موكبداران مهراني ميزبانان زائران اربعين حسيني
گروه اجتماعي| اين روزها، شهر مهران كه يكي از مسيرهاي پرتردد زائران اربعين به سمت كربلاست حال و هواي متفاوتي دارد. مهران، در باقي ايام سال، شهري است كه با سكوت و آرامش معمول كوهپايه انس گرفته است و مردمانش هم معمولا به كارهاي خدماتي و كشاورزي مشغولند اما طي سالهاي گذشته، تردد زائران از اين شهر مرزي، علاوه بر آنكه جنب و جوش متفاوتي در زندگي ساكنان مهران ايجاد كرده، روال زندگي يكنواخت آنها را هم در روزهاي باقيمانده تا اربعين،؛ تغيير ميدهد. البته تمام اهالي شهر نگاه يكساني به اسكان و اقامت چند روزه زائران پيش از عزيمت به سمت عراق ندارند اما اغلب از اين تنوعي كه از روزهاي پس از دهه اول محرم، در شهر ايجاد ميشود خوشحالند چراكه يكنواختي زندگي در شهر كوچك و با صفايشان را تغيير داده و به شهر، چهره ديگري ميدهد. از جمله يكي از شهروندان ساكن مهران از حضور زائران اربعين ابراز خوشحالي كرده و به «اعتماد» ميگويد: «ما كه راضي هستيم. شهري كه در باقي ايام سال، بعد از نماز مغرب به خواب ميرود، چند سال است كه 15 الي 20 روز مانده به اربعين، احساس ميكند خون تازهاي در رگهايش جريان دارد. مردم، همان طور كه به استقبال ماه رمضان ميروند و براي غبارروبي مساجد و پذيرايي از روزهداران آماده ميشوند، چند سال است كه با شادي و نشاط، در هفتههاي باقي تا اربعين به تميز كردن منازل و مهمانسراهاي شهر ميپردازند چون مهمانسراهاي شهر، ظرفيت پذيرش تمام زائران را ندارد و اهالي شهر، زائران را در خانههاي خود هم اسكان ميدهند.»
اين شهروند ساكن مهران ميگويد: «اين روزها كه به شهر ما بياييد، انگار در بخشي از جاده منتهي به كربلا حضور داريد. اهالي مهران تلاش كردهاند با برپايي داوطلبانه موكبها و ايستگاههاي صلواتي از همان دروازه شهر، زائران را از همين چند كيلومتري مانده تا مرز عراق، آماده قدم گذاشتن به معنويترين سفر عمرشان كنند. تمام شهر، مشغول راز و نياز است كه با خدمت به زائران حسيني، سهمي از فيض عزاداري سالار شهيدان برده باشد.» بنا بر روالي كه از چند سال قبل معمول شده، مسوولان شهري و استاني با برپايي پاركينگهاي موقت در خارج از محدوده شهر مهران، فضاهايي براي توقف چند روزه خودروي زائران در نظر گرفتهاند اما به گفته اهالي مهران، زائراني هم هستند كه براي پرداخت نكردن هزينه پاركينگ، از پارك كردن خودرو در پار كينگهاي تعبيه شده خودداري ميكنند و وارد كوچهها و خيابان شهر مهران ميشوند و با پارك كردن خودرو در مقابل ورودي منزل شهروندان، موجبات گلهمندي ساكنان شهر را فراهم ميكنند كه يكي از ساكنان مهران هم به «اعتماد» ميگويد كه بهتر است ماموران راهنمايي و رانندگي كه تلاش كردهاند طي سالهاي گذشته، نظم هرچه بيشتر در شهر برقرار شده و امكان تردد و آمد و شد زائران و ساكنان شهر، با سهولت هرچه بيشتر انجام پذيرد، نظارتي هم بر توقف خودروهاي غير بومي داشته باشند تا مشكلات عبور و مرور ساكنان مهران هم در اين ايام به حداقل برسد. در حالي كه اغلب زائران راهي شهر مهران كه ميخواهند از اين مرز غربي خود را به كربلاي معلي برسانند، از قشر كمبضاعت هستند كه قادر به پرداخت هزينه زيارت با هواپيما نبودهاند، اهالي مهران هم براي رعايت حال هموطنان زاير خود، در موكبهايي كه در منزل شخصيشان ايجاد كردهاند، تلاش ميكنند در اين ايام با تهيه غذاهاي مقوي، به ارتقاي سلامت و قواي جسمي زائران كمكي كرده باشند چنانكه يكي از موكبداران كه ظرف يك هفته گذشته، روزانه 5 هزار پرس غذاي گرم بين زائران توزيع كرده به «اعتماد» ميگويد: «گوشت قرمز قوت دارد. زائر قرار است صدها كيلومتر پياده راه برود. اگرچه خيالمان راحت است كه هموطنان ايراني، آن سوي مرز هم زائران را تنها نميگذارند اما ما هم سهم خودمان را ادا ميكنيم و تا امروز 20 گوسفند سر بريدهايم و پخت غذا را تا ظهر اربعين هم ادامه ميدهيم.»
اين موكبدار، از همسايهاش هم نقل ميكند كه به زائراني كه فرزند خردسال همراه دارند، به عنوان هديه زيارت در سن كودكي، يك كيسه تنقلات مقوي همچون كشمش و خرما و انجير ميدهد كه كودكان، با خاطره خوش راهي زيارت كربلا شوند. البته اين موكبدار هم تاييد ميكند كه زائراني كه در مهران مقيم ميشوند و تا زمان عزيمت به سمت عراق، در مهمانسراها و مساجد و امامزادهها و مدارس و منازل اهالي مهران اسكان داده ميشوند، سعي دارند از هرگونه خرج زايد خودداري كرده و هيچ گونه خريد مواد غذايي از مغازههاي شهر نداشته باشند و بنابراين، در اين سالها، وضعيت كسب و كار اهالي مهران بر اثر اسكان زائران، رشد صعودي و مثبتي نداشته چراكه اغلب موارد اسكان در مهمانسراهاي شهر هم، رايگان و صلواتي است و صرفا، هزينه اندكي خدمات دريافت ميشود.