چه كساني جهان را آشفتهتر ميخواهند؟
هارون يشايايي
روز پنجشنبه 2 دي ماه به دعوت كليساي ارامنه كاتوليك ايران، گردهمايي مشترك روحانيون مسيحي (ارامنه – آشوري كلداني) و موبد زرتشتيان و روحاني بزرگ كليميان و اسقف پاتريك نماينده پاپ كه براي شركت در اين مراسم به ايران آمده بود و نمايندگان مجلس شوراي اسلامي و گروهي از افراد و اقليتهاي ديني تشكيل شد و شركتكنندگان طي قطعنامهاي گستاخي و توهين مجله فرانسوي را به ساحت مقدس پيامبر گرامي اسلام محكوم كردند.طي اين مراسم سخنرانان هر كدام با لحني متفاوت اظهار كردند آنچه را كه اين روزها در پاريس و ديگر شهرهاي اروپا و امريكا ميگذرد همه مي دانند،خلاصه اينكه مجله «شارلي ابدو» براي چندمين بار به مقدسات اديان توهين كرده و آخرين بار در شرايطي هيجانزده، عملا ساحت مقدس پيامبر گرامي اسلام را نشانه گرفته و با گستاخي و هتك حرمت به نام الهي ايشان، موجب آزردگي و پريشان حالي ميليونها مسلمان و غيرمسلمان جهان شده است، پيداست كه در پي اين همه بيپروايي چند مسلمان عصباني، آشفته و تحقير شده كه هيچ كس را در دفاع از مقدسات خود نميديدند، در محل مجله «شارلي ابدو» دست به اقدامي زدند كه انعكاس جهاني پيدا كرد و بلافاصله گروهي ديگر به فروشگاه مواد غذايي يهوديان (كاشر) در پاريس هجوم آورده و موجب كشته شدن چند نفر از مشتريان فروشگاه شدند.تا اينجا شرح حوادث است كه مشروح آن همه جا گفته شده است: اما پس از اين وقايع، جرياني سازمان يافته نشانههايي آشكار از نژادپرستي، اسلامهراسي و بيگانهستيزي از خود بروز داد كه در بخشي از فرهنگ غرب بيسابقه نيست، ميگويم بخش كوچكي از فرهنگ غرب كه خود دچار خطكشي نژادي يا ناسيوناليستي نشده باشم، طرفه اينكه هر گاه اين بخش كوچك امكان خودنمايي و بيان نظر پيدا كرده است به سرعت توانسته به نيرويي مهارنشدني مبدل شود. دور نرويم كودتاي هيتلر و گروه كوچك نازيها در آبجوفروشيهاي مونيخ به جرياني انجاميد كه جهان را به آتش جنگ دوم جهاني كشانيد.بازتاب آنچه پس از انتشار كاريكاتور موهن در مجله فرانسوي اتفاق افتاد بيشباهت به گذشتههاي دور و نزديك در فرهنگ گروههاي نژادپرست اروپايي نيست.
