گزارش «اعتماد» از تازهترين حاشيه به وجود آمده براي فدراسيون و سازمان ليگ
بحران فوتبال به داوري رسيد
گروه ورزش| داوري فوتبال ايران يكي از بحرانيترين دوران خود را سپري ميكند. داوران ليگهاي دسته اول تا سوم مدتهاست كه حقوق خود را دريافت نكردهاند و به درخواستهاي آنها براي پرداخت حقوحقوقشان هيچ توجهي نشده است. از طرفي اشتباهات داوران ليگ برتري، روي نتايج بازيهاي حساس ليگ تاثير مستقيم ميگذارد و صداي اعتراض تمام مربيان و تيمها درآمده است. اعتراض به داوري براي اهالي فوتبال ايران اين روزها اپيدمي شده است و بعضا شاهد اين مساله هستيم كه مربيان و بازيكنان مختلف هم ضعفهاي كاري و فني خود را پشت داستان اعتراض به داوريها پنهان ميكنند. البته اين تمام مشكلات نيست. روز گذشته داوران شاغل در ليگ برتر فوتسال ايران هم رسما به مديران سازمان ليگ و فدراسيون و كميته داوران اولتيماتوم دادند كه اگر تا روز دوشنبه حق و حقوق عقب افتاده آنها پرداخت نشود، هيچ كدام از داوران، حاضر به سوت زدن بازيهاي اين هفته ليگ برتر فوتسال نخواهد بود. به هر ترتيب ضعف در مديريت اقتصادي فوتبال ايران مدتهاست كه همهچيز را تحت تاثير خود قرار داده است. در دورهاي كه حريفان آسيايي فوتبال ايران در حال برنامهريزي براي توسعه فوتبال خود و رسيدن به موفقيتها در آينده هستند، فوتبال ايران امروز به روشي كاملا سنتي اداره ميشود. اتفاقاتي در اين فوتبال رخ ميدهد كه سالها پيش منسوخ شده بود. به هر ترتيب در فوتبالي كه سالانه 4500 ميليارد تومان پول در آن هزينه ميشود، براي هيچ كدام از اهالي اين رشته، عدم پرداخت حقوق داوران قابل قبول و باور نيست. اما حقيقت ماجرا اين است كه ضعف مديريت، اين روزها داوري فوتبال ايران را هم با بحراني بزرگ مواجه كرده است. بياعتمادي باشگاهها به داوران به اوج خود رسيده است و اخيرا هم بازار اتهامزني و درگيري در اين رابطه داغ داغ شده است.
خيلي از كارشناسان البته به وجود آمدن وضع بحراني فعلي را ماحصل اشتباهات مديريتي كميته داوران و عملكرد حسين عسگري ميدانند، مردي كه مدتهاست با فريدون اصفهانيان اختلافات زيادي دارد اما حاضر هم نيست پست رياست دپارتمان داوري را كنار بگذارد. هر چند كه اخيرا اخبار مختلفي درباره بركناري احتمالياش در رسانهها منتشر شده، اما اين نكته كه جامعه داوري قرباني اختلافات داخلي كميته داوران شده است، بر هيچ كسي پوشيده نيست.
از طرفي ديگر مهدي تاج، رييس سازمان ليگ برتر دو روز پيش با ارسال نامهاي به علي كفاشيان ضمن اشاره به حساسيت بحران به وجود آمده در رابطه با اشتباهات تاثيرگذار داوري، خواهان برگزاري جلسه فوقالعاده با حضور مديران كميته داوران در دفتر رييس فدراسيون فوتبال جهت ارتقاي سطح داوري شده است.
درباره اين تصميم و نامه تاج اما برداشتهاي مختلفي ميشود. روز گذشته بسياري از پيشكسوتان داوري ضمن انتقاد از روش مديريتي اين مدير در سازمان ليگ، انتقاداتي را از او مطرح كردند. در شرايط كنوني اين انتقاد به مديريت سازمان ليگ فوتبال ايران وارد است كه آنها نتوانستهاند امنيت رواني و شغلي را براي داوران برقرار كنند و همين مساله علت اصلي به وجد آمدن جو منفي اخير عليه داوران است. طبيعتا وقتي مربيان و بازيكنان و عوامل باشگاهها به راحتي به خود اجازه ميدهند كه هر انتقادي را به داوران داشته باشند و از آن طرف هيچ برخوردي با آنها نميشود، جايگاه قضاوت در فوتبال ايران تضعيف ميشود. انتقاد بعدي به مديريت سازمان ليگ اما به بحث پرداخت حق و حقوق داوران اختصاص دارد. همانطور كه اشاره شد داوران ليگهاي دسته پايينتر چند سال است كه پول خود را دريافت نكردهاند. از طرفي پيشنهاد كميته داوران براي افزايش دستمزد داوران ليگ برتري هم با موافقت روبهرو نشده است. به همين ترتيب خود جامعه داوري هم چندان دل خوشي از مديريت حاكم بر فوتبال ايران ندارد و از نظر بسياري از كارشناسان اين ناراحتي كاملا هم بحق است.
حال با توجه به توضيحات ارايه شده بايد منتظر ماند و ديد نتيجه جلسه مهدي تاج با مسوولان فدراسيون و كميته داوران چه خواهد شد. تاج به عنوان مدافع حقوق باشگاهها شخصا به خاطر اشتباهات داوري فوتبال ايران در ليگ احساس خطر كرد و خواهان ارتقاي كيفي سطح داوري شد. اما او به عنوان نايبرييس دوم فدراسيون و رييس سازمان ليگ فوتبال ايران، بايد از حق و حقوق داوران هم به خوبي دفاع ميكرد و امكانات و شرايط مناسبي براي داوري آنها در فوتبال ايران فراهم ميكرد، منتها اين اتفاق هيچوقت رخ نداد.
شرايط داوري فوتبال ايران به قدري نگرانكننده است كه ادامه اين روند ميتواند ضربه مهلكي به فوتبال كشور وارد كند. از نظر كارشناسان اما تنها راهحل برون رفت از اين بحران، پرداخت حق و حقوق كامل داوران و ايجاد امنيت رفاهي و شغلي براي آنهاست. البته قبل از اين كارها بايد مديريت كميته داوران كاملا يكدست شود. شايد به همين دليل است كه مسوولان فدراسيون بايد هر چه سريعتر درباره حضور حسين عسگري در دپارتمان داوري در شرايطي كه اعتراضها به عملكرد او به اوج خودش رسيده است، تصميم جدي اتخاذ كنند.