خليجفارس، ماندگار شد
اسماعيل كهرم
نام خليجفارس سالهاست، محل مناقشه است. عربها آن را برخلاف تاريخ و پيشينه اين خليج عربي ميخواندند و اروپاييها به عمد آن را خليج ميناميدند و عبارت «فارس» را در گفتههايشان حذف ميكردند. بسيار خوشحالم كه با ثبت جهاني خليجفارس، اين نام ماندگار شده است.
خليجفارس علاوه بر اهميت سياسي و ژئوپوليتيك از نظر محيط زيست دريايي يك منطقه منحصربهفرد است. گونههاي حيات وحشي كه در خليجفارس وجود دارد، گاه تا استراليا نيز ديده نميشود. به عنوان مثال ما گونهاي به نام گاو دريايي داريم كه عربها آن را عروس البحر ميخوانند (تفاوت اين دو عبارت بسيار جالب است).
اينها گاوهايي هستند كه در كف دريا چرا ميكنند و وزن آنها به 600 كيلو ميرسد. در جهان جز خليجفارس ما اينگونه را در استراليا داريم كه به آن دوگونگ ميگويند.
فارغ از گاوهاي دريايي، كوسهها و دلفينهاي مختلف در خليجفارس زندگي ميكنند. دلفين شبه قاتل نمونهاي از اين دلفينهاست كه شبيه نهنگ قاتل است. همچنين ما بيش از 300 نوع پرنده داريم كه زيستگاهشان در اين منطقه است.
از نظر فرهنگي نيز حاشيه شمالي و كشورهاي حوزه خليجفارس اهميت دارد. در اين منطقه پاكستانيها، بلوچها، بندرعباسيها، خوزستانيها در كنار جزيرهنشينان زندگي ميكنند. از آنجا كه اين جزيرهها در گذشته دور افتاده بودند و رفت و آمدي ميان آنها نشده است، هر يك زبان، فرهنگ، مذهب و آيينهاي خود را دارند و تنوع بينظيري ميان آنها وجود دارد.
با توجه به آنچه گفته شد، باعث خوشوقتي است كه خليجفارس ثبت جهاني شد و احدي حق تحريف در اين نام را ندارد.