در همين رابطه موجي از شكايات در همدردي با كشتهشدگان وقايع پاريس در اروپا به راه افتاد، البته در گوشه و كنار بعضي مسوولان اعتراف كردند كه آنچه پيش آمده نتيجه تبعيضات و بي عدالتيها و تحريكات افراطيوني است كه جهان را به آتش و خون كشيدهاند، اما بر پا كنندگان اين گونه تظاهرات لجوجانه به تحريكات مجله فرانسوي بيشتر دامن زدند و به جاي 60 هزار تيراژ معمولي، 60 هزار را به شش ميليون رساندند و مطالبي توهينآميزتر ازگذشته در آن جاي دادند، يعني در واقع به اقدامكنندگان به خشونت پيام دادند كه ما كوتاه نميآييم و به توهين و تحقير مقدسات شما ادامه ميدهيم تا دامنه خشونت گستردهتر شود. بهانه اعلام شده در تظاهرات مذكور، دفاع از آزاديبيان و مطبوعات در فرهنگ غرب است، آيا وقتي سردمداران دولتها بازو در بازو در خيابانهاي پاريس رژه ميرفتند و هزاران نوشته «ما شارلي هستيم» را بالاي سر گرفته بودند از آزادي مطبوعات و بيان دفاع ميكردند، يا ادامه توهين و تحقير به مقدسات ديگران را تبليغ و تاييد ميكردند تا جهان را از آشفتگي كنوني آشفتهتر كنند...؟ آزادي بيان و مطبوعات با همان معيارهاي فرهنگ غربي براي بيان حقايق و فاشگويي و ارشاد مردم است يا تحريك به خشونت و آزردگي كساني كه به دليل فقر، تبعيض، تحقير و بيكاري به قدر كافي عصباني و دلنگران هستند و با توهين به مقدساتشان كه تنها وسيله تسلي خاطر آنها است اين مردم را به اقدامات خشونتبار مجبور نميسازند...؟
در مورد آنچه در فروشگاه كاشر پيش آمد، موضوع جالبتر ميشود! وقتي كه بنيامين نتانياهو، نخستوزير اسراييل كه گويا براي شركت در راهپيمايي به پاريس آمده بود، ناگهان سر از كنيسه يهوديان درميآورد و براي اقدام به مهاجرت سريع يهوديان فرانسه به اسراييل، لابد براي جنگ با فلسطينيها سخنراني به قول خودش سرنوشت ساز ميكند و فتواي شرعي صادر ميكند... اما رييس انجمن يهوديان فرانسه در مصاحبه با BBC (روز چهارشنبه، 21 ژانويه) در جواب ميگويد «ما فرانسوي هستيم و با اينكه به نظر مي رسد، دمل چركين نژادپرستي و يهوديستيزي در بيشتر شهرهاي اروپا سر باز كرده، ولي ما به ملت فرانسه تعلق داريم و البته يهودي هستيم و براي بقاي فرهنگ اروپايي و مبارزه با سرطان فاشيسم در كنار مردم فرانسه خواهيم ماند. ديگر اينكه با همه تلاش نخستوزير اسراييل مهاجرت يهوديان فرانسوي به اسراييل به هيچ وجه افزايش نيافته است.
بد نيست به خاطرهاي در كشور خودمان كه به اقدام نخستوزير اسراييل در فرانسه مربوط ميشود اشارهاي داشته باشم...! در سال 1384 كه موضوع انكار فاجعه هولوكاست از طرف بعضيها در ايران مطرح شد و سر و صداي فراواني در دنيا به راه انداخت، يكي از سازمانهاي يهوديان امريكا كه مسوول و متولي كوچاندن يهوديان كشورهاي مختلف به اسراييل است، فرصت را غنيمت شمرد تا از آب گلآلود ماهي بگيرد...! و از طرق مختلف اعلام كرد، ايرانيان يهودي كه به اسراييل مهاجرت كنند علاوه بر تسهيلات معمول به هر كدام 10 هزار دلار كمك نقدي پرداخت خواهد شد وچند نفري را فراهم كرد و آنها را به فرودگاه تلآويو برد. در فرودگاه خبرنگاران مسافران ايراني را دوره كردند تا از آنها درباره وقايع ايران بپرسند و خوراك تبليغاتي عليه ايرانيان فراهم كنند. عكسهاي ايرانيان در فرودگاه تلآويو در سايتها و رسانههاي مجازي آن روزها وجود دارد وميتوان به آن استناد كرد. تقريبا تمام ايرانيان حاضر در آن فرودگاه، گذرنامههاي ايراني خود را به خبرنگاران نشان دادند و اعلام كردند كه ما بعد از زيارت اماكن مقدسه و ديدار با اقوام و آشنايان خود به تهران باز خواهيم گشت... و چنين كردند.