• ۱۴۰۳ شنبه ۲۹ ارديبهشت
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 4122 -
  • ۱۳۹۷ شنبه ۹ تير

كتابخانه

هگل در برابر كانت

رويارويي هگل با كانت، به معناي ملاقات توام با قهر و آشتي دو غول بزرگ تاريخ فلسفه است؛ دو متفكري كه هر يك به نوبه خود تاريخ تفكر را به دو بخش پيش و پس از خود تقسيم كردند. كتاب وحدت اشيا: هگل، كانت و ساختار ابژه روايت رابرت استرن است از اين مواجهه كه به تازگي به همت محمدمهدي اردبيلي و مهدي محمدي اصل ترجمه شده است. استرن در اين كتاب مي‌كوشد تا با طرح مساله وحدت و كثرت، فلسفه هگل را در پرتو تقابلش با فلسفه كانت توضيح دهد. اين كتاب، به شكل مختصر و موجز طرحي جامع از رويكرد كل‌گرايانه هگل در خصوص ابژه و جهان ترسيم مي‌كند كه مي‌توان به كمك آن، كل فلسفه هگل را بازخواني و بازتفسير كرد. از اين منظر، انقلاب هگلي در مواجهه با ابژه، نه تنها اشياي فيزيكي، بلكه تمام موضوعات ديگر، اعم از نفس و خدا را نيز دربرمي‌گيرد. اين كتاب به اين دغدغه مي‌پردازد كه چه چيزي ابژه فردي را به ابژه‌اي فردي بدل مي‌سازد و بدين طريق وحدتش در مقام چنين ابژه‌اي چگونه بايد تبيين شود؟ در نتيجه، دغدغه‌محوري كتاب معنادار ساختن «وحدت اشيا» است. در اين كتاب استدلال شده است كه كانت و هگل پاسخ‌هايي عميقا متفاوت به اين پرسش داده‌اند و اختلاف‌شان در پاسخ به اين پرسش نشان‌دهنده جدايي ايده‌آليسم استعلايي كانت از ايده‌آليسم ابژكتيو هگل است.

 

معرفت بشر از ماوراءالطبيعه

«متافيزيك» بي‌درنگ با طرح پرسش‌هاي متافيزيكي، سراغ مباحث اساسي اين حوزه از معرفت بشري مي‌رود؛ اشيا چه هستند؟ آيا رنگ‌ها و شكل‌ها براي خود وجودي مستقل دارند؟ آيا «كل» همان مجموعه اجزايش است؟ چگونه است كه چيزي علت چيز ديگر مي‌شود و نه صرفا همجوار آن؟ ممكن چيست؟ آيا زمان چيز جاري است؟

استيون مامفورد استاد متافيزيك در دانشگاه دورهام انگلستان مي‌كوشد با طرح پرسش‌هايي ساده، زمينه را براي تامل در مورد برخي مباحث در سنت متافيزيك تحليلي فراهم سازد؛ مباحثي مانند جوهر، خاصيت، تغيير، علت، امكان، زمان، هويت شخصي، عدم و آگاهي.

«متافيزيك» نوشته استيون مامفورد با ترجمه محمد يوسفي توسط انتشارات ققنوس منتشر شده است. كتاب از 10 بخش اصلي تشكيل شده كه از جمله مهم‌ترين آن مي‌توان به تغيير چيست؟، علت چيست؟، زمان چگونه مي‌گذرد؟، شخص چيست؟ ممكن چيست؟ و متافيزيك چيست، اشاره كرد.

 

از «صدق» تا «شر»

مجموعه «دانشنامه فلسفه استنفورد» به جلد صدم رسيد. بسياري از كساني كه در ايران به نحوي از انحا كار فلسفي مي‌كنند و با فضاي اينترنت نيز بيگانه نيستند نام دانشنامه استنفورد را شنيده‌اند و چه بسا از اين مجموعه كم‌نظير بهره نيز برده باشند. مجموعه استنفورد كه ديري است توسط انتشارات ققنوس به زبان فارسي برگردانده و منتشر مي‌شود، حاصل طرحي براي ترجمه و انتشار گزيده‌اي از مدخل‌هاي اين دانشنامه است با هدف گستردن دامنه تاثير آن و فراهم كردن امكان دسترسي هرچه بيشتر خوانندگان فارسي‌زبان به مقالات راهگشايي كه در اين مجموعه آمده است. با توجه به ويژگي‌هاي دانشنامه استنفورد، شايد بيراه نباشد كه بگوييم براي كسي كه مي‌خواهد اولين‌بار با مساله يا مبحثي در فلسفه آشنا شود يا شناخت بهتري از آن حاصل كند، يكي از گزينه‌هاي مناسب اين است كه كار را با خواندن مدخل يا مدخل‌هاي مربوط به آن در اين دانشنامه آغاز كند.

تاكنون 96 مجلد از اين مجموعه منتشر شده كه اخيرا چهار جلد ديگر آن نيز منتشر و روانه بازار كتاب شده است. عناوين مجلدات 97، 98، 99 و 100 كه اخيرا منتشر شده‌اند به ترتيب عبارتند از؛ «صدق»، «ضد واقع‌گرايي اخلاقي»، «ديلتاي و يورك» و «مفهوم شر».

«صدق» نوشته مايكل گلنزبرگ با ترجمه مهدي محمدي، «ضد واقع‌گرايي اخلاقي» نوشته ريچارد جويس با ترجمه مهدي اخوان، «ديلتاي و يورك» نوشته رودلف مكريل و اينگوفارين با ترجمه سيدمسعود حسيني و «مفهوم شر» نوشته تاد كالدر با ترجمه ايمان شفيع بيك تشكيل‌دهنده چهار مجلد «دانشنامه استنفورد» هستند كه به تازگي توسط انتشارات ققنوس منتشر شده است.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون