاج «اختيار» و «شجاعت» است، تصريح كرد: كساني كه مسوول امور فرهنگي ميشوند، با هر عقيدهاي كه هستند، بايد براي عقيده خودشان آنقدر ارزش قايل باشند كه قادر باشند شجاعانه آن را ترويج كنند و گرنه به دروغ ميگويند به آن معتقدند. وي با تاكيد بر اينكه شجاعت به معناي بستن چشم و باز كردن دهان به گفتن هر سخني نيست، ادامه داد: شجاعت يعني كسي منافع شخصي خود را در تصميمات دخالت ندهد؛ اما بدانيد مهم نيست چه ميگوييد، بلكه اگر منشا اثر هستيد هميشه گروهي هستند كه به شما دشنام بدهند و انساني كه از دشنام بترسد قيمت خود را خيلي پايين آورده است زيرا دشنام ارزانترين چيز در دنياست. يادگار امام گفت: اگر كسي بداند وقتي سه جمله ميگويد آقاي جنتي كوتاه ميآيد، به سخنان خود ادامه ميدهد؛ هميشه كساني هستند كه هر چيزي ميگويند و هيچ شخصيت بزرگي در تاريخ بشريت بيفحش خوردن بزرگ نشده است، همانگونه كه امام در روزگار خود فحشها و طعنههاي زيادي شنيد. وي با اشاره به داستان «منطق ماشين دودي» كه شهيد مطهري آن را نقل كردهاند، يادآور شد: بر اساس اين داستان وقتي قطار در ايستگاه ايستاده است، همه با عظمت به آن نگاه ميكنند، اما هنگام حركت كردن به آن سنگ ميزنند؛ اگر ديديد به شما سنگ نميزنند، بدانيد اشكالي در كار شماست و ايستايي داريد؛ اگر اينگونه بوديد بايد به خود ترديد كنيد. شرط تعالي فرهنگي، شجاعت و بيان عقيده است؛ اين بيان ميتواند در قالب موسيقي، شعر، ادبيات و... باشد.
از دشنام، تهديد و ضربه نترسيد
سيد حسن خميني خطاب به مسوولان وزارت ارشاد گفت: از دشنام، تهديد و ضربه نترسيد؛ گرچه ترس يكي از لوازم انسانيت است و وقتي ميگوييم نترسيد، يعني ترس خود را كم كنيد. زيرا هركس بگويد نميترسم دروغ ميگويد و انسانهايي كه دچار اين حالت نميشوند بسيار اندك هستند؛ مانند علي(ع) كه فرمودند «نميترسم»؛ اما اينكه ترس در وجود ما هست، دليل آن نيست كه در امور بترسيم. انسان آميختهاي از خير و شر است و انسان بايد دايما تلاش كند خير را گسترش دهد و شر را كم كند. وي با اشاره به توصيه مربيان اخلاق مبني بر اينكه راه مبارزات با خصلتهاي منفي اخلاقي اين است كه در لحظه توجه يافتن به يك خصلت بد با آن مبارزه كنيم، افزود: هر وقت احساس ترديد در كاري ميكنيم، اگر دليل اين ترديد يك رذيلت اخلاقي مانند ترس و طمع است حتما بايد خلاف آن عمل كنيم